Gönderen Konu: EPDK petrol firmalarını son kez uyardı  (Okunma sayısı 2040 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
EPDK petrol firmalarını son kez uyardı
« : Haziran 01, 2009, 17:02:57 »
Arkadaşlar Okudum ama aklımda soru işaretleri de yok değil siz ne dersiniz.  !!! !!!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı olduğuna karar verdi. Kurul, akaryakıt dağıtım şirketlerinden 20 Haziran tarihine kadar durumlarını düzeltmelerini istedi.

Kurul, akaryakıt fiyatlarının dünya fiyatlarının üzerinde seyrettiği, piyasa koşullarına aykırı olarak yüksek karlarla ve tüketicinin aleyhine belirlendiğine yönelik tartışmalara dönük olarak geçen hafta yapılan toplantıda karar aldı.

Kurumun internet sitesinde yayımlanan karara göre, Kurul, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı anlaşıldığından, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını söz konusu aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10 uncu maddesinin (Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir) hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar verdi.

YA SORUŞTURMA YA TAVAN FİYAT

EPDK'nın kararında Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının kanuna aykırı belirlendiği ve Avrupa piyasasındaki fiyat oluşumlarına uygun olmadığı tespit edilerek, bu durumun şirketler tarafından düzeltilmesi istenirken, Petrol Piyasası Kanunu'nda konu şu şekilde düzenleniyor:

''Petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir.''

Buna göre, dağıtım şirketleri bu süreye kadar durumlarını düzeltmemeleri halinde EPDK tarafından şirketler hakkında soruşturma açabileceği gibi, Kurum Türkiye çapında akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik tavan fiyat belirleyebilecek.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Toyota Club Türkiye

EPDK petrol firmalarını son kez uyardı
« : Haziran 01, 2009, 17:02:57 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: EPDK petrol firmalarını son kez uyardı
« Yanıtla #1 : Haziran 01, 2009, 17:06:44 »
  Gelişmelerin devamını beklemek lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 01, 2009, 17:14:15 »
Göreceğiz bakalım, neler olacak. Paylaşım için teşekkürler.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 01, 2009, 17:17:59 »
Yine bir ceza geliyor anlasilan...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 01, 2009, 18:22:14 »
epdk petrol şirketlerinin uyguladığı fiyatı beğenmemiş anlaşılan...
***şimdi dört gözle 20 haziranı bekleyeceğim...
eğer ki istasyon firmaları indirim yapmazsa epdk benzinin tavan fiyatını ne kadar aşağı çekerek fiyatı düşürecek...

20 haziran günü yaşananlar şu şekilde olabilir;demedi demeyin...
benzinciler 3-5 kuruş indirim yapıp, epdk tehditkar konuşmasından korktuklarını gösterecek,sonra ver gaz aygaz dayan zama gitsin...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 02, 2009, 01:33:57 »
paylaşım için teşekkürler ancak bu olay tüketici için iyi mi olur kötü mü onu bilemeyiz. yani akaryakıt fiyatları inşallah azalır. biz de rahat rahat bineriz arabalarımızı
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 02, 2009, 14:42:59 »
inşallah ama ben pek umutlu değlim. Yine göz boyayacaklar bir haftalığına.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 06, 2009, 10:39:26 »
Hep beraber dua edelim İNŞALLAHHHHHHHHHHHHH Benzin ve Mazot fiyatları 2 TL'nin altına düşer ve hiç zam gelmezde bunca yıldır sömürülen vatandaş biraz rahat yüzü görür...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • RacingCorolla Loading....
    • TcT
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 06, 2009, 10:54:10 »
Yine bir ceza geliyor anlasilan...

+++++++
RaCingCorolla LoaDing..
06 VmN 22
ToFu-X

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Haziran 06, 2009, 22:09:18 »
bana göre her zamanki seneryolar oynanacak...daha önce de RTE aynı şekilde üstü kapalı fiyatları düşürün,yoksa cezayı basacağız dedi ne oldu? firmalar fiyat düşümüne gitti,benzinin fiyatı 3.55 lerden 2.70 lere düştü ve daha alta çekemediler,niye?...bunun devamında yakıt firmaları açıklama yaptı; "3. liralık yakıtın 2 lirasını devlet vergi olarak alıyor,devlet bunu almasın fiyatlar yarı yarıya düşer"...devamında  hükümet ne dedi? üstü kapalı konuyu geçiştirdi...sonra da ara zamlar yapılarak yine 3.00 tl nin üzerine çıktı...şimdi yine aynı durumlar var,*** devlet yakıttan elde ettiği kaynağı(vergiyi) eliyle itemez,yakıt fiyatlarını belli limite çekip tekrar çıkaracaklar....yani bu durumdan pek ümitli değilim...

ben şunu iyi anladım ki; benzinin varil fiyatının düşmesi Türkiyeyi hiçde ilgilendirmiyomuş :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Haziran 10, 2009, 15:42:32 »
Dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz. Benzin fiyatlarında bu sıkıntıyı ezeldir Türk halkı çekmekte ancak bu memlekette yüksek oy oranıyla iktidara gelmiş bir partiden benzin fiyatları hakkında en ufak bir rahatsızlık yok 7 senedir.

