Gönderen Konu: 1.0 Yaris 1400 devirde ciddi titresim olusturuyor.  (Okunma sayısı 656 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 163000
  • Model Yılı: '12
  • 3 kere teşekkür etti
1.0 Yaris 1400 devirde ciddi titresim olusturuyor.
« : Ağustos 20, 2025, 14:46:01 »
Merhabalar

2012 model 164 bin kilometre de 1.0 duz vites bir Yaris sahibiyim ve araci yaklasik 7 yil once 38bin kilometre de satin aldim.

Kisaca bahsetmek gerekirse araci aldigim gunden beri yaklasik olarak 1350 - 1450 d/d araliginda ciddi bir titresim olusuyor fakat diger devirlerde hic bir sekilde titresim olmuyor.

Yavas devirlendigi zaman veya direkt olarak 1400 d/d de seyrettigim zaman titresimin bariz bir sekilde kasayi sallayacak boyuta geldigini gozlemledim fakat ani hizlanmalarda normalden hizli devirlenince 1400 d/d civarinda aractan ‘zzzzzssstttt’ diye bir sesle birlikte minik bir titresim geldigini gozlemledim.

Bu titresim vitesten bagimsiz olarak bostayken de, vitesteyken gaz vermeden yokus asagi inerken yada gaz vererek cikarken de yapiyor, sadece devrin 1350-1450 d/d arasinda olmasi yeterli.

Bir cok usta simdiye kadar bakti, titresimin varligi konusunda hepimiz hemfikiriz fakat ustalarin muhtemel ariza yasanabilir gozuyle baktigimiz her yer sorunsuz gozuktu ve bir sonuca varamadik.

-Bogaz kelebegi temizlendi.
-Bujiler degisti.
-Enjektorler kontrol edildi.
-Motor ve sanziman kulaklari kontrol edildi.
-Arac OBD cihazina baglandi ve tum parametreler olmasi gereken sinirin icinde gozlemlendi.
-Baski balata 90KM de vites gecisleri sebeiyle degisti fakat degisim sonrasi titresime bir faydasi olmadi.

Daha once Yaris‘i ile bu tarz bir problem yasayan ya da cozume dair fikri olan kisilerin degerli yorumlarini beklerim

Toyota Club Türkiye

1.0 Yaris 1400 devirde ciddi titresim olusturuyor.
« : Ağustos 20, 2025, 14:46:01 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
Ynt: 1.0 Yaris 1400 devirde ciddi titresim olusturuyor.
« Yanıtla #1 : Ağustos 20, 2025, 15:06:42 »
Sebepleri çok sayıda olabiliyor,bu nedenle kademe kademe gitmeli,oksijen sensörünü değiştirebilirsiniz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla Flame Xpack 2022
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '22
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 20, 2025, 15:52:13 »
Motor sıcak veya soğuk fark ediyor mu acaba Lspi olabilir mi, yağınız nedir veya hangi standart?
Corolla Flame Xpack 2022

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 21, 2025, 09:04:45 »
Bu sorun eski toyota vvt araçları zamanındaki manifolt sesi olmasın ? Yada bir vida gevşemiştir.. Yada metal plaka titreşim yapıyordur..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 22, 2025, 10:32:42 »
Sebepleri çok sayıda olabiliyor,bu nedenle kademe kademe gitmeli,oksijen sensörünü değiştirebilirsiniz.
Ustadim degerli yonlendirmen icin tesekkur ederim. Dun ustam uzun israrlarim sonucu oksijen sensorlerini sokup balata spreyi ile temizledi, ayrica cihaza baglayip degerleri okudu ve herseyin normal oldugunu belirtti. Gaza hafif sekilde bas cek yaptigimizda bile aracin kasasini ciddi sekilde sarsacak bir titresim aciga cikiyor, bu yuzden usta bir de PCV valfinin basinc az oldugunda kacirma yaptigindan suphelenerek orjinale yakin Japon uretimi bir muadili ile degisimini yapti fakat sonuc yine ayni oldu hic bir degisiklik olmadi.

Mesaj Birleştirildi: [time]Ağustos 22, 2025, 10:39:06[/time]
Motor sıcak veya soğuk fark ediyor mu acaba Lspi olabilir mi, yağınız nedir veya hangi standart?
Yusuf Bey, hayir sicak sogukta farketmiyor fakat dur kalk trafikte motor hacminin kucuk olmasi sebebiyle rampalarda biraz fazla gaz verince hem kavrama yapmadan hem de kavrama yaptiktan sonra 1400-1500 devirlere geldiginden surekli bir titresim durumu hakim. Yagi son dort bakimdir Shell helix ultra 5W-40 kullaniyorum fakat oncesinde hep Castrol serilerini kullanmistim. (bunlarin da cok sahtesi oldugundan artik yag degisimini Shell istasyonlarinda yaptiriyorum.)
LSPI kavramini ilk defa duydum ama ustama gerekli kontrolleri yapabilmesi icin gittigimde soracagim. Buji degisimi, bobin ve enjektor kontrolu gecen hafta yapildiginda atesleme ile ilgili bilgisayarda hic bir sorun cikmamisti. Tekrar LSPI konusunu goz onunde bulundurarak bakmasini rica edecegim, sonucu paylasirim.

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 22, 2025, 10:59:50
Bu sorun eski toyota vvt araçları zamanındaki manifolt sesi olmasın ? Yada bir vida gevşemiştir.. Yada metal plaka titreşim yapıyordur..
Anil Bey, gozlemlerime ve simdiye kadar deneme yanilma yontemiyle yapilan islemlere gore kafamda bazi senaryolar sekillendi.
Bunlardan ilki katalizor yada egzoz parcalarindan birinin icinin dagilmis olabilecegi yonunde cunku rolantiden 1500lere dogru devirlendikce ve egzoz gaz basinci arttikca dagilmis/islevi bozulmus egzoz sistemi uzerinden gazlari atmakta zorlandigini, bu nedenle titresimi ciddi arttirdigini dusunmeye basladim.(tamponlar, lastikler, kapilar, govde, her yer sanki deprem oluyormuscasina titriyor.) ve devir 1500un uzerine ciktiginda egzozdaki basincin dagilmis olabilecek parcalari bastirip rahat bir sekilde disari cikabildigini dusunmeye basladim keza 1500 devir ustunde arac neredeyse pamuk gibi.
Ayrica eger seri bir kalkis yapmak ya da 2. viteste ani hizlanmak istersem titreme yapan devir araligini hizli gectigimden dolayi sadece kulagima sizin de soylediginiz gibi bir metal surtme sesi geliyor. Bunun da yine sebep yerine sonuc olabilecegini, bir seyin titremeye sebep oldugunu ve zayif kalan yerden o metal sesini duydugumu dusunuyorum ne kadar dogru oldugunu bilmeden..
Dun ise yorumunuzu gordukten sonra is yerimin yakinindaki sanayiye gidip motor alt baglantilarinda, egzoz sisteminde titresim yapabilecek parcalara baktirdim fakat bakan kisi ustun koru bir goz gezdirip, hersey yerli yerinde dedi. Manifolt‘u sordugumda en ufak ses yok dendi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Eylül 01, 2025, 12:51:33 »
Malesef sorunum hala devam ediyor. 5-6 farkli egzozcu gezdim, arasira hirilti, homurtu, tiz patlama sesi yapmasina ragmen 3 silindirli arabada bunlar normaldir deyip gonderdiler. (Kimisi incelemesine ragmen sorun yok deyip gonderdi)

Toyota yetkili servisinde yillarca calismis bir ustanin kendi actigi ozel servisine gittigimde baya uzun bir sure inceleme yapmasina ragmen sorunun kaynagini bulamadi. Titresim aninda bilgisayarda kesinlikle bir olumsuzluk, atesleme vs de problem gozukmemesine ragmen bazi sensorleri sokup temizligini yapti. Kulak kontrolu icin arac durdugu yerde el frenini cekip vitese takarak ve ayrica arac altina girip fiziki kontrol yaparak sonuca varmaya calisti ancak yine sorun gozukmuyor dedi. Son care olarak ya kabullen ya da degistir deyip gonderdi beni.

