Gönderen Konu: Akü Şarj ve Akü Takviye Cihazlari  (Okunma sayısı 291 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Akü Şarj ve Akü Takviye Cihazlari
« : Aralık 27, 2025, 20:11:28 »
Selam, aküyü araç üstü ya da dışında şarj edebilen ve ayrıca düşük akü enerji durumunda motorun marş basmasını sağlayan ve bunlarla ilgili cihazlar, bu cihazların özellikleri bu konuda paylaşılabilir.

Toyota Club Türkiye

Akü Şarj ve Akü Takviye Cihazlari
« : Aralık 27, 2025, 20:11:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Ynt: Akü Şarj ve Akü Takviye Cihazlari
« Yanıtla #1 : Aralık 27, 2025, 20:14:09 »
Şu ana kadar kısmen inceledikleri Noco Genious serisi, Kobb ve Einhell. Kobb'un akü şarj yanında araçtaki ilgili hafizalarin (Eco, Multi medya vb.) gitmesini önleyen güç kaynağı özelliği de olan modelini araştırdım. Fiyat olarak orta düzey gibi duruyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 28, 2025, 12:20:35 »
Ben yıllar önce bim den almıştım. 10 000 mah olan polosmart ürünü. Bugüne kadar kullandım. Hybrid araçlarda fabrika çıkışı sorunlu bir akü var. Voltajı çoğu zaman 10v civarına iniyor. Bazen dörtlü flaşör bile açsam arabayı çalıştıramıyordum. Bu nedenle çok güç gerektirmeyen uygulamalarda işimi çözdü.

Hiçbir zaman yeni bir akü kadar gücü yetmiyor. Aracın aküsü tamamen bitmişse destek amaçlı kullanılabilir. Ama mutlaka aracın aküsünde bir miktar güç kalmış olmalı.

Uzun süre marş basmaya uygun değil. Piller ve devresi aşırı ısınıyor. Saniyeler içinde piller bitiyor. Yani yeni toplanmış bir motor için veya dizel araçlar için çok uygun değil.  Çalıştırmaz mı ? işe yaramaz mı ? yarar, fakat zayıf kalır.

Şarj etmek çok önemli. mutlaka 1A şarj cihazı ile ve düzgün kablo ile yavaş şarj etmek lazım. Hatta cihaz soğumadan şarj etmeyin.

Akü şarjı için uygun değil. Tamamen bitmiş aküler çok akım çekiyorlar. Eğer zor durumda kalırsanız cihazı aküye bağlayıp beklemek gerek. Hatta bu yöntem doğrudan marş yapmaktan bile iyidir fakat cihaz sürekli akım verdiğinden ısınıyor. Fakat belli süre akü şarj olursa ve dinlendirip marşı denerseniz daha az yüklenmiş olursunuz.

Bazı araçlarda elektronik aksamda sorunlar bildirilmiş. Dikkatli olmakta fayda var. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Ocak 24, 2026, 12:16:31 »
Einhell akü şarj cihazı aldım. Ayrıca 12V 13 Ah Vrla akü de aldım. Ayrıca girişlere uygun soket ile krokodil alıp bağlantı aparatı hazırladım. Araçtaki aküyü evde sar etmek için çıkarmadan araç hafızasını beslemek için uçlara çok dikkat ederek, önce (+) sonra (-) uçları sisteme paralel bağladım. Araç akusunu sokup evde şarj ettim. Şarj öncesi 12,20V civarıydı, 10 gündür araç çalışmıştı. Şarj sonrası dinlenik akü şarjı 12,61V gibiydi. Akü 60Ah EFB.
Sonra işlemleri tekrar ederek aküyü geri monte ettim. Öncesinde kutup başlarına vazelin sürmüştüm. Akü kutup başlıkları akünün üstünde kalacak şekilde bir sistem var ve bu işlemde kolaylık sağlıyor.
 Dikkat! İşlem sırasında hem ana, hem yardımcı akü (+) kutup şase ve (-) kutupla temas etmemeli. Besleme aküsünda (+) kutbu iki poşetle sardım.
Bu noktalar özellikle hassasiyet gerektirmektedir, emin olmadan işlem yapılmaması gerekir!.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 24, 2026, 15:56:17 »
Hangi modelini aldın Hakan. Birde 12,20 volt aküyü ne kadar süre içinde 12,61 volt yaptı.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #5 : Ocak 25, 2026, 10:32:57 »
CE BC 10M Osman. Dakikalar içinde şarjı full gösterdi (ekranı mevcut). Ben hemen çıkarmadım, damla sar olarak devam ediyor kendisi. Şarj normal modda (agm modu da var, aşırı deşarj olmuş aküler için kurtarma modu da) kullandım.Aku hiç isinmadi diyebilirim (kontrol etmek iyi olur her ne kadar cihazın güvenlik önlemleri olsa da). Şarj belli seviyeye ulaştığında cihaz kademeli şekilde voltajı düşürüyor. 10Mmodelinde 60Ah kısa sürede doluyor. Araçta ise şarj düz mantıkla olduğundan bana göre aslında arada cihazla şarj faydalı olabilir.
Araç üstünde de şarj özelliği var, yakinda priz olmasına rağmen kullanmak istemedim sahibiyle de bu nedenle iletişim kurmadım.

Bu arada besleme aküsü kapasitesinden dolayı besleme durumunda marş zaten denenmemeli ama farlar, araç iç ışıkları vs. de kullanilmamali.