Evveldir söylemiş olduğum şeyi yineliyorum.Unakıtan'ın cebine dokunsaydı eğer ne olurdu? Müdahale süresi,çare aramalar,rekor süre... Ne de olsa vatandaş eziliyor,değil mi?

Ulaşıma çok fazla önem veren memleketimin her köşesine yol yapmayı hedefleyen Erdoğan Beyler acaba neden bu konuda pasiftirler. Muhammet kardeşime katılıyorum.

İnşallah mazotun 1 ytl olması temennisiyle.Bunun başaran sayısız ülke var. Arkadaşlar petrol olsun toryumu altını uranyumu olsun dünyada ilk sıralardayız.Ama gömü vaziyette senelerdir duruyor. Ben bir memurum ve memurlar bu ülkeye düzenli olarak en fazla vergi verenlerin başında geliyor. Neden? Nedeni belli...

Neyse arkadaşlar kafanızı çok ağrıttım böyle uzun yazarak,kusura bakmayın işte.

Benzinde durmak yok ezmeye devam... !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 18, 2009, 00:05:10 »
valla gerçekten bu ülkede gelipte benzini akaraykıtı dünya standartlarında normal seviyeye çekecek bir babayiğidin geleceğin e dair umudum neredeyse hiç yok. bu devran böyle gelmiş böyle gider. istedikleri kadar uyarı yapsınlar. bu ülkedeki sömürücüler tefeciler at oynatmaya devam etsin. nasıl olsa çüş diyen yok. (af buyurun)
biraz abartacağım ama bu, ülkemizin aslında terör kadar kanayan yarası...
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Haziran 18, 2009, 08:18:16 »
EPDK ile firmalar orta yolu buldu: Promosyon bitiyor, fiyatlar düşüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) akaryakıt fiyatlarının 20 Haziran'a kadar indirilmesi gerektiğine yönelik kararı sonrasında, sektör ile kurum arasında orta yol bulundu. Dağıtım şirketlerinin promosyonları kaldırıp fiyatları indirmeye sıcak baktığı ve bu yönde adımlar atacağı öğrenildi. İlk adım da OPET'ten geldi. OPET'in bugünden itibaren fiyatları 4 kuruş indireceği belirtildi. Diğer dağıtım şirketlerinin de aynı yönde indirim kararı alması bekleniyor. Bu kararın alınmasında ekonomik kriz ortamının da göz önünde tutulduğu kaydedildi.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, karar sonrası tartışmalar ile ilgili olarak ilk kez konuşarak, akaryakıt sektörüyle kendilerinin karşı karşıya getirilmek istendiğini ancak sektörle rakip olmadıklarını vurguladı.

Menfaat paylaşmıyoruz
Referans'ın sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Köktaş, tavan fiyat uygulaması uyarısının da bulunduğu karar ile ilgili çalışmayı yaparken birçok verinin ele alındığını belirterek, "5015 sayılı yasa var. Tek başına çalışma yapmayız, bütün finansal veriler var. Şubat ayında sektörü topladık. O zaman da anlattık" diye konuştu. Köktaş, hâlâ teknik olarak anlatımların devam ettiğini de belirterek, "Sektörle bir menfaati paylaşan iki taraf değiliz" diyerek, sektörle rekabet içinde olmadıkları mesajını verdi. Köktaş, sektörü sağlam tutarak, geleceğini sabit tutmaya çalıştıklarını belirterek, tüketici haklarını korumak istediklerini belirtti.

Promosyonlar bitebilir
Sektörün EPDK ile yaptığı toplantılarda ise dağıtım şirketlerinin promosyon ve iskonto uygulamalarının kaldırılmasının istendiği öğrenildi. Yani indirimlerle birlikte rekabetin çok keskin olduğu akaryakıt sektöründeki bu uygulamaların da azalması bekleniyor.
Toplantılarda, EPDK'nın dağıtım şirketlerine genel olarak Türkiye'deki fiyat yapısının Avrupa'dan farklı olduğu yönünde eleştiriler getirdiği belirtildi. Dağıtım şirketlerinin ise Türkiye'deki akaryakıt sektör yapısının Avrupa'dan farklı olduğunu anlattığı ifade edildi. Sektör temsilcileri, Avrupa'da 3 saatte ithalat yapılırken, Türkiye'de akaryakıt ithalatının 20-30 günü aldığı örneğini verdiler. Sektör temsilcileri, Avrupa'da vergilerin tüketici ürününü alınca tahakkuk ettiğini, Türkiye'de ise ödemelerin toplu biçimde yapılmasının dağıtım şirketini finansman yönetiminde zorladığını dile getirdiler. Bu farklılıkların EPDK'ya anlatıldığını ifade eden sektör temsilcileri, dünyadaki kriz ortamının da gündeme getirildiğini ifade ettiler.

