Gönderen Konu: YARİS 1.0 YÜKSEK DEVİRDE TİTREME  (Okunma sayısı 327 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 162500
  • Model Yılı: '13
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
YARİS 1.0 YÜKSEK DEVİRDE TİTREME
« : Ocak 05, 2026, 15:55:25 »
Öncelikle Merhaba,

Daha önce 3 farklı motosikleti ve sırasıyla 2016 Skoda Fabia 1.0 atmosferik ve Toyota Auris 2016 1.33 life aracımdan sonra Toyota Yaris 2013 model 1.0 Life alarak aranıza katıldım.

Aracı alırken ekspertizde şanzımandan yağ geldiğini ve bakılması gerektiği söylendiği için fiyatta indirim alarak aracı satın aldım.

Aracın baskı balatası değişmiş Aisin marka olarak. Götürdüğüm usta krank keçesi ve sağ sol aks keçelerinin değişmesi gerektiğini söylediği için 15.000 TL'ye işçilik dahil olacak şekilde ödeme yaparak aracımı teslim aldım.

Aracı kullandığımda daha hareket ederken acayip yüksek şekilde kupada titreme olduğunu gördüm ve aracı geri götürerek düzeltmelerini istedim. Sonrasında yapamadıkları için aracı tavsiye üzerine Toyota Dumankaya dan emekli olan bir ustaya götürerek gösterdim. Usta durumun şanzımandan değil kulaktan olabileceğini söyledi ve şoför tarafındaki kulağı söküp tekrar taktığında titreşimin %60'ı gerçekten düzeldi.

Böyle kullan veya bu kulağı toyota servisten temin edip bana getir değiştirelim dedi. 5.880 TL ye bu kulağı satın aldım ve 2.000 TL işçilik vererek montajını tamamladılar (ufak tefek bir kaç işlem daha yaptılar katalitiğin vidası eksikmiş vb.)

Test sürüşüne çıktığımızda aracın Titremesinde %20 civarı iyileşme vardı ancak hala aracı aldığım gibi değildi. Usta alt kulağı kontrol etmek için söktü ve onda bir problem olmadığını söyledi. Sol kulak yağlı tip olduğundan görebildiği kadar ayna vs yardımıyla inceledi ancak sadece kulağın fiyatı 10.000 TL olduğu için böyle kullan çok rahatsız ederse onu da değiştirelim dedi.

Şuanki durumda aracı yürütmeye çalıştığımda titreşim vs yokken devir yükseldiğinde (devir saati olmadığından net rakam veremiyorum ama 3 bin 3.500 aralığında olabilir) araç yine kupayı sallıyor.

Ben akslardan veya şanzıman montajı sırasındaki işlem hatalarından olabileceğini düşünmeme karşın usta müsait olmadığı için çok ilgilenemedi.

Çekincem şu ki 10.000 + işçilik verdiğimde ilgili titreme kesilmeme durumunda canımın çok sıkılacak olması. Bu sebeple şuanda bu maliyete katlanmak istemiyorum ama aks ve diğer parçalara da baktırmak istiyorum.

Araç güncel durumda 162.000 KM' de, sizce bu durum neyden kaynaklanıyor olabilir? İstanbul Kartal'da ikamet ediyorum. Gittiğim usta Kartal Sanayideki Yıldırım Oto Nihat Usta'ydı.

Yardımlarınızı rica ediyorum.

Toyota Club Türkiye

YARİS 1.0 YÜKSEK DEVİRDE TİTREME
« : Ocak 05, 2026, 15:55:25 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Ynt: YARİS 1.0 YÜKSEK DEVİRDE TİTREME
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2026, 21:00:12 »
Siz bu aracı aldığınızda yaptırdığınız tamirat öncesi aracı kullandınız bu kafa kupa sallama varmıydı? sadece eksperin tespiti üzerine şanzımana yapılan müdahaleden sonra mı ortaya çıktı onu öğrenebilirmiyiz? 3000-3500 devir 100-110 km lere tekabül ederse önceden bu sallama oluyormuydu ? elbette akslara,balanslara,lastiklere,lalelere, egsoz bağlantılarına bakılsın oralarda sorun yoksa boşuna başka masraf yapılmasın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2026, 22:39:30 »
Siz bu aracı aldığınızda yaptırdığınız tamirat öncesi aracı kullandınız bu kafa kupa sallama varmıydı? sadece eksperin tespiti üzerine şanzımana yapılan müdahaleden sonra mı ortaya çıktı onu öğrenebilirmiyiz? 3000-3500 devir 100-110 km lere tekabül ederse önceden bu sallama oluyormuydu ? elbette akslara,balanslara,lastiklete,lalelere, egsoz bağlantılarına bakılsın oralarda sorun yoksa boşuna başka masraf yapılmasın.

Tamirat öncesinde şanzımana yağsızlık zarar verebilir dedikleri için 150km civarı kullandım ve açıkcası pek zorlamadım şimdiki gibi. Kullandığım saatler hep dur kalk vakti ve 60 ile sakin sürüş olduğundan tam net hatırlayamıyorum.

Bugün yine denedim bir kaç şekilde aracı, 60-70 civarı hızla giderken vitesi 2ye atıp bıraktığımda bayağı hissettirdi ve seste farklı geldi araçtan. Vitesi boşa alınca veya tekrar büyütünce ses ve titreşim kesiliyor.

Muhtemelen masrafın tutarını kenarıya ayırınca ustaya gidip, ben rahatsız oluyorum ve bu motor kulağını değiştirmek istiyorum ama sonrasında da devam ederse diye çekiniyorum, diğer ihtimalleri kontrol eder misiniz, diyeceğim.

Ustalar biraz farklı davranıyor, çoğu şeye olur bu normal, böyle bin kaşınma, kendine dert arama minvalinde cevaplar veriyorlar.

Haklı olup olmadıklarını bilmiyorum ama yakın civarımda her şeyine bakıp "eksiklik x parçadan al ve gel düzeltelim" diyecek bir usta yok ya da ben denk gelemedim sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla Flame Xpack 2022
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '22
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2026, 01:15:57 »
Motor kulağında sorun varsa kaputu açıp bakın gaz verip bırakınca motor yerinde oynar ayrıca örneğin 2. vites 3bin devirdeyken gazdan ayağınızı çekip tekrar basınca küt küt vurma sesi gelir ve hissedersiniz bunlar varsa motor kulağı şanzıman takozundandır bunlar sağlamsa ve eğer sürekli bir titreme varsa baskı balata ve volan merkezlenerek takılmamış olabilir en düşük ihtimalse lalelerin aşınıp boşluk yapmasından da olur. En son kurcalanan yer krank keçesinden dolayı baskı balata volan olduğu için sorun bence burada.
Corolla Flame Xpack 2022

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2026, 08:48:39 »
Motor kulağında sorun varsa kaputu açıp bakın gaz verip bırakınca motor yerinde oynar ayrıca örneğin 2. vites 3bin devirdeyken gazdan ayağınızı çekip tekrar basınca küt küt vurma sesi gelir ve hissedersiniz bunlar varsa motor kulağı şanzıman takozundandır bunlar sağlamsa ve eğer sürekli bir titreme varsa baskı balata ve volan merkezlenerek takılmamış olabilir en düşük ihtimalse lalelerin aşınıp boşluk yapmasından da olur. En son kurcalanan yer krank keçesinden dolayı baskı balata volan olduğu için sorun bence burada.

Aracı test eden usta toyota dumankayada 20 sene ustalık yapmış birisi olduğundan sözüne itimat etmek istiyorum. Kendisine krank ve aks keçelerinin değiştiğini ve bu sebeple bu titreme olduğunu söyledim ve beraber test sürüşüne çıktık, geri döndüğümüzde şanzımanda bir sorun yok dedi. Motor kulaklarından yapıyor dedi.

İlk ona gittiğimde gerçekten her devir aralığında zar zar titriyordu kabin komple ve bayağı yüksek şekilde. O şekilde araba 10 km bile sürmek zulüm gibiydi. Şoför kulağını söküp yerini değiştirdiğinde %50 azaldı titreşim, baskı balatayı hallettikten sonra kulağı takarken gergin takmış dedi ama kulakta çökme var biraz dedi. Değişirse sorun komple düzelir gibi geliyor diğer kulaklarda pek bir şey görmedim dedi.

Bende toyotadan sıfır şoför kulağı alınca hakikaten %25-30 daha kesildi titreşim, şimdi alt kulak sağlam pahalı olan sol kulaktan kaynaklanıyor muhtemelen lastik kısmı çoğunlukla kapalı olduğundan gözükmüyor dediği ve bu şekilde kullan çok rahatsız ederse bunu da değiştirelim dediği için doğru da söylüyor olabilir gibi geliyor.

Ama aks ve motor kulağını söküp inceleyip değişmeli veya durumu iyi başka bir şey var diyecek bir usta arayışındayım. Benim veya burada bizlerin tahmini ile 20 yıllık ustanın aracı kullanıp görerek söylediği tahminler arasında farkların olması normal gibi de geliyor.

Kartal/İstanbul'da bunu gösterebileceğim bir usta var mı Yıldırım Oto haricinde, çünkü kartal maltepe pendik civarında herkes Yıldırım Oto ya yönlendiriyor. Usta da iyi sadece çok yoğun, ben onca para vermeden önce emin olmak istiyorum :/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 218 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2026, 11:28:34 »
Genel de forumda Anadolu yakasında Kartal Sanayi de Yıldırım Toyota,Bostancı Sanayi de Ri-Car Toyota diye bahsedilir,oradan da fikir alabilirsiniz eğer başka usta öneren olmaz ise..
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 06, 2026, 12:47:40 »
Genel de forumda Anadolu yakasında Kartal Sanayi de Yıldırım Toyota,Bostancı Sanayi de Ri-Car Toyota diye bahsedilir,oradan da fikir alabilirsiniz eğer başka usta öneren olmaz ise..

Çok teşekkür ederim önerileriniz ve görüşleriniz için. Hayırlı günleriniz olsun.

Mesaj Birleştirildi: [time]Ocak 06, 2026, 21:52:21[/time]
Bugün önceki kullanımlarımdan daha uzun süre kullanma imkanı buldum aracı, araç ısındıktan sonra 10-15dk seyahat edince, bu titreşim daha da azaldı.

Burada yorumlarken kulakların lastiği belli bir süre titreşimden sonra yumuşadığı için titreşimi azalıyor olabilir mi? @Tokay  Ceritoğlu (40552)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 218 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ocak 08, 2026, 22:19:26 »
Motordan gelebilecek sıcaklıkta etkili olabilir fayda sağlamak yönünden; bir süre daha böyle kullanıp durumu izleyin diğer az masraflı işlemleri yavaş yavaş yaptırın en son hiç bir şekilde olumlu yönde gelişme olmazsa kulak değişimi yoluna gidersiniz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 09, 2026, 14:52:05 »
Motordan gelebilecek sıcaklıkta etkili olabilir fayda sağlamak yönünden; bir süre daha böyle kullanıp durumu izleyin diğer az masraflı işlemleri yavaş yavaş yaptırın en son hiç bir şekilde olumlu yönde gelişme olmazsa kulak değişimi yoluna gidersiniz.

TEŞEKKÜRLER.