Gönderen Konu: Avensis 1.6 D-4D oksijen sensörü arızası Lütfen yardım edin.  (Okunma sayısı 403 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
Merhabalar aracı iki ay önce aldım ilk aldığımda eksper sonucu oksijen sensörü ve partikül filtresinde arıza vardı iki hafta önce partikül filtresini boşalttırıp yazılımdan iptal ettirdim herhangi bir sıkıntı yoktu bunu yaptırmamın sebebi de elektronik el frenini kontrol edin arızası ama bilgisayara bağlandığında çıkan partikül filtresi tıkanıklığıydı.

İki haftadır arabaya sorunsuz binmekteydim dün akşam yine elektronik el freni kontrol edin arızası çıktı ilk başta partikül filtresiden şüphelendim yazılımda sıkıntı var dedim ama cihaza bagladıda partikül filtresi ile ilgili herhangi bir uyarı olmadığını sadece oksijen sensörü bank birde sorun olduğunu gördüm bundan dolayı da elektronik el freni arızasını düşüyordu.

Şimdi sizlere sormak istediğim soru iki farklı ilde Toyota servisinde çalışan arkadaşlarla görüştüm bir tanesi katalizör üzerindeki bir nolu oksijen sensörünün yazılımsal iptal edilmediği için partikül filtresinin içi boşaltılıp iptal edildiğinden oradaki değerlerin sağlıklı olmadığını ve bu değerleri sağlıklı göremediği için arızaya düştüğünü söylüyor temizlemenin herhangi bir gerek olmadığını oksijen sensörünü ve sıcaklık sensörünü iptal ettirip o şekilde binmemi söylüyor.

Diğer servisteki arkadaş ise oksijen sensörünü sökülüp temizlenmesi gerektiğini eğer hala arıza devam ederse ona istinaden oksijen sensörünün iptal edilmesi gerektiğini söylüyor.

Ben ne yapacağımı bir türlü karar veremedim aklımdaki birkaç soru oksijen sensörü iptal edilirse bu yakıta motora herhangi bir olumsuz etki yaratır mı
İkinci soru temizlenmeden oksijen sensörü ve sıcaklık sensörü iptal edilirse oradaki şayet tıkanıklık varsa bu sorun yaratır mı.

Uzun uzun oldu kusura bakmayın hafta sonu sadece cumartesi birkaç saat ilgilene bildiğim için net bir çözüme kavuşmak istiyorum.

