Gönderen Konu: arabamdaki sorunlar ve çözüm önerileri  (Okunma sayısı 2470 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: 0+
arabamdaki sorunlar ve çözüm önerileri
« : Mayıs 13, 2009, 04:17:15 »
Merhaba,

2 senedir çalışıyorum ama maaşımı zar zor yettirebiliyorum. Dolayısıyla arabayla (Toyota Corona 91) servise gitmem gerektiğinde her seferinde tüylerim diken diken oluyor. Uzun zamandır Florya Oto Sanayi'deki Ercan Usta'ya gidiyoruz. Ancak arabayla ilgili konularda henüz çok çömez olduğumdan neyin ne olduğunu bilmiyorum ve ne yaptıysak da er ya da geç sorun çıktı. Bu nedenle de biraz güven problemim var. Sırf bu korkum nedeniyle arabadaki sorunlar artık servise gitmemi zorunlu kılıyor ve daha masraflı olacak:

1) Sanırım orjinal fren diskleri takılmadığından 2-3 kez tornacıya gitmek zorunda kaldık. Arabayla özellikle 80-90 civarı seyrederken frene basarsam ön taraf inanılmaz derecede sarsılmaya başlıyor. Bu durum senelerdir var ve her seferinde tornaya götürüp geçiştiriyorduk ama artık dayanılmaz olmaya başladı. Ciddi kaza geçireceğim sonunda o olacak.. :S

2) Bu da yeni ve en ciddi derdim.. Bir süredir debriyajda kavramayla ilgili derdim var. (aniden başladı) Ayağımı debriyajda tutarsam ayağımın altından çekiliyordu ve bırakıp tekrar basmak zorunda kalıyordum. Bunun normalde de olan bir şey olduğunu biliyorum ama normalde olması gerektiğinden daha fazla oluyor ve manevra yaparken sıkıntı oluyordu. Şu anda debriyaj acayip yumuşadı ve neredeyse en aşağıda kavrıyor; hatta stop ediyor. Baskı balata mı bitti diye araştırdım biraz ama o belirtilere pek benzemiyor. Debriyaj teli olabilir mi ki acaba?

3) Araba dururken sağa ya da sola dönecek olursam takır takır sesler geliyor. Bunların aks başlarından kaynaklandığını sanıyorum?

4) 1. viteste arabayı kaldırırken arabadan tanımlamakta zorlandığım bir ses geliyor. Motor kulaklarından kaynaklandığını sanıyorum?

5) Serviste bulunamayan elektriksel olduğunu sandığımız dertler var. Klima sonuna kadar açıkken bir süre sonra kendiliğinden duruyor. En yüksek 2. kademeye getirirsem asla olmuyor bu durum.. En yüksek kademeye getirdiğimde kafasına göre zamanlarda duruveriyor. Benzer şekilde arabanın ön sağ tarafından sanırsam su kaçırıyor (yağmurda falan); bu nedenle sağ ön sinyalim çalışmayabiliyor. Arka sağ sinyal lambası sönük yanıyor; ampulünü değiştirmeme rağmen bana mısın demedi.

Bunların dışında şaside de milletin bolca vurup kaçması ya da kasten çizmesi sebebiyle oluşmuş sorunlar var ama onları daha sonra yaptırmayı düşünüyorum.

Yukarıda yazdığım sorunların giderilmesi için netten üç aşağı beş yukarı parça fiyatları buldum ama doğru teşhisi koyduğumdan da emin olmak istiyorum. Mümkünse yazdığım konularda fikirlerinizi, çözüm/usta önerilerinizi, eğer biliyorsanız parça fiyatlarını benimle paylaşabilirseniz çok mutlu olurum.

Teşekkürler..

