Gönderen Konu: Dizüstü (Laptop) Bigisayar Tavsiye  (Okunma sayısı 935 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Dizüstü (Laptop) Bigisayar Tavsiye
« : Ocak 12, 2025, 13:56:22 »
Selam, başlık çok genel, bu yüzden adım adım gitmekte fayda var.
Konu özelde acil değil, genelde ise herkese fayda sağlayacaktır.

İşlemci seçimi? Hangi model, nesil, neden (enerji tüketimi, hız vs.)?

i9 işlemciler görüyorum, bu da i7 ile nesil ve özellik olarak karsilastirilabilir. Gördüğüm kadari ile i9 ile bilgisayarlarin fiyatı çok artıyor.

Marka, sistem ve kasa dayanikliligi olarak tavsiye edilen ve bu konuda uzak durulmasi gereken marka ve modeller nelerdir?

Toyota Club Türkiye

Dizüstü (Laptop) Bigisayar Tavsiye
« : Ocak 12, 2025, 13:56:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizüstü (Laptop) Bigisayar Tavsiye
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2025, 15:32:51 »
Güzel bir konu olmuş, bir bilgisayar alırken en önemli konu bütçe sanırım. Marka bazlı genellemek yerine bütçe ve kullanım amacına göre daha doğru tavsiye verilebileceği düşünüyorum ben. Bir markanın x bütçedeki modeli kronik olarak sorunlu olabilirken y modeli sorunsuz olabiliyor. Bazı markaların bazı modelleri çok ısınırken farklı bir modelinin soğutma performansı güzel olabiliyor. Şuan Hp Victus 15 modelini kullanıyorum ben. Daha önce Asus Rog Strix kullanıyordum. İki laptop serisinide tavsiye edebilirim değerlendirmek isteyenlere. Hp Victus serisi Fiyat/Performans olarak iyi bir seridir. Asus Rog Strix ise benim bütçe sorunum yok kaliteli bir bilgisayar kullanmak istiyorum diyenler için biçilmiş kaftan bir dizüstü bilgisayar. Marka ismi vermek istemiyorum, Yurtdışında fason üretim yaptırıp sadece marka ismi basan dizüstü bilgisayar markalarından uzak durmak gerekiyor. Bu markaların dizüstülerini alıpta problem yaşamayan insan sayısı çok az. Fason üretim yapılan dizüstü bilgisayarlarda ısınma sorunları, performans düşüklüğü, düşük mühendislikten kaynaklı problemler... Bu liste uzak gider ancak, Dizüstü bilgisayarlar öyle masaüstü gibi bir parça bozulunca değiştirip kullanalım diyebileceğim ürünler değil çoğu zaman. Ve bir dizüstü bilgisayarda soğutma performansı iyiyse o bilgisayar uzun ömürlü olacaktır. Soğutma performansı kötü bilgisayarlar uzak durmak gerek hangi marka olursa...
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2025, 18:25:30 »
Hakan abi, yeni laptoplarda sıvı metal ısıl iletkenli fan sistemi tercih edilmeli. Hem ısınmıyor, hem de çok sessiz çalışıyor. Eski nesil termal macunların ısıl direnci fazla olduğundan laptoplar ateş gibi oluyor, fan devri sürekli yüksek olup çok gürültü yapıyor.

Bende şu anda Acer Nitro 16 modeli var ve sessizlik ile serinlik konusunda çok memnunum. Tavsiye ederim.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2025, 12:00:27 »
Bence öncelikle kullanım  amacı belirlenmeli. Devamında seçenekler ona göre ortaya çıkar zaten. Örnek olarak evde ara sıra internette sörf (telefonlardan vakit kalırsa) belki öğrenci varsa bir kaç ofis uygulaması (slayt, word ve excel) biraz da online alışveriş için  harici ekran kartına gerek yok. i5 işlemcı, 8gb ram özelliği olan arkadaşların da belirttiği gibi tanınmış bir marka laptop yeterli olacaktır.

Ama oyun, çizim, 3d modelleme gibi ağır iş makinaları özellik olarak da fiyat olarak da tabