Gönderen Konu: Uymakta En Çok Zorlandığınız Trafik Kuralı  (Okunma sayısı 761 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3283 kere teşekkür edildi
Uymakta En Çok Zorlandığınız Trafik Kuralı
« : Mayıs 02, 2026, 18:45:53 »
Selam, uymakta en çok zorlandiginiz trafik kuralları hangileridir, neden?

Toyota Club Türkiye

Uymakta En Çok Zorlandığınız Trafik Kuralı
« : Mayıs 02, 2026, 18:45:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 723 kere teşekkür edildi
Ynt: Uymakta En Çok Zorlandığınız Trafik Kuralı
« Yanıtla #1 : Mayıs 04, 2026, 08:46:32 »
Hız.. Herkesin acelesi var. Özellikle kamyın ve otobüslerin. Ben normal bir hızda gidemiyorum. İkinci sırada yayalar geliyor. Yaya geçidinde duramıyorum.

Gerçi hengi kurala tam uyuyoruz ki ? Allaha emanet.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 435 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 04, 2026, 12:18:36 »
Hiç bilmediğim yerlerde tek yön yollar. Zaten ilk defa gelmişsin şu tarafa mı döneceğim, bu tarafa mı derken  özellikle ara sokaklarda tek yön yada girilmez levhalarını kaçırıyorum.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57650
  • Model Yılı: '16
  • 226 kere teşekkür etti
  • 1400 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 05, 2026, 22:42:22 »
Malum trafik kuralları uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkmış ve yasalarla belirlenmiştir,bu bir bilim dalı gibidir,rahmetli babamın mühendis arkadaşlarından birisini devlet karayollarında trafik konusunda bilgi ve görgüsünü arttırmak için Batı Almanya'ya göndermişti,ben o zaman ortaokul lise devresindeydim,trafiğin mühendisi mi olur diye düşünmüştüm,çünkü o zaman arabamızla istediğimiz yerde duruyor,dönüyor ve park yapabiliyorduk,bu güne geldiğimiz de ise en küçük trafik ihlali yapıldığında korkunç kazalar meydana geliyor,yaya geçidinde bir bebek arabalı anneye,yaşlı zor yürüyen kişiye duruyor ve geçmesini beklerken arkanızdan gelen durmuyor,önemsemiyor sonuç fecaat oluyor,uymakta zorlandığım trafik kuralı yok gibi ancak bu kurallara hepimiz uyarsak işe yarıyor,vatandaş kırmızı ışıkta duruyor arkadan gelip çarpıyorlar,yeşil ışıkta geçerken kırmızıda durmayan başkası geçiyor,geçen hafta İzmir-İstanbul otoyolunda radar da var hız kuralına uyalım 120 km nin üzerine çıkmayalım derken kamyon otobüs dahil bizi geçmeyen kalmadı daha ne diyelim,son söz kurallara herkes uyarsa işe yarıyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Kan Grubu: ---
  • 175 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 13, 2026, 11:25:11 »
Ne garip soru. Uymakta zorlandığımız derken, bizim uyarken zorlanmamız mı yoksa başkaları yüzünden kurallara uygun sürmemizin engellenmesi mi demek istendi?

Eğer 1.si ise, daha saçma çok az soru görmüşümdür :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #5 : Haziran 13, 2026, 20:16:05 »
Aslında soru oldukça basit, çok karıştırılacak bir şey yok. Düşününce herkes kendince sonuca yönelik bir cevap bulacaktır.

Yine de ihtiyaci olanlara bir örnek; Tokay Beyin ornegini gibi şehirlerarası yolda trafik ışığınin kırmızıya geçme (sarı süresi) farklılık gösteriyor bölge bölge. Hatta kimilerinde önce yeşil yanıp sönmeye başlıyor. Kavşağa fren yapma mesafesinde trafik ışığı sarıya geçtiği anda hem ışık, hem arkadaki otomobil ya da büyük araç (otobüs, kamyon) takip etmek ve trafik kuralı ile güvenlik arasında ikilemde kalmak. Çünkü arkadaki fren yerine geçmek için gaza basmış olabiliyor. Bu tarz yerlerde saniyeli ışık göstergesi bana göre çok daha güvenli.

Bazen şehirlerarası yollarda çevirmede görevli kolluk kuvvetinin kime geç, kime dur hareketi yaptığı net belli olmaya biliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Kan Grubu: ---
  • 175 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 14, 2026, 00:21:50 »
Aslında soru oldukça basit, çok karıştırılacak bir şey yok. Düşününce herkes kendince sonuca yönelik bir cevap bulacaktır.

Yine de ihtiyaci olanlara bir örnek; Tokay Beyin ornegini gibi şehirlerarası yolda trafik ışığınin kırmızıya geçme (sarı süresi) farklılık gösteriyor bölge bölge. Hatta kimilerinde önce yeşil yanıp sönmeye başlıyor. Kavşağa fren yapma mesafesinde trafik ışığı sarıya geçtiği anda hem ışık, hem arkadaki otomobil ya da büyük araç (otobüs, kamyon) takip etmek ve trafik kuralı ile güvenlik arasında ikilemde kalmak. Çünkü arkadaki fren yerine geçmek için gaza basmış olabiliyor. Bu tarz yerlerde saniyeli ışık göstergesi bana göre çok daha güvenli.

Bazen şehirlerarası yollarda çevirmede görevli kolluk kuvvetinin kime geç, kime dur hareketi yaptığı net belli olmaya biliyor.

Bunun gibi örnekler kuralları kendi sürüşümüze uydurma çabasından dolayı oluyor. Kendi sürüşümüzü kurallara göre belirlersek hepsi kolay. Kuralda zorlanma olmaz. Olmamalı. Uygularken de bir olayda sorun yaşatacak bir durum, başka bir kuralla zaten kısıtlanmıştır. Orasını kaçırmamak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Haziran 14, 2026, 09:14:08 »
Tam katılmıyorum, yine örnek vereyim. Dönel kavşakta gecis hakkı kavşağın içindeki aractadir, kural bunu der ve bir mantığı vardır trafik akışı açısından. Ancak uygulama böyle degil çoğu yerde. Bu durumda kural ile uygulama çatışması kaçınılmaz ve nitekim öyle de oluyor. Yani ehliyet vermek için öğretilen ile trafikte fiili öğrenilen zıt olabiliyor. İşte bu konu da da amaç bunları açığa çıkarıp, kök nedene ulaşmaya çalışmak. Sonra çözüm için eylem planı oluşturmak (mümkünse demiyorum, bu bir zorunluluk).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57650
  • Model Yılı: '16
  • 226 kere teşekkür etti
  • 1400 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 14, 2026, 10:33:38 »
Kurallar ile birlikte sürücülerin de varsa kafasını çalıştırması ve biraz mantıkla bencil olmaksızın hareket etmesi gerekir,üst yorumumda bahsettiğim olayın aynısı daha dün yaşandı,5 yaşında bisikleti ile bir çocuk yaya geçidinde karşıya geçmek istedi,1.araç durdu ve yol verdi,çocuk yaya geçidinden bu arabayı geçtiği sırada arkadan gelen ve yaya geçidinde bir araç durdu acaba neden? bende durayım bakayım demeyen bir sürücü bozuntusu hızla geldi ve yaya geçidinden geçen çocuğu öldürdü,böyle vahşilere trafik kuralı ne yapsın? kurala uyanlar ne yapsın?
Tokay Ceritoğlu