Gönderen Konu: Yağ yakma  (Okunma sayısı 2055 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 120
  • Model Yılı: '12
  • 65 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Yağ yakma
« : Şubat 10, 2026, 11:50:35 »
 Arkadaşlar Merhaba aracım 2012 yaris 1.33 130.000 km de şu an 5/40 yağ kullanıyorum yağ yakma devam ediyor usta 10/40 geçmemi istiyor.Bende 10/40 mı yokasa 5/50 kullanayım kararsız kaldım araç izmirde hangisini tavsiye edersiniz.

Toyota Club Türkiye

Yağ yakma
« : Şubat 10, 2026, 11:50:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56650
  • Model Yılı: '16
  • 222 kere teşekkür etti
  • 1381 kere teşekkür edildi
Ynt: Yağ yakma
« Yanıtla #1 : Şubat 10, 2026, 13:33:19 »
Araçta lpg var mı? usta hangi usta Toyota ustası mı? yağ yakma derken egzozdan duman çıkıyor mu ?
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2910 kere teşekkür etti
  • 3279 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2026, 20:38:34 »
Bilgiler verilmiş zaten.
Ustanın bahsettiği sentetikten yarı sentetiğe mi? 🤔 :olmamış:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 11, 2026, 08:03:47 »
Toyota motoru için 130 binde yağ yakması çok erken değil mi? Öncelikle PCV valfini kontrol ettirin, kapalı kaldıysa değişim yapın. PCV düzgün çalışmazsa motor yağ yakar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 11, 2026, 09:17:52 »
Araçta lpg var mı? usta hangi usta Toyota ustası mı? yağ yakma derken egzozdan duman çıkıyor mu ?

Duman atma üfleme lpg hiç bir şey yok kronik yağ yakma diyorlar.ben yeni aldım haha önce 10/40 kullanılmış ama ne zaman 10/40 geçilmiş onu bilmiyorum.

Mesaj Birleştirildi: [time]Şubat 11, 2026, 09:19:39[/time]
Toyota motoru için 130 binde yağ yakması çok erken değil mi? Öncelikle PCV valfini kontrol ettirin, kapalı kaldıysa değişim yapın. PCV düzgün çalışmazsa motor yağ yakar.

Hepsi kontrol edildi her şey normal.ben yeni aldım haha önce 10/40 kullanılmış ama ne zaman 10/40 geçilmiş onu bilmiyorum.

Mesaj Birleştirildi: [time]Şubat 11, 2026, 09:21:08[/time]
Bilgiler verilmiş zaten.
Ustanın bahsettiği sentetikten yarı sentetiğe mi? 🤔 :olmamış:

Aynen öyle 5/50 sentetik mi yoksa 10/40 yarı sentetik mi ben yeni aldım haha önce 10/40 kullanılmış ama ne zaman 10/40 geçilmiş onu bilmiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla Flame Xpack 2022
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '22
  • 28 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 11, 2026, 10:38:33 »
Bu kmde yağ yakması normal değil piston segmanları kurum bağlamış ve hareket etmiyor olabilir YouTube da piston ring soak yazarak aratabilirsiniz bir çok araba bu şekilde düzeliyor eğer düzelmezse 5w50 kullanabilirsiniz ama bu yağ yakıt tüketimini ve yağ sıcaklığını kesinlikle artırır motor yağı pompalamak için ekstra güç harcar dolayısıyla daha erken fan açacaktır.
Corolla Flame Xpack 2022

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 11, 2026, 14:21:20 »
Bu kmde yağ yakması normal değil piston segmanları kurum bağlamış ve hareket etmiyor olabilir YouTube da piston ring soak yazarak aratabilirsiniz bir çok araba bu şekilde düzeliyor eğer düzelmezse 5w50 kullanabilirsiniz ama bu yağ yakıt tüketimini ve yağ sıcaklığını kesinlikle artırır motor yağı pompalamak için ekstra güç harcar dolayısıyla daha erken fan açacaktır.

türkçe video bulamadım.
Motor içi temizliği anlamında mı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla Flame Xpack 2022
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '22
  • 28 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 11, 2026, 19:02:32 »
Piston segmanları: kısa mesafe geç yağ değişimi ve kalitesiz yağdan dolayı kurum bağlıyor hareket etmiyor dolayısıyla yağı sıyıramıyor bujiyi söküp kurum temizleyici bir solüsyonu yanma odasına döküyorlar buji deliğini bezle kapatıp 24 saat veya daha uzun süre bu şekilde bekliyor solüsyon azalırsa ilave ediyorlar kurum çözülüyor daha sonra motor yağını değiştirip bujiyi takıp pcv valfini temizleyip veya değiştirip deniyorlar sorun genellikle çözülüyor yorumlara bakarsanız deneyenler ve olumlu sonuç alanlar var ayrıca YouTube da bunu yapan birçok kişi de var. Bu sorun Audi Hyundai vs birçok motorda mevcut ucuz yollu bir çözüm kendiniz de yapabilirsiniz.
Corolla Flame Xpack 2022

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 162500
  • Model Yılı: '13
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 11, 2026, 21:13:12 »
Sorunu çözerseniz bizimle de paylaşın lütfen.

Aracınızın bu km'de yağ eksiltmesi enteresan, motorunuzda kaç km de ne kadarlık bir yağ eksilmesi oluyor hocam?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 12, 2026, 12:13:05 »
Yakıt türü lpg yada dizel olması yağ yakımını etkiler mi? Yada yakıt katkıları yağ yakımını etkiler mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56650
  • Model Yılı: '16
  • 222 kere teşekkür etti
  • 1381 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 12, 2026, 13:05:58 »
Araçta lpg olduğunda motor sıcaklığı daha yüksek oluyor ve eğer 4000 devrin üzerinde kullanılma alışkanlığı varsa motor yıpranması daha erken oluyor,piston sekman ve silindirlerin boşlukları,valf contalarının yıpranması,turbolu araç ise turbo yağlanması arızaları,conta keçe kaçakları vb sorunlarda öncelikle ilk yazılan etkenlerden dolayı yağ yanma odasına sızma yapmakta ve ısıdan dolayı buharlaşma yoluyla eksilme olmaktadır,bu aracın daha önce nasıl ve ne şekilde kullanıldığı bilinmemekte tüm 2.el arabalar gibi en ucuz 10w/40 yağ kullanılmış,hangi ara ne bakım yapılmış tam bilinmiyor yoksa istatistikler Toyota motorunun ortalama 400.000 km revizyonsuz gitmesini gösteriyor,bazı dizel  Toyota modellerinde piston boşluklarından dolayı yağ eksiltme olayı olduğu forumda yazıldı,bu nedenle araçta duman atma var mı? diye sormuştum,kademe kademe ilerlemek için öncelikle motor iç yıkama yapılıp ,pcv valfi kontrol edilip gerekirse değiştirilip,2-3 yağ değişimi 5w/40 tam sentetik yağa geçip,her 1000 km de yağ seviyesi kontrol edilir ve sistematik olarak her 10.000 km de mutlak motor yağı değişimine gidilir,belki motor kompresyon testi yaptırılabilir,yoksa sanayiciler hemen motor açalım diye başlarlar.
Tokay Ceritoğlu