Gönderen Konu: İçten Yanmalı Chery Motoru %48.57 ile Toyota’yı Verimlilikte Geride Bıraktı  (Okunma sayısı 29 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 105000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 815 kere teşekkür edildi
Otomotiv dünyasında verimlilik denildiğinde uzun yıllardır Toyota öne çıkıyordu. Ancak Chery, 25 Haziran 2026’da tanıttığı KunPeng Tianqing (Sky Optimus) hibrit motoruyla %48,57 termal verimliliğe ulaşarak seri üretime yönelik hibrit motorlarda yeni dünya rekoruna imza attı.

🔥 Bu ne anlama geliyor?
Daha yüksek termal verimlilik; aynı yakıtla daha fazla menzil, daha düşük tüketim ve daha az enerji kaybı demek.

⚙️ Rekorun arkasında ise ultra yüksek genleşme oranı, seramik termal bariyer kaplaması, gelişmiş yanma odası tasarımı, yapay zekâ destekli yanma kontrolü ve egzoz enerji geri kazanım sistemi bulunuyor.

🔋 Bu motor; HEV, PHEV ve REEV araçlarda kullanılacak. Ancak 1L/100 km tüketim değeri yalnızca tam dolu batarya ve laboratuvar koşullarında mümkün. Batarya boşaldığında gerçek tüketim yaklaşık 3–4L/100 km seviyesine çıkıyor.

💡 Bu gelişme, hibrit motor teknolojisinin hâlâ önemli ölçüde gelişmeye devam ettiğini gösteriyor.

📚 Kaynaklar: Chery Automobile resmi duyurusu (25 Haziran 2026), SAE International, Gasgoo Auto News, CarNewsChina.

Toyota Club Türkiye