Toyota Club Türkiye

arabamdaki sorunlar ve çözüm önerileri
« : Mayıs 13, 2009, 04:17:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
Ynt: arabamdaki sorunlar ve çözüm önerileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 13, 2009, 04:31:41 »
Ufak bir ekleme daha yapayım.. :) Aracım tam depo benzinle 480 - 500 km arası yapabiliyor.. Bunu iyileştirmek için aklıma gelen yöntemler arasında yağ + hava filtresini değiştirmek, yağ değişimi yaptırmak (zamanı geldi hatta epey geçti sanırsam) gibi şeyler geliyor. Başka fikir verebilecek olan var mı? Sizce bu söylediğim değer 18 yaşındaki bir araç için çok mu kötü? Etrafımda sorduğum kadarıyla fena değil gibi..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 13, 2009, 08:23:07 »
  Selam.
 Bunlar her araçta olabilecek sorunlar ve çözümleri de kolay.
 Ben öncelikle mekanik aksamda kesinlikle kaliteli (her ne kadar ilk alımda pahalı görünsede uzun dönemde keisnlikle daha ucuzdurlar) yedek parça öneririm.

Fren disklerinin belli tornalama töleransları vardır ve bu ebatın altında incelirse tehlike oluştururlar. Eğer gerekiyorsa aracınıza uygun fren diski ve bununla beraber yumuşak bir fren balatası gerekiyordur muhtemelen. Tabi bu frenleme anındaki sarsılmaya lastiklerin durumu, rot ve balşans durumlarıda yol açabilir aklıma geldiği kadarı ile. Tabi özellikle ön amortisörlerinde sağlam olamsı lazım.

Sizin araçta debriyaj sistemi tellimi, hidrolik mi bilmiyorum. Ama bu sistemin (tel ya da hidroliğin durumu, ki hidrolik te belli sürelerde değişmeli) kontrolü ile sorun kolayca halledilir.

Direksiyonu çevirince gelen ses akslardan olabilir ve bir an önce göstermek gerekir hem sürüş emniyeti açısından, hemde daha fazla masraf çıkarmaması için. Kesinlikle kaliteli parçalarla değişimi yapın.

Kalkışta gelen sesi iyi tanımlamanız gerekir. Ama motor kulakları da genelde sese sebep olabilir. Göstermekte fayda var ama sesi tanımlamanız lazım. Yerini ve şeklini.

Duran klima kompresörü mü, fan motoru mu?

Sinyaleri çıkarıp içlerini alkollü bir solüsyonla temizlemek en iyisi sanırım. Muhtemelen far camları özelliğini yitirmiştir. Ayrıca ampulün duyunda bulunan keçelerin sızdırmazlığınıda kontrol edin. Duylarda pas varsa, pas çözücü ile temizleyin. Ampulleri de kaliteli olanlarla değiştirin.

Aracın motorunda bir problem yok ise bujilerin, yakıt filtresinin, yağ ve yağ filtresinin, hava filtresinin ve temizlenmesi gereken yerlerin bakımı yapılırsa daha iyi bir verim alabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 13, 2009, 08:59:40 »
Adaşım yaşın görünmediği için abi mi diyecem kardeşmi bilemiyorum. Ama servis konusu bana pek akla yatkın gelmedi açıkçası. Çünkü servis tamir yapma araçla uğraşıp sorunlarını giderme gibi bir mantaliteyle çalışmaz. Tabi orada tanıdığınız sağlam bir arkadaşınız varsa ayrı. Genelde kökten çözüm olarak sorun yaratabilecek parçaları değiştirip kurtulma yönünde çalışıyorlar ve bu da size oldukça masraflı olabilir. Burada biraz araştırma yaparsan istanbulda birçok özel servis olduğunu sana yetkili servisten çok daha makul fiyatlara uygun çözümler sunabileceklerini görürsün.
Mesela yakıt sorunu toyotadan bıktırdı başlığını bir incele bence....
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #4 : Mayıs 13, 2009, 13:05:33 »
Merhaba,

Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim. Hakan Bey'in yazdıklarına cevap vereyim:

Kaliteli parçaları almak istiyorum tabii ki.. Bazı parçaları orjinal servise giderek temin etmiştik ama yan sanayi ya da kalitesiz olanını da nasıl ayırt ederim bilmiyorum. Bu tarz durumlarda ustaya güvenmekten başka çare yok sanırım.

