Herkese merhaba. 2005 model T25 benzinli 1.6 motor elegant Avensis sahibiyim. Araç yaklaşık 2 yıldır bende ve yaklaşık 60000km dir severek kullanıyorum. Yaşadığım arızayı ve çözümünü kısaca anlatmaya çalışıp nedeni hakkında yorumlarınızı merak ediyorum.
- Eşim Trabzonlu aracı yaklaşık 2 gün Trabzon’da yoğun şekilde kullandık. (Yüksek yaylalara çıktık indik çok dik yokuşlar vs. vardı. En son yine Ayder Yaylasından indik ve Trabzon’a doğru giderken ABS, VSC ve TRC OFF ışıkları birkaç kez (sayısını hatırlamıyorum) eşzamanlı yandı söndü yandı söndü ve daha sonra hepsi yanık kaldı.
- Daha sonra aracı bilgisayara bağlattık ve hata kodu ile forumda araştırdım daha önceden yaşayan arkadaşlar da olmuş. Çözüm için 3 seçenek vardı. 1. Sensörü Konya’da tamir eden bir beyefendiye tamir ettirmek. 2 Çıkmasını bulmak. 3. ise sıfırını almak. Ancak üçüncü seçenek bir hayli pahalı olduğu için (yaklaşık 41000₺ fiyat aldım Toyota bayisinden) ve ben de tamir işine pek güvenemediğim için Ankara’dan yıldız sanayide çıkmasını bulup parçayı değiştirdik ve arıza lambaları direkt söndü. Sorunu çok şükür çözdük. Şimdi gelelim benim aklıma takılan şeylere;
- Araba hiç savrulmadı VSC, TRC hiç devreye girmedi hatta ABS de girmedi devreye. Benim kafama takılan tek şey yoğun fren kullanımı bu sensörün kısa devre yapmasına sebep olabilir mi? Kafamı kurcalayan tek şey bu. Çünkü sensörü değiştirdiğimizde arka camdaki fren lambası ve sağ arkadaki fren lambalarının da patladığını ve yanmadığını fark ettik. Bu olay yaşanana kadar çalıştıklarından da eminim. Yani acaba diyorum yoğun fren kullanımının bu sensör üzerinde bir etkisi olabilir mi? Ya da tamamen şans eseri olarak böyle mi denk geldi. Konu hakkında, sensörün çalışması ile ilgili detaylı teknik bilgiye sahip arkadaşların yorumlarını merak ediyorum. Biraz uzun oldu. Okuyan ve cevaplayan herkese teşekkür ederim.