Gönderen Konu: 3zr FAE P0302  (Okunma sayısı 399 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 210000
  • Model Yılı: '15
  • 2 kere teşekkür etti
3zr FAE P0302
« : Mayıs 28, 2026, 21:18:10 »
Merhabalar. 2015 rav4 aracımda ilk çalışmada P0302 (hava çok soğuk olursa çok az p0304) hata kodu oluyordu. motor ısındıktan (60derece üstü) sonra bu hata tekrarlamıyordu. Buji, bobin, enjektörler test edildi. sorun görülmedi. hata devam etti. Soğuk kompresyon testi yaptırdım ikinci silindirde çok düşük çıktı. Ustam başka ustalara da danışarak subap sorunu diyerek tamir sürecini başlattık. Araç söküldüğünde subaplar temiz çıktı rektefiyeci alıştırıp tekrar taktı. motor toplandı fakat aynı hata kodu artık sürekli olarak gelmeye başladı. önceden bir kaç dakika içinde hata kodu olmuyordu hatta sıcak havalarda arıza ışığını dahi yakmıyordu. Sente hatası şüphesi ile araç tekrar söküldü sente kontrol edildi. fakat artık araç hiç çalışmaz oldu. bu süreçte piston yataklarına mazot dolduruldu ve kaçak varmı kontrol edildi. hafif bir kaçırma olduğu görülerek sekmanlar da bu kadar sökülmüşken değiştirildi. Subaplar komple yeni orjinal takıldı. subap iticilerin içindeki yağ boşaltıldı montaj yapıldı araç yine çalışmadı. (parça tedariki sorunu nedeniyle bu işlemler 1 ay sürdü) araç toyota servise götürüldü. valvematik ünitesinin hatalı montaj vs. nedeniyle hasar aldığı tespit edildi. ayrıca subap iticilerin değişmesi tavsiye edildi emme manifoldunda ise 2. gözün üzerinde ek yerinde küçük bir açıklık tespit edildi bu parçalar yurt dışı stoktan 2-3 hafta içinde geldi. montaj yapıldı araç çalıştı fakat p0301 ve p0302 hatası devam ediyor. Araç ısınsa da ateşleme hatası sürüyor. Elektrik tesisatından olma ihtimali üzerinde duruluyor..... 2.aya girdik. Aracımı çalışır durumda servisin kapısına kadar götürüp bıraktım ve iki ay oldu ucu açık bir süreçte buldum kendimi.
Bu süreçte tavsiyelerinizi bekliyorum.
(Aracın günlük çalışma verilerini kaydediyordum. OBD verilerini kontrol ettiğimde hava akışı ve basınç ile ilgili uyumsuzluklar görüyordum bunu emme manifoldundaki o küçük kaçağa yoruyorum. ikinci bir durum ise ateşleme hatası ile avans zamanlaması ile ilgiliydi. ateşleme hatası olduğunda avans değişimi çok küçük bir aralıkta oluşuyorken, avans değişimi daha geniş bir aralıkta oluşmaya başladığında ateşleme hatasının tamamen kesilmesi çok nadiren bir iki hata oluşmasıydı.) üçüncü bir veri ise soğutma sıvısı sıcaklık göstergelerinden bir tanesinin motorun ısınmasına rağmen 20 dereceleri geçmemesi hava çok soğuk olsa da 5 derecenin altına düşmüyordu)

Toyota Club Türkiye

3zr FAE P0302
« : Mayıs 28, 2026, 21:18:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57650
  • Model Yılı: '16
  • 226 kere teşekkür etti
  • 1400 kere teşekkür edildi
Ynt: 3zr FAE P0302
« Yanıtla #1 : Mayıs 29, 2026, 14:19:05 »
Olay artık tavsiye sürecinden çıkmış,epeyce işlem ve masraf yapılmış ama sorunlar sanki duruyor gibi aşırı masraf yapmamak için bobinlerin yerini değiştirip deneyin,katalitik konvektörü kontrol ettirin ve de eksantrik mili ve krank mili sensörlerini kontrol ettirin,tüm önerilecek hususları çok masraf yaparak ortadan kaldırmışsınız başka da işlem yapmayın artık.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Haziran 01, 2026, 15:42:40 »
Olay artık tavsiye sürecinden çıkmış,epeyce işlem ve masraf yapılmış ama sorunlar sanki duruyor gibi aşırı masraf yapmamak için bobinlerin yerini değiştirip deneyin,katalitik konvektörü kontrol ettirin ve de eksantrik mili ve krank mili sensörlerini kontrol ettirin,tüm önerilecek hususları çok masraf yaparak ortadan kaldırmışsınız başka da işlem yapmayın artık.

Bobin, buji, enjektör kontrolleri en başta yapıldı.
Toyota yetkili servis elektrik tesisatı ve sensörleri test ediyor. henüz sonuç çıkmadı. Sorun çözüme kavuştuğunda kök nedeni paylaşacağım.
teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Haziran 14, 2026, 20:40:42 »
10.06.2026 güncel bilgi
ilk ustanın yapmış olduğu subap ve sekman işçilikleri ile ilgili sorun tespit edildi. Motor tekrar sökülüyor ve orjinal parça beklenecek....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57650
  • Model Yılı: '16
  • 226 kere teşekkür etti
  • 1400 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 14, 2026, 21:04:34 »
İlk anlatımınızda motor yapılırken subaplar vs ile ilgili yedek parça beklendiği; beklendiğine göre gelen parçalar orijinaldir diye düşündüm ve motorun yapıldığını  yazmıştınız  o zamandan sonra araç yine randıman vermedi ve ateşleme sistemi arızası diye teşhis konuldu,şimdi de orijinal yedek parça bekleniyor yeniden motor açılacak diyorsunuz,servis kesin olarak motor yapım işçiliği ve yedek parça kalitesi diyor ancak motor yeniden yapıldıktan sonra hala daha sorun varsa ne olacak? bir garanti veriyorlar mı? yaptığınız ve yapacağınız masraf neredeyse arabanın yarı fiyatına yaklaştı,kolay gelsin ve geçmiş olsun diyorum.
Tokay Ceritoğlu