Gönderen Konu: Aracım otomatikte 1 den 2 ye geçişte Redline devir kesici yaptı  (Okunma sayısı 1181 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '23
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Aracım 2023 M15A K320 şanzımana sahip corolla. Son zamanlarda aracımı hafif gaz açarak kullandığımda sürekli vites seçmeye çalışıyor. Saçmalamaya başladı. Gazı sabit tutsam bile deviri sürekli alçaltıp yükseltiyor ve bu senkronize değil hızlanma olmasa bile sabit hızda yapıyor bunu. Bir diğeri Manuel modda 2 den 1 e düşürünce veya yükseltince aşırı derece yığılma yapıyor direct shift olduğu için sarsma normal fakat bu sarsma tıpkı M/MT gibi. Ve son olarak aracımla ara ara sport modda gazlıyorum dün akşam kalkarken D de olmasına rağmen 1. Viteste devir kesiciye düştü devir göstergesi kırmızı oldu motor kesiciye girdi vitesi öyle attı. Bu durum otomatik şanzıman için hemde D konumunda olduğunda böyle bişey olması normal değil. Bence 1.vitesin tork konvertöründen gücü kayışa aktaramadı. Aracımda şu an herhangi bir arıza yok. Daha önce böyle bir sorun yaşayan varmı sormak istedim.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 41000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 944 kere teşekkür edildi
Ynt: Aracım otomatikte 1 den 2 ye geçişte Redline devir kesici yaptı
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2026, 16:33:03 »
Aracım km si şanzıman yağ bakımı ne durumda . Cvt sağlam bir şanzıman fakat spor bir şanzıman değil konfor odaklı bir şanzıman türü yüksek tork ani kalkışları sevmeyen bir yapısı var . şanzıman yağ bakımı  yapılmadı ise yağ yenilenip bir de adaptasyon yazılım güncelleme yapılırsa düzelir diye tahmin ediyorum .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

2016  - Corolla Multi Drive S - Advance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla Flame Xpack 2022
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '22
  • 34 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 21, 2026, 10:34:07 »
Düşük viteslerde her araba yığılma yapar yığılma yapmasını istemiyorsanız biraz gaz vereceksiniz yani kompresyon yapmasını engelleyeceksiniz, cvt basit bir sistem değil yağ bakımlarını yaptığınız sürece uzun yıllar kullanırsınız, ilk kalkışın sert olması eskiden zarar veriyordu ama kalkış dişlisi olduğu için kayışa yük bindirmiyor bence yağ bakımları yapılmışsa ve bahsettiğiniz olay sürekli olmuyorsa endişe edecek bir şey yok.
Corolla Flame Xpack 2022

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • 214 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ağustos 21, 2026, 12:05:30 »
Aracım 2023 M15A K120 şanzımana sahip corolla. Son zamanlarda aracımı hafif gaz açarak kullandığımda sürekli vites seçmeye çalışıyor. Saçmalamaya başladı. Gazı sabit tutsam bile deviri sürekli alçaltıp yükseltiyor ve bu senkronize değil hızlanma olmasa bile sabit hızda yapıyor bunu. Bir diğeri Manuel modda 2 den 1 e düşürünce veya yükseltince aşırı derece yığılma yapıyor direct shift olduğu için sarsma normal fakat bu sarsma tıpkı M/MT gibi. Ve son olarak aracımla ara ara sport modda gazlıyorum dün akşam kalkarken D de olmasına rağmen 1. Viteste devir kesiciye düştü devir göstergesi kırmızı oldu motor kesiciye girdi vitesi öyle attı. Bu durum otomatik şanzıman için hemde D konumunda olduğunda böyle bişey olması normal değil. Bence 1.vitesin tork konvertöründen gücü kayışa aktaramadı. Aracımda şu an herhangi bir arıza yok. Daha önce böyle bir sorun yaşayan varmı sormak istedim.

2023 Model de K320 şanzıman yok muydu? K120 olduğunu nasıl öğrendiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 25, 2026, 22:52:40 »
2023 Model de K320 şanzıman yok muydu? K120 olduğunu nasıl öğrendiniz?
haklısınız K320 2.0 M20A-FKS De var yanlış yazmışım K120 M15A-FKS motorlarda var.

