Öncelikle merhabalar,
Başlıkta bahsettiğim yeni aldığım aracım 198500 km'de ve hiç tüp takılmamış. Araca 2500 km'dir biniyorum.
Şuan 1500 km'de 1 lt. ye yakın yağ eksiltiyor (İstanbul şehir içi).
Kitapçıkta ise
Yağ sarfiyatı:1000 km.de azami 1.0 litre şeklinde bir ibare var.
Bu araçlar ile ilgili segmanlarda problem olduğundan dolayı yağ eksiltme olduğunu okudum. Özellikle forumda segman değişiminden sonra bu sorunu çözenler var.
Ancak bu aracın yağ çubuğunda seviyeyi ölçtüğümüz kısımda bir işaret var. Yani sanki çubuk bir şey ile ezilip o işaret oluşmuş.
Aracın geçmişini bilmiyorum ama bu işaret ile alakalı bir bilgisi olan var mı? Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama garanti kapsamında segman değişimi olduğunu gösterdiğini söyleyenler vardı.
Eğer böyle bir değişim oldu ise yağ yakmasınının nedenlerini aramaya başladım. Bu konuda sizin yardımlarınızı istiyorum. Durum şu ki:
Aracın motorunu açtırıp segman attırmak için gerçekten bütçem yok. O yüzden alternatifleri düşünüyorum. En azından yılda 1 kere yağ değişimi yapana kadar minimumun altına inmese yeterli. Bu gidişle sürekli yağ minimuma iniyor ve ben yağ eklemeden değişim yapıyorum...
Aracı 196000'de alır almaz düz mobil 10w40 alıp yağını değiştirdim.
Temizlik olması açısından 500 km sonra 196500 km'de tekrar değiştirdim (bu sefer 10w40 super 2000 koydum) yine kapkara çıktı.
198120 km'de değiştirirken yağ siyaha çok yakın az da kahvemsi gibi çıktı. Bu sefer tam sentetik olsun diye mobil super 3000 5w40 koydum.
Yağ yakma ile ilgili araştırmalarım sonucu ilk önce PCV valfine denk geldim. TEM Toyota'ya uğrayıp yeni bir valf alacağım, ellerinde olduğunu söylemişlerdi.
İkinci olarak motorun külbütör kapağının etrafında her yerden yağ atma olmuş. Bunun sebebini bilmiyorum ancak ben aldıktan sonra yağ attığını görmedim (temizlemeye çalışmıştım). Bir conta alıp onu da değiştireceğim, faydası olur mu bilemiyorum.
Bir de tıkalı segmanlardan bahsediyorlar. Bunu daha çok yabancı kaynaklarda gördüm. Aşağıdaki videoda bir örneği var. 300 milde 1quart yakarken 900 milde 1quarta kadar başarı sağlamış:
Tabi Türkiye'de Berryman B12 ürünü yok ve bunu yapanlar var mı denk gelmedim. Bu konularda destek olabilirseniz sevinirim.