Gönderen Konu: Eşime araba kullanmayı öğretmek  (Okunma sayısı 17507 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '11
  • 2 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Ynt: Eşime araba kullanmayı öğretmek
« Yanıtla #20 : Mayıs 21, 2009, 20:35:19 »
atilla oda güzel bi teknik.... :lol:

Bizim ilçeye iki noktadaki trafik ışığına EDS sistemi kurdular. Sistem hem sarıda ve kırmızıda geçeni hemde hızı 56 km fazla olanı üç açıdan
vesikalık fotğrafa çekiyor. 8-)  Sonrası malum..... şimdi bu noktalardaki korna çalınınca gaza gelip geçem bi çok insanın evlerine cezalar geliyor.

Paradox durumu söz konusu ya sarıda geçip ceza yiyorsunuz veya sarıda dursanız bile arkadaki araç tarafından çarpılma ihtimalinin
stresini yaşıyorsunuz. Benim güzel memleketim işte her anı macera dolu... :D
Deli sormuş deliye aşk nedir diye? deli gülmüş deliye ben niye delirdim diye!  ***TOYOTA  Auris 1,33 Comfort  ( 2011 ) ***

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mayıs 21, 2009, 20:35:19 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mayıs 21, 2009, 20:38:10 »
en son babama araba kullanmayı öğretirken belediye otobüsüne vuruyordu.bende biraz sert çıkınca seninde arabanında dedi indi aşağıya:)   sonra kursa gitti.araba kullanmasını öğretmek zor iş valla.
2010 toyota avensis 1.6 elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mayıs 21, 2009, 21:30:23 »
Ali bence bilmediğini varsayarak  Eşine aracı Kullanırken Vitesi niye değiştirdiğimizi, Debriyaj'ın görevini, gaza nasıl basılması gerektiğini, aynaların önemini,  v.b gibi konularda bilgilendirdikten sonra seni kullanırken bir müddet izlemesi sağlamanın onun kafasında bir fikir oluşturacağını direksiyona geçtikten sonra senin sürüşünü ve anlattıklarını harmanlayarak kendince bir stil oluşturacağından ve ilerde kendi sürüş karekterinin oluşacağından şüphen olmasın ;) diğer konularda arkadaşlara tamamen katılıyorum. özellikle onun ben araba kullanmayı öğrenemiyeceğim noktasına getirecek eleştirilerden özellikle kaçınmalısın vede sırf trafiğin olmadığı yerlerdede sürdürme kullanmayı az çok öğrendikten sonra az trafiğin olduğu geniş yollarda antreman yapılabilir Halama eniştem arabayı kullanmayı öğretti pilot gibi ama trafiğe çıkamıyor çıktıklarında ise enişteme Fevzi arabalar üstüme üstüme geliyor der hemen bankete inerdi  :D
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Mayıs 21, 2009, 21:50:55 »
Bende bu konuda dertliyim arkadaşlar, yeni kasa m/m corolayı verdim ama hanım biraz alıngan benden ders almak istemiyor. İlla özel ders alıcam diyor. Özel dersde tuzluya geldiği için ben yanaşmıyorum. Aranızda Ankara'da hafta sonu benim hanıma ders vermek isteyen gönüllü varsa ben arabamı vermeye hazırım :)
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #24 : Mayıs 22, 2009, 10:25:10 »
Ali abi bana da koca dan hoca olmaz diyor ama elimden geldiği kadar sakin ve kızmamaya çalışıyorum çok pis gaza geliyor yanımızdan yeni öğrenen biri geçince şimdiden bende onu geçecem diyor  :blink: işim zor valla çok da alıngan küstürmemek için elimden geleni yapıyorum  Adem bey ön bilgiyi verdim ama pratikte fazla işe yaramıyor hemen unutuluyor zamanla alışacak inşallah herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim tavsiyleriniz benim için önemli
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #25 : Mayıs 22, 2009, 12:51:57 »
Arkadaslar arac kullanmak cok kolay bir sey
Hic bu kadar abartmayin, zeki olmaya vs gerek yok, ben o kadar gordukten sonra ilk koltuga oturdugumda kac yasinda idim bilmiyorum hemen ogrendim, ehliyeti alir almazda trafiğe ciktim
Kucuk bir cocuga bile (kiz erkek onemli degil) biraz gosterin araci kullanir
Ozellikle simdiki cocuklar canavar
Neyse benim kast ettigim olayin mekanik yonu
Tabii ki zor olan TRAFİK kurallari cercevesinde ve aracin MEkanigine gore dikkatli araba kullanmak
İste bunu yapan sayısı o kadar az ki (milyonda bir)
Bu arada esim benden ve bir cok erkekten daha iyi araba kullaniyor neyse bu baska bir konu