Mesaj Birleştirildi: [time]Ağustos 25, 2026, 22:55:42[/time]
Aracım km si şanzıman yağ bakımı ne durumda . Cvt sağlam bir şanzıman fakat spor bir şanzıman değil konfor odaklı bir şanzıman türü yüksek tork ani kalkışları sevmeyen bir yapısı var . şanzıman yağ bakımı  yapılmadı ise yağ yenilenip bir de adaptasyon yazılım güncelleme yapılırsa düzelir diye tahmin ediyorum .
aracım 60 bine yaklaştı sayılır bu sıkıntı 56 binden beri yapmaya başladı bide uzun yol yaptım uzun yol esnasında zaten şanzıman saçmalamaya başladı. Değişimi zaten 60 bin değişimi bu hafta içinde yapacağım aynı sorunlar devam ederse bilgi veririm bakıcaz artık. Bu sorunlar serviste güncellemeden sonra oldu servisi aradım bi alakasının olmadığını söylediler o yüzden ilk iletide bahsetmedim fakat çevremde güncellemeden sonra veya önce benzer sıkıntı yaşayıp yazılım güncellemesi ile çözüldüğünü veya sorun yaşadığını söyleyenler var.

Mesaj Birleştirildi: [time]Ağustos 25, 2026, 23:06:30[/time]
Düşük viteslerde her araba yığılma yapar yığılma yapmasını istemiyorsanız biraz gaz vereceksiniz yani kompresyon yapmasını engelleyeceksiniz, cvt basit bir sistem değil yağ bakımlarını yaptığınız sürece uzun yıllar kullanırsınız, ilk kalkışın sert olması eskiden zarar veriyordu ama kalkış dişlisi olduğu için kayışa yük bindirmiyor bence yağ bakımları yapılmışsa ve bahsettiğiniz olay sürekli olmuyorsa endişe edecek bir şey yok.
Benim sorunum yığılma yapması değil yığılma yapması çok normal diye bahsettim 1.vitesi tork konvertörüne geçtiği için normal olarak yapar. Sorunum bu aralar olduğundan fazla yığılma ve sarsma olması ve çok fazla gecikme olmaya başladı gaz vererek düştüğünde dahada aptallaşıyor devir boşa dönüyor düşüyor istemedende olsa araç yine kompresöre biniyor. Dik rampada gaz versende vermesende 3-4 saniye boşta kalıyor gaz verildiğinde daha fena yığılma yapıyor daha fazla bekletiyor. İlk yağ bakımı 60 bin bu hafta olacak yağ değişiminden sonra bakıcaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3431 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 31, 2026, 03:38:00 »
Araçta LPG varmı?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 01, 2026, 04:38:07 »
Yok. Aracım benzinli. Serviste güncellemeden sonra bu durum olmuştu şu an araç kendi kendine eski haline döndü. Şanzıman beyni TCU kullanım şeklini oturttu herhalde. Şu an hiçbir sıkıntı yok eskisi gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 41000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 944 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 01, 2026, 11:25:43 »
Cvt şanzıman ara ara kafası karışan bir yapısı var sanırım bendne  8 aydır kullanıyorum . Araç sahibinin kullanım şekline göre kendini yeniliyor gibi bir durum var bazen o kadar seri ve güzel oluyor ki gerçekten bir elektirikli araç gibi ivmeleniyor . Bazen de aynı araç saçma sapan gaza bassan da gitmeyen gidemeyen veya birşey tutuyor gibi yapan bir araba oluyor bende karakteristiği böyle diyorum sürekli olmadığı için kullanıyorum memnunum benim aracım  2016 model yallı bir amcadan aldım henüz  45 bin yeni olduk . Yıl dan dolayı şanzıman yağ bakımı yaptıracağım. motor yağ ve filtre bakımları fren disk balata gibi Diğer bakımlarını yaptırdım .
Şanzıman  yağını yenileyince adaptasyon felan yapılıyormuş sanırım 
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

2016  - Corolla Multi Drive S - Advance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 02, 2026, 01:38:45 »
1.6 2014 corolla 2. Araç olarak bizdede var ortak araba. Bizim dede kullanıyor sürekli yavaş gittiği için araba sağırlaşmış bizde açarak kullanıyoruz arada bir nefes alıyor 100 binde K313 CVT şanzıman iki farklı birbirine zıt kullanıcı profilinde bir sıkıntı yapmıyor ayak uydurabiliyor çünkü anlık tepkiye göre kasnak oranını değiştiriyor. K320 direct shift için aynı şeyi söyleyemem launch gear dişlisinden sarsıntı yaptırmadan ne zaman geçireceğini öğrenmesi veya sanal vites geçişli olduğu için ne zaman vites atacağını ve sürüş şeklini sürekli öğrenmeye çalışan adaptasyon isteyen bir şanzıman. K313 ve K320 deneyimi olan ikisinede binmiş bir insan K320 nin CVT gibi davranmadığını kesinlikle farkeder. Güncel bir şanzıman olmasından kaynaklı.