İyi akşamlar değerli forum üyeleri. Supap konusunda değerli fikirlerinize ihtiyacım var. Durumu kusaca anlatayım.
2019 e210 kasa Corolla aracımı sıfır aldım. Aldığım zaman LPG taktırdım. LPG kitim BRC Platinyum. Aracım şu an 90 binde ve 2021 yılından beri AFR ayarını ve bakımlarını düzenli olarak yaptırdım.
Yaklaşık iki aydan beri yokuşlarda aracımda performans düşüklüğü oluştu. Bunun LPG ayarı veya filtresinde olabileceğini düşündüm. Araçta titreme, arıza ışığı, yakıtta artış, renkli duman, stop etme gibi bir durum yok. Geçen gün aynı yokuşta benzinde de denedim ve LPG ile aynı olduğunu anladım. Buji km'si yaklaştığı için bujilerden şüphelendim. Dün, İzmir'de iki yıldır gittiğim, hatırı sayılır bir özel servise gittim. Ustaya durumu açıkladım. Usta araç ile bir tur attı, geldi. Düz yolda bir sıkıntı yok dedi. Bujileri sökmüşken bir de kompresör testi yapalım dedi. Kompresör testinde 4 silindirde de 85 civarı basınç çıktı ve usta çok şaşırdı. Bizim alet mi arızalı acaba dedi. Sonra 1. silindire biraz yağ damlattı. Tekrar ölçünce, 130 civarına kadar basınç çıktı. Supaplarda kaçak var dedi. Sonra kablolu kamera ile bujilerin olduğu yere baktı. Sarı çay lekesi gibi lekeler vardı. Usta, bujileri değiştirelim bir de bu şekilde aynı yolda deneyip haberleşelim dedi. Bilgisayara bağladık. İki tane arıza vardı. Biri marş biri de ateşleme hatasıydı. Hafta sonu bir deneme yapacağım artık.
Aklıma takılanları sorayım sizlere.
1- Motor 45 dakika şehir içi yol yaptıktan en fazla 15 dakika sonra test yapıldı. Bu doğru bir ölçüm mü?
2- Bazı forumlarda yakıt sigortası sökülmeli diyor. Biz yakıtı kesmedik. Sonucu nasıl etkiler?
3- Araçta titreme, arıza ışığı, yakıtta artış, renkli duman, stop gibi bir durum yok. Yokuş denemesinden sonra performans değişmediyse supapları değiştirmeli miyim?
4- Supapları söktürmeden önce, supap temizleyici yakıt katkısı kullanılabilir mi? Sorunu çözer mi?
Şimdiden çok teşekkür ederim. Selamlar