Bayide 'kârım azalacak mı' endişesi
İndirimle birlikte akaryakıt sektörünü de "kârım azalacak mı?" endişesi sardı. Son dönemde kâr marjlarının yüzde 9-9.5'lerden yüzde 6.5'e gerilediğini ifade eden bayi temsilcileri, yasaya göre dağıtım şirketlerinin fiyat belirleme yetkisi olmamasına rağmen ilgili karar gereği indirime gittiğini belirttiler. Sektör temsilcileri, petrol fiyatlarının şu anda 72 dolar seviyesinde bulunduğunu ve artış trendinde olduğunu belirterek, akaryakıt fiyatlarının oluşumunda da petrol fiyatlarındaki hareketlerin göz önüne alındığını vurguladılar. Sektör temsilcileri, petrol fiyatlarının artış trendinde olduğu bir ortamda indirime gidileceğine dikkat çektiler.

Kaynak: http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=124516

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Haziran 18, 2009, 09:04:35 »
hadi hayırlısı bakalım... gerci geçen haftalarda EPDK nın uyarısı sonrası zam yapılmadımı?  >:(  bu ufak ufak yapılan indirimlerle umarız aşağılara çekerler,ha gayret az kaldı  :D 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Haziran 18, 2009, 09:28:20 »
2 indirir 3 bindirir bunlar. ...... neyse ağızımı bozmayayım sabah sabah....

Hakkı abi haber paylaşımın için sağol..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 18, 2009, 13:44:35 »
4 kuruş nedirki neye yarar. 1 bucuk ayda 30 kuruşa yakın zam yaptılar 4 kuruş indirim olsa ne farkedecek benim cebimde 1 tam depoda 1,8 TL sı kalacak çok komik bir rakam taş çatlasın ben ayda 2 depo civarı benzin harcayan bir insanım buda ayda 3.60 TL eder. Gülmekten başka bi tepkim olmaz bu indirime :D .
Burak Tolga Erdoğan Kardeşimizi Saygıyla Anıyoruz.
Bir zamanlar Yaris i vardı :S

Artık Corolla sı var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Haziran 18, 2009, 16:07:29 »
Yaz da geldi; şimdi insanlar memleketlerine ya da tatile gitmek için şehir dışına çıkacaklar, akaryakıt tüketimi artacağı için de şu sıralar üst üste zam geliyor her geçen gün (en son 95 oktan 3.25 TL idi)... Bu şekilde önlem almaları şart ve alınırsa yerinde olur..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Haziran 26, 2009, 08:04:34 »
Benzin ve mazot ucuzluyor 

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt dağıtım şirketlerinin uygulayacakları fiyata “tavan fiyat” sınırı getirdi. EPDK’nın dün saatlar süren Kurul toplantısının ardından gece yarısı yapılan yazılı açıklamada tavan fiyat uygulamasına ait karar açıklandı. Açıklamada, “Kurul, kanunun 10. Maddesi kapsamında kendisine verilen yetki ile ’tavan fiyat’ uygulamasını başlatmıştır. Bu kapsamda rafinerici marjları benzin için 25 Kr/Lt, motorin için 30 Kr/Lt, kırsal motorin için 27,5 Kr/Lt olarak düzenlemiş ve güncellenmesine ilişkin formülasyon kurul kararında yayınlanmıştır” denildi.

İndirimleri yeterli bulmadı

EPDK açıklamasında, 28 Mayıs 2009 tarihinde dağıtım şirketlerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumunu dikkate almaları gerektiğini vurguladığı hatırlatıldı. Ardından da “Ancak bunun dikkate alınmadığı anlaşıldığından, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını söz konusu aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 10. Maddesi’nin ’Piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir’ hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar verilmişti” denildi. EPDK bu açıklamayla son iki haftadır yapılan 4 ile 8 kuruş arasındaki indirimleri yeterli bulmadığını ifade etmiş oldu.

Kâr en fazla 25 kuruş olacak

Buna göre firmaların fiyatlarını bugünden itibaren indirmeye başlamaları gerekiyor. Ancak EPDK firmaların kar marjlarını sınırladığı için her bir firmanın ne kadarlık indirim yapması gerekeceği henüz belirsiz. Enerji Bakanlığı’na göre, dağıtım şirketlerinin ortalama kar marjı halen 38 kuruş civarında. Bu durumda EPDK’nın tavan fiyat uygulamasıyla akaryakıt fiyatının ortalama 13 kuruş düşmesi gerekecek.

Kaynak: http://haber.gazetevatan.com/Benzin_ve_mazot_ucuzluyor/245493/2/Ekonomi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Haziran 26, 2009, 09:02:18 »
tüm bumlar 13 kuruş içinmiydi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Haziran 26, 2009, 09:38:19 »
ya saçmalıktan öte bi şey değil bunlar, EPDK nında başka işi gücü yok, fiyatların düşmesene etken olucak tek şey açgözlü devletimizin vergileri düşürmek olucak, sadece petrolde değil her alanda, bu millet nasıl olsa koyun bizde bunları istediğimiz gibi güderiz diye düşündükçe bu hep böyle gider olanda yine bize olur. Ah şu Atamız bir 15 yıl daha yaşabilseydi şimdi dünyanın en büyük en güçşü ülkesi olurduk