Gönderen Konu: Fren lambaları geç yanıyor  (Okunma sayısı 191 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
Fren lambaları geç yanıyor
« : Ağustos 17, 2025, 00:32:53 »
2015 1.33 aracımda şöyle bir sorun var: Fren lambaları pedala dokununca hemen yanmıyor, ancak yaklaşık 4-5 cm bastıktan sonra devreye giriyor. Normalde çok az basıldığında bile yanması gerektiğini biliyorum. Bayağı boşluk var. Yoğun trafikte yavaş ilerlerken stop lambaları yanmadan frene hafif hafif basarak durdurabiliyorum arabayı. Sırf bu sebeple hız sabitleyicide de sorun yaşıyorum. Sabitleme devredeyken frene hafif bastığımda araç hem fren yapıyor hem gaz veriyor. Biraz baskı uygulayınca ancak devreden çıkıyor.

Fren müşürünün kendim yapabileceğim ayarı var mıdır yoksa oto elektrikçiye mi gitmem gerek?

Toyota Club Türkiye

Fren lambaları geç yanıyor
« : Ağustos 17, 2025, 00:32:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ynt: Fren lambaları geç yanıyor
« Yanıtla #1 : Ağustos 18, 2025, 00:29:32 »
VSC sistemi arıza vermiyor mu?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
Ynt: Fren lambaları geç yanıyor
« Yanıtla #2 : Ağustos 18, 2025, 17:54:11 »
Hocam 1 yıl önce arada bir vsc yanıyor diye gittiğim oto elektrikçi bana frene bastığında araç duruyor ama stop lambaları yanmadığı için vsc uyarı ışığı yanıyor demişti. Stop lambalarını kontrol ettikten sonra müşüre bakıp arızalı değiştireceğim dedi müşürü değişti ancak önceki kadar olmasa da nadiren ışık yanıyordu. Hız sabitleyici taktım geçenlerde farkettim ki frene hafif basınca sabitleyici devreden çıkmıyor araç hem fren yapıyor hem gaz veriyor. Durdurup fren lambalarını kontrol ettim. 3-5 cm boşluk vardı neredeyse. Araç duruyor ama stoplar yanmıyor. Hafif sert basınca yanıyordu. Bugün farklı bir oto elektrikçiye gidip durumu anlattım 2 dakikada ayarladı. Artık hafif dokununca bile anında yanıyor. Fabrika çıkışında da müşür ile fren arasında milimlik boşluk olması gerekiyormuş bayağı boşluk var dedi.

Sonuç olarak hallettim. Umarım artık hiç uyarı ışığı yanmaz.