Burada tekrar kullanici fikrine basvurmak istememin sebebi acikcasi ustalarin araci kontrol ederken arac kasasini sallayacak kadar olusan titresime anlam veremeyen gozlerle bakarak incelemeleri oldu. Ortak kanimiz bir sikinti oldugu yonunde fakat cozume gecmeden sorunun kaynagini bile bulamamak insani biraz yoruyor acikcasi.

Sizlerin de kafasinda bir fikir olusturabilmek adina asagi aracin egzozundan gelen hirilti sesini birakiyorum. Gaz verip cektigimde tam hiriltinin olustugu anda arac kasasi zangir zangir titriyor.

https://youtube.com/shorts/0eDfH9x0AeA?si=vjjqMrOA6I8X-n0w

Degerli yorum ve onerilerinizi beklerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 01, 2025, 13:39:29 »
Epeyce yere bakılmış,kontrol edilmiş,eğer enjektör temizleyici katıp yüksek devirde 4-5000 devirde bir süre bağırtarak kullanmanızla hala düzelmiyorsa,hava filtresi ve emme manifoldunda tıkanıklık yoksa,eksozda sorun bulunamıyorsa  motorda motor içi balansın düzgün olmayışı ve krank mili sorunları olabilir,bu da pahalı bir varsayım bu nedenle saydığım ekonomik sayılabilecek çözümler işe yaramıyorsa böyle kullanmaya devam edeceksiniz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 01, 2025, 16:03:33 »
şanzıman kulağını söküp bakan oldu mu hiç ? kontrol ettirmek değilde esnekliği gittiyse veya yanlış yerden çatlama yaptıysa titreşimi o içeriye verebilir. Söküldükten sonra anlaşılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 01, 2025, 17:12:01 »
Baskı balata kontrolü yapıldı mı?
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Eylül 10, 2025, 13:44:47 »
Merhaba Tekin Bey,
baski balata 90bin KM de iken degisti ve ayni zamanda volan kontrolu yapildi fakat sorun yok dendi. Bahsettigim 1400 devirdeki kasa titremesi degisim sonrasi da devam etti.

Mesaj Birleştirildi: [time]Eylül 10, 2025, 13:50:38[/time]
şanzıman kulağını söküp bakan oldu mu hiç ? kontrol ettirmek değilde esnekliği gittiyse veya yanlış yerden çatlama yaptıysa titreşimi o içeriye verebilir. Söküldükten sonra anlaşılır.

hayir direkt sokulup bakilmadi fakat kafam rahat olsun diye fiziki olarak sokturup baktiracagim bir ustaya. Size de sonucu paylasirim ama forumda gordugum kadariyla bu soruna cok benzer bir durum siz de yasamissiniz, sizin sorun nerede cikmisti ?

Mesaj Birleştirildi: Eylül 10, 2025, 13:53:51
Epeyce yere bakılmış,kontrol edilmiş,eğer enjektör temizleyici katıp yüksek devirde 4-5000 devirde bir süre bağırtarak kullanmanızla hala düzelmiyorsa,hava filtresi ve emme manifoldunda tıkanıklık yoksa,eksozda sorun bulunamıyorsa  motorda motor içi balansın düzgün olmayışı ve krank mili sorunları olabilir,bu da pahalı bir varsayım bu nedenle saydığım ekonomik sayılabilecek çözümler işe yaramıyorsa böyle kullanmaya devam edeceksiniz.
Tokay Bey
Bahsettiginiz islemi de yaptim, hatta uzun yolda cekisinin bir tik arttigini farkettim (psikolojikte olabilir) ama bahsettigim devirdeki titresime hic bir care olmadi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 10, 2025, 18:16:53 »
Fren diskte yamukluk
Jantta yamukluk
Balans ayarı
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)