Lastiklerim yeni sayılır babamın söylediğine göre.. (ön ve arka lastikler farklı marka ama sürüş sırasında bir sorun yaşamıyorum) Frene basınca araba o kadar sarsılıyor ki anlatamam. Mecburen emniyet mesafesi ve motor frenini kullanarak fren yapmayı en aza indiriyorum. Frene sert basarsam aracım frenlenme konusunda fena değil ama bir gün dağılacak diye ödüm kopuyor. Servise götürünce ilk önceliklerimden biri bu olur. Ön fren diskleri ve balatalarını değiştirmek yanılmıyorsam 2 balata (100 TL) ve 2 fren diski (200 TL) şeklinde düşünürsem 300 TL 'ye patlayacak bana? İşçilik de dersen 350-400 arası.. Başka bir şeyi değiştirtmem gerekir mi? Amortisörlerimin sağlam olup olmadığını nasıl anlarım? Muhtemelen rot balans da yaptırmam lazım.

Debriyaj sistemi bildiğim kadarıyla telli.. Bu durumda yaşadığım soruna telin incelmesi mi sebep oluyor dersiniz?

Direksiyonu sağa ve sola çevirince çıkan sesi biraz daha açayım. Araç dururken direksiyonu tam sağa çevirip hareket ederseniz "taka taka taka" şeklinde sesler geliyor. Aynı şey sola çevirip hareket edince de oluyor.

Kalkışta gelen sesi de tanımlayayım. Gyro topunuz var mı; örneğin Powerball? Onu çevirirken çıkan çok hafif bir ses vardır. Sanki motor yerinden oynuyor gibi ama nasıl anlatabilirim bilmiyorum cidden.. Sesin geldiği yer kaputun altında ama ben arabanın içinde olduğumdan çok söyleyemiyorum tam yerini..

Duran fan motoru.. Klima kompresörü canavar gibi çalışıyor.

Sinyallerimin duylarında pas var. Onları temizlemem lazım sanırım.. Bu çözümü deneyeyim.

@Alper Bey: yaşım 25.. Dediğiniz gibi pahalılığı ve garantisinin çoktan geçmesi nedeniyle orjinal servise götürmeyi düşünmüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #5 : Mayıs 13, 2009, 14:34:04 »
Satıp başka bi toyota alsan
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #6 : Mayıs 13, 2009, 18:04:03 »
:) O biraz kolay yol olmadı mı? Arabayı satsam şu anda maksimum 7000-8000 TL eder. Bu paranın üzerine koyacak param olmadığından çok anlamlı değil şu anda bu hamle.. Kredi desem yakında askere gitme ihtimalim olduğundan o da sakat.

Bugün arabamı Florya'daki Ercan Usta'ya götürdüm. Sorunun üst debriyaj merkezi'nde olduğunu söylediler. Corona'nınkini bulamadıklarından Corolla'nınkini biraz da modifiye ederek taktılar. Internet'te gördüğüm kadarıyla bu aletin fiyatı 30 TL falan.. Usta bana başlangıçta 60 TL dedi. Ama internet'te baktığım sitenin fiyatları güncellememiş olabilme ihtimalinden dolayı bir şey diyemedim. İşçilikle birlikte 100 TL verdim.

Yalnız arabanın debriyaj mesafesi kısaldı ve bu benim alışmadığım bir durum. Eskiden pedalın sonuna kadar bastığım mesafe daha uzundu; ustaya hoşuma gitmediğini söyleyince normalinin böyle olduğunu ve öteki türlü olduğunda baskı balatayı çabuk yıpratacağını söyledi. Akşam babama da danışacağım bu konuyla ilgili..

Sizlerin de görüşlerini almak isterim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 14, 2009, 08:14:44 »
  Bence usta doğru söylemiş. Eğer debriyaj pedalı kavrama noktası tabana daha yakın ise debriyaj balatasını daha iyi korur ve buna kısa sürede alışırsın bence.