Bence oncelikle olayin mekanik yonunu anlatmak gerek
Motor nasil calisir, hareketi nasil iletir, vites ne ise yarar, devir nedir,neden 5 vites var, bunlarin gorevi ne,
neden 1.viteste kalkis yapilir, el freni niye var (fren disinda yokuslarda ki isi daha onemli), ve tabii en onemlisi debriyaj ne ise yarar
nasıl calisir butun bu teorik derslerden sonra inanın araba kullanmak 1-2 saatlik is
Once bunlari ogretin hatta arabada bunlari goresel olarak analtin
sonra arabaya binin ve deneyim kazanin
TAbii trafik kurallarini cok daha once ogrenmek sartıyla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
« Yanıtla #26 : Mayıs 22, 2009, 15:00:33 »
Fikir paylaşan arkadaşlara teşekkürler.
Kardeşim ile birlikte ehliyet aldık. Direksiyon sınavını geçecek kadar öğrendi. Ama trafiğe çıkacak kadar değil. Araba alma düşüncemi bu konu çok etkiliyor. Ben araba sürmeyi anadol'da öğrendim, Toros'la geliştirdim. Eğer yeni araba alırsam kardeşim acemiliği bu araçta atlatacak. Bu yüzden ikinci el düşüncem var. Yeterli imkana kavuşup araba alıncaya kadar aklımda yer edecek.

Konuya biraz espiri katalım ;) . Daha önce verilmiş yada seyredenler olmuş olabilir: (YouTube videosu - ÇGH Sürücü adayı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Eyvallah...
« Yanıtla #27 : Mayıs 22, 2009, 16:18:28 »
Ali beyin eşi sanırım aracı kaldırmayı öğrenmiş. Onun dışında ilk kullanacakların öğreticileri için şöyle bir tavsiyem var.Kalkışlarda "debriyaj pedalından ayağı yavaş yavaş kaldırmak" yerine "ilk hareketi alana kadar ayağı kaldırıp, 1-2 metre gidene kadar ayağı sabitleyip, daha sonra yine yavaş yavaş debriyajı bırakmak" şeklinde anlatılırsa daha başarılı olunuyor. Tecrübe ile sabit.

Bu şekilde hem aracın kalkışlarda yıpranmasını engellemiş oluruz hemde sürücü adayının öz güvenini kalkış kabusları ile yıkmamış oluruz.

İkinci husus ise söyle; Mekaniğe ve arabalara ilgili olanlara, özellikle gençlere araç verilmeden önce teknik konuların iyice açıklanmasında ve kavratılmasında fayda var ama araç kullanmak öğrenci için gereklilik ise önce kafasındaki tabular ve korkular yıkılmalı. Araç kullanmanın iyi bir vücut koordinasyonu ile çok da zor olmadığı anlatılmalıdır. Herşeyden önce öğretici sakın olmalı anlatırken ses tonunu iyi ayarlamalı ve heyecanını bastırmalıdır. Bizim için alışkanlık veya refleks haline gelmiş bir hareketin veya olayın ilk defa karşılaşan biri için ne kadar kompleks olabileceğini unutmayalım.

Annem araba kullanmayı, sadece kontağı çevirip yeri geldiğinde direksiyonu döndürmek olarak düşünüyordu ve ilk denemesinde hiç paniklemeden başardı. Çünkü çok rahat ve sakindi, tabi bende çok sakindim çünkü araba babamındı  :) ...

