Herkese selamlar.
Uzun zaman sonra bir konu açmak istedim. Belki ilgisi olan varsa ya da google üstünden araştıran olursa foruma yönlenir hem.
Geçen sene eylül ayında bana akıllı ev kaşıntısı bulaştı ve ardından öne geçilmez bir dürtüyle devam etti. Şu anda çoğu istediğimi yapmış bulunmaktayım. Herşey kullandığım generallife marka akıllı kablosuz oda termostatının saçmalamaya ve bağlantı sorunları yaşamaya başlamasıyla ortaya çıktı. Hazır sistemlerin çok pahalı olması nedeniyle kendim benzer fiyatlara lokal ağda çalışan bir sistem kurmak istedim. Bu nedenle hemen raspberry pi 5, arduino, 5v kuru kontak röle, ve xiaomi bluetooth termostat alarak başladım. Oda sıcaklığını xiaomi ile ölçüp bluetooth ile raspberry pi da kurulu home assistant a gönderip ona göre arduinoya yüklü esphome aracılığıyla kombiyi aç kapa yaptırıyordum. Sonra önüne geçemedim ve sistemi zigbee iletişim protokolüne çevirdim ve menzil konusunda çok rahatladım. Ardından kombiyi kontrol etmek yetmedi ve her bir odanın sıcaklığını ayrı ayrı kontrol etme amacı edindim. Bunun için de sonoff trvzb akıllı termostatik vana ve eca trermostatik vana alarak ilk salondaki radyatörde deneme yaptım. Salon evin en sıcak yeri ve buranın gece ısınmasına gerek yoktu. Başarınca bu sefer yatak odası ve çalışma odasına da bu sistemi ekledim ve şu anda evimin odalarını ayrı ayrı sıcaklığını kontrol edebiliyorum. Diğer taraftan daha önceden kullandığım akıllı stor perde motoruyla gün doğumunda perdeleri açıp, gün batımında kapatıyordum. Bunu da tüya entegrasyonuyla home assistanta dahil ettim.
Derken Vestel TV'yi kontrol etme, zile basınca led yakıp haber etme vs. uzuyor gidiyor. Tüm bunları video olarak anlatıyorum. Zamanla da detaylarını paylaşacağım.
İlgisini çekenler için de burada da paylaşacağım.