0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Değerli forum üyeleri 2015 model 1.6 aracıma 72 bin km de lovato lpg taktırdım . Afr ayarını yaptırdım. Aracımın bakımlarında sürekli motul , liqou moly yağ , mann filtre kullanırım.Malesef ki 155 bin km de subaplar ve silindir kapağı değiştirmek zorunda kaldım. Conta takımını , silindir kapağını yetkili servisten temin ettim . Subaplar SUBSAN marka kullandım . 2025 şubat ayı gibi ortalama 110 bin TL gibi maliyeti oldu malesef.Normalde aracımı aşırı performanslı kullanan biri değilim . Uzun yolda ortalama 130 km hızda kullanırım. Lpg yi PO,OPET,BP İPRAGAZ dan alırım . Bu km de subapların sorun vermesinin altında birçok nedenler sıralanabilir aslında . Lpg de ayarsızlık, kalitesiz yakıt, sürekli yüksek devirde aşırı ısıya maruz bırakmak vs gibi .Siz değerli arkdaşlarında bu konu hakkında farklı fikirleri nelerdir? Lpgli araçlarda erken subap probleminin önüne nasıl geçilebilir?
Lpg de ki motor aşınmalarının en büyük sebebi yanlış montaj yanlış ayar .Birçok sürücü aracını fakir karışımda kullanıyor aracım az yakıyor diye seviniyor taki siboplar yanıp motor bitene kadar . Araç benzindeki Fabrika verisi 10 litre ise bu aracın lpg de ½ 17 fazla lpg tüketmesi gerekir kabalama hesapla ½ 20 fazla tüketmesi gerekir. Buda ne demek 11.7 lt 12 litre lpg tüketmesi gerekiyor .Birçok kullanıcıya soruyorum araba benzinde 10 yakıyorsa lpg ya 10 yada daha az yakıyor benim araba kokluyor diyor ama koklamıyor zarar veriyor farkında degil . Genel konuyu okuyanlara da bilgi olsun aracınız yol bilgisayar 100 km veri olan yer her yakıt alımında verileri sıfırlayın ve yakıt bitip yaniden aldığınız da lpg tüketiminizle bunu kıyaslayın yol bilgisayarında ki veriniz 9.4 litre diyelim 100 km ortalaması . Sizin litre bazında lpg de 100 km hesapladığınızda 11 / 11,2 lt gibi lpg tüketmiş olmanız gerekiyor Bununda sebebi 1 birim benzin 1.17 birim lpg ye denk gelir vede araçlarınızın yol bilgisayarları benzine göre hesaplama yapar . Afr ayarından ziyade ltft ve stft yakıt döngü ayalarına bakılması aracın anlık ve sabit hız ayarlarının + / - 5 degerinin altına veya üstüne çıkmaması lazım haricen araç fakir karışıma veya zengin karışıma düşecektir
uzun ve kısa dönem düzeltmelerim bu şekilde. Sizden yorum alabilir miyim ?
çünkü LTFT +7 iken STFT -7 Yapıyorsa toplam 0 olur yani mükemmel olur, bunu da ancak canlı veride görürsem yorum yapabilirim, veya LTFT +3 ken STFT +5 yapıyorsa bu durum yine fakir karışıma işaret eder o bölgenin düzenlenmesi gerekir, yani özet TOPLAM önemlidir