Sıra eşimde, arabayı alalı bir kaç ay oldu ve bebek beklediğimiz için bizim derslerin başlamasına daha var. Zor olacağa benziyor çünkü eşime abisi daha önce öğretmeye çalışmış ve biraz gözü korkmuş, üstelik arabada benim  :D . Bakalım ne yapacaz...   :-\

Eyvallah...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #28 : Mayıs 22, 2009, 17:39:44 »
ben virajlarda frene basmayı öğretemedim gazı bırak frene dokun dediğimde sadece yüzüme bakmakla yetiniyor.geçenlerde erkek kardeşimin taka kartalı ile çıktık yola 2 defa kaldırıma çıktı  bir defada el frenını aıldım yoksa duvara vuracaktı.
NOT: bu arada devlet eşime ehliyet bile verdi vay halimize...
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #29 : Mayıs 22, 2009, 18:13:01 »
Eşim çok şükür arabayı kaldırabiliyor onun demesine göre kavrama noktasını bile biliyorum diyor ama ben ondan çok korkuyorum çünkü hiç kaza yapmayacağım zannediyor ilk öğrendiğimde bu duygu bende de vardı gerçi bakalım sizin tavsiylerinizle de öğrenecek inşallah
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Mayıs 22, 2009, 18:17:51 »
o duygu çok tehlikeli bir duygu ali abi, ben 2 kere kaldırıma çıktım, hala daha kaza yapmam gibi hissediyorum.. çok tehlikeli bir duygu :(
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Mayıs 22, 2009, 18:32:36 »
kursa gönder, arabana yazık etme

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Nerde oLursan oL , Hep BenimLe oL......
« Yanıtla #32 : Mayıs 22, 2009, 20:13:10 »
ilk kazam 20 ile giderken oldu :D

çok iyi hatırlarım ehliyetim bile yoktu :D ve çarptığım araba 89 model bi şahin :D

30 Ağustos 2006 sanırım veya 2007

Ankara yolları istanbul yolundayım çiflik kavşağını yeni geçmişim ama felaket trafik var 30 ağustos kutlamalarından dolayı...

10 metre 10 metre gidiyosun

ben tam kalktım arkadan biri korna çaldı tam aynadan ona bakıyım derken babamdan " Lan lan lan " diye bi ses geldi gordum odeki arabayı frene bastım :D frene basınca araba öne doğru alçaldı biraz benim panjurun altındaki metal yere geldi ora ezildi işte biraz ama şahinde hiçbişe yok adam anladı benım ehliyetsiz olduğumu köşeye çektik işte arabayı babam adama 50 milyon verdi adam diyoki abi olmaz yetmez diyo tampon gitti diyo bura gaz deliği var o hortumların değişmesi lazım falan neyse 20 milyon daha verdi gitti sonra adam :D
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......
                                    06 JE 605      ( Yakında 06 CHN 53 )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Mayıs 22, 2009, 20:29:22 »
kursa gönder, arabana yazık etme
:)))))))))))))))))))
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Mayıs 22, 2009, 20:33:00 »
Ali abi sakin ol da en önemlisi bu.Bence arabayı ver öylece kendi çözmeye çalışsın öyle daha çabuk ögrenecektir.Bende zamanında park yerinde kaçırcam hevesiyle ileri geri yaparak ögrendim.Boş bi alanda ver arabayı sende hiç karışma 1-2-3 elbet çözücektir işi.

Bu arada Umut abinin lafınada bayıldım :)
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Nerde oLursan oL , Hep BenimLe oL......
« Yanıtla #35 : Mayıs 22, 2009, 22:05:01 »
Ali beyin eşi sanırım aracı kaldırmayı öğrenmiş. Onun dışında ilk kullanacakların öğreticileri için şöyle bir tavsiyem var.Kalkışlarda "debriyaj pedalından ayağı yavaş yavaş kaldırmak" yerine "ilk hareketi alana kadar ayağı kaldırıp, 1-2 metre gidene kadar ayağı sabitleyip, daha sonra yine yavaş yavaş debriyajı bırakmak" şeklinde anlatılırsa daha başarılı olunuyor. Tecrübe ile sabit.