Hata kodu: P2237
LAMBDA SONDASI SIRA 1 SENSOR 1

Hata kodu: POOBD
HAVA KÜTLESI OLÇER SENSOR 1

Hata kodu: C13A7
Elektromekanik el frenini

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
Ynt: Avensis 1.6 D-4D oksijen sensörü arızası Lütfen yardım edin.
« Yanıtla #1 : Temmuz 21, 2025, 22:04:39 »
Yakıt artışı ve diğer arızalara sebep olacağı için oksijen sensörünü iptal ettirmeyin temizletin,eğer ömrü dolmuş ise yenileyin,yoksa emisyon değerleri artacaktır.Uzun devrede motora zarar verir.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 193000
  • Model Yılı: '06
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Temmuz 22, 2025, 10:01:29 »
Yakıt artışı ve diğer arızalara sebep olacağı için oksijen sensörünü iptal ettirmeyin temizletin,eğer ömrü dolmuş ise yenileyin,yoksa emisyon değerleri artacaktır.Uzun devrede motora zarar verir.
Merhabalar Hocam benim araçta da rolantide titreme ve 615 rpm'e kadar düşme vardı. Duman testi yaptılar yaklaşık 5 dk sonra duman motorun hiç bir aksanından duman çıkmadı sadece manifold ile egzoz borusunun bağlantı noktasından duman çıktı . Oto elektrikçi dedi ki senin bu contada kaçak var oksijen sensörü düzgün ölçemeyebilir ondan kaynaklı rolanti titreyebilir dedi.
kapanmak üzere egzozcunun birine gösterdim egzoz sıcak şuan bir şey yapamam conta için ama katalizör de sökülüp bakılacak sade conta ile olacak iş değil dendi. Hocam katalizörü söktürmeme gerek varmı ? Oksijen sensoru bu durumdan cidden etkilenebilir mi ? Eğer etkili ise arkadaşın durumunda oksijen sensörü iptal edilirse sıkıntı çıkmaz mı ?
Saygılarımla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Temmuz 22, 2025, 12:55:21 »
Otomobil fabrikası oksijen sensörü ve katalizörü emisyon ve çevreye zararlı gazları engellemesi için koyduğuna göre araç üzerinde kalması ve sökülmemesi,iptal edilmemesi gerekir,her ikisinin de  temizletilmesi uygun olur,eğer kullanılmayacak kadar yıpranmış ise yenileriyle değiştirilir,eksoz contası değişirken bu işlemlerde yapılabilir,iptali hem emisyon,hem zehirli gazlar salınımı ve tüv  den geçme sorunu yaratır,herşeyin aslına sadık kalınmalı,bazen yakıt artışı karşılığı hafif bir güç artışı  sağlanıyor gibi görünse de faydadan çok zararı olur.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 193000
  • Model Yılı: '06
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Temmuz 22, 2025, 15:07:44 »
Hocam kusura bakmayın tam yazıp anlatamamışım. Katalizör sökülüp kontrol edilip tıkanık değilse geri takılacak sadece egzoz contası değiştirme ile olmaz o iş denildi. Benim araç 2006 1.6 benzin + lpg.
Anladığım kadarı ile egzoz manifoldunun üzerinde oksijen sensorü var egzoz contasında kaçak rolantiyi etkiler mi ?. İnternetten bakıyorum egzoz contası fiyatı 200 TL hadi işcilik 500 TL 700 liralık iş.
Duman testinde kaçağın yeri belli iken neden egzoz manifoldu sökülüp sadece sökmeye 3000 TL istenip ve katalizör sökülmeye çalışıyor arızalı ise manifold ile katalizör yenilemek istendi, egzozda garip bir ses, koku ve duman yok . Ben mantığını anlamadım gereklimi sökmek bende her zaman orjinalinden yanayım.
Saygılarımla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #5 : Temmuz 22, 2025, 16:57:38 »
Merhabalar Hocam benim araçta da rolantide titreme ve 615 rpm'e kadar düşme vardı. Duman testi yaptılar yaklaşık 5 dk sonra duman motorun hiç bir aksanından duman çıkmadı sadece manifold ile egzoz borusunun bağlantı noktasından duman çıktı . Oto elektrikçi dedi ki senin bu contada kaçak var oksijen sensörü düzgün ölçemeyebilir ondan kaynaklı rolanti titreyebilir dedi.
kapanmak üzere egzozcunun birine gösterdim egzoz sıcak şuan bir şey yapamam conta için ama katalizör de sökülüp bakılacak sade conta ile olacak iş değil dendi. Hocam katalizörü söktürmeme gerek varmı ? Oksijen sensoru bu durumdan cidden etkilenebilir mi ? Eğer etkili ise arkadaşın durumunda oksijen sensörü iptal edilirse sıkıntı çıkmaz mı ?

Merhabalar Hocam yazdıklarınız için teşekkür ederim, şu anda maf sensörü arızası vardı onu temizledik geri taktık şu anda arızası yoktur.

2. Bir konu uzunlarım çok zayıf yanıyor ne yapmam lazımdır.
Muayineden geçecek Güçlü bir uzun kısa far ampülü tavsiyeniz varmı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Temmuz 22, 2025, 18:37:08 »
Bu gün ki yeni arabaların led farları yanında bizim arabaların klasik farları yetersiz kalıyor,forumda Photon Mileston H7 led xenon 12 volt Black Katana Edition 14000 lümen 2025 yeni seri den bahsedilmişti,bizim Avensis'in farları artık yetersiz kaldığı için ben not almıştım,Avensis'lerin elektrik sistemi hassas olduğu için daha derin araştırmadan sonra ve TÜV den  kesin geçebilir ise taktırabilirsiniz,yakınınızda resmi yetkili Toyota servisi varsa görüşürseniz daha kesin karar verebilirsiniz.
Tokay Ceritoğlu