Konuşmanı biraz kırptım sadece buraya bi yorum getiricem

yeni öğrenen insanlar(kadınlar) nasıl öğreniyolarsa hayatları boyunca öyle kullanıyolar(benim izlenimlerim)

Örnek 1 : Teyzem

80 le gidiyosun 5. viteste kırmızı ışığı gördün durucan. 5. vitesde  arabayı durdurmuyoda yavaşlıyo arabanın deviri biraz düşünce 4 e çekiyo 3 e çekiyo 2 ye çekiyo duruyo... ben dedim öyle olmaz öğretmeye çalıştım gene bildiği gibi yapıyo...

Örnek 2 : Hocam

frene basıcağı zaman debriyajada basıyor debriyaja basmadan frene basmıyor . hocam dedim  fren mesafesi uzar debriyaj balatası çabuk biter. yok diyo ben böyle alıştım balata biterse bitsin diyo.

Örnek 3 : Kuzenim

kuzenim sürücü kursunda eski doğanla pratik yapmış hocasıda 4000-4500 de atıcan demiş.

2003 honda civic i var üstüne üstük benzinli vitesleri 4000 de atıyor hep 1. vitesde diyelim 4000 devirde 40 la gidiliyo 3500 devirde 35 le gidiliyo bu 3500 de sabit hız la giderken arabayı 2 ye çekip rahatlatmıyoda 1. vitesde duruyo araba.

benim örneklerim bukadar bu konuya başka arkadaşların bolca örnekleri vardır...
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......
                                    06 JE 605      ( Yakında 06 CHN 53 )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Mayıs 22, 2009, 22:10:43 »
teyzenin yaptığı ve hocanın yaptığı yanlış şeyler değil..teyzen farkında olmadan motor freniyle yavaşlıyor fren balatalarının ömrünü uzatıyor üstelik geç frene basarak benzin tasarrufu yapıyor (cut off) hocanın yaptığı da doğru doğru dozajlama yaparsan fren mesafen kısalır, daha kısa sürede durursun çünkü vitesteyken motorun tekerlekleri ileri götürme isteğiyle de savaşırsın, boşa atıp veya debriyaja basarak daha çabuk durabilirsin -doğru dozaj ile-
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Mayıs 22, 2009, 23:09:50 »

Örnek 1 : Teyzem

80 le gidiyosun 5. viteste kırmızı ışığı gördün durucan. 5. vitesde  arabayı durdurmuyoda yavaşlıyo arabanın deviri biraz düşünce 4 e çekiyo 3 e çekiyo 2 ye çekiyo duruyo... ben dedim öyle olmaz öğretmeye çalıştım gene bildiği gibi yapıyo...

helal olsun teyzeye :alkis:

bende uzun yolda öyle yaparım...

yanlış dediğinizi, 37 yıllık şöför olan ve defalarca yılın şöförü ödülü almış uzun yol otobüs şöförü babamdan ögrendim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #38 : Mayıs 22, 2009, 23:16:33 »
ali abi allah yardımcın olsun. ben nişanlıma öğreteyim dedim ama çileden çıktım. bide soğukkanlı olmak şart.
eğer yüksek tepki verirsen ve bağırırsan alınır, bidaha kullanmak istemez.

ANGELLLL...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #39 : Mayıs 23, 2009, 09:33:05 »
ali abi allah yardımcın olsun. ben nişanlıma öğreteyim dedim ama çileden çıktım. bide soğukkanlı olmak şart.
eğer yüksek tepki verirsen ve bağırırsan alınır, bidaha kullanmak istemez.
Sağol İsmailciğim Nişanlıyken de bi kere öğretmeye kalkmıştım bana nasıl yani hem debriyaja basacam hem vites değiştirecem hem direksiyonu tutacam hemde önümü arkamı kontrol edecem öylemi yarısını da sen yapıver demişti  :D bende sen en iyisi mi sağda otur demiştim sabır çok önemli gerçekten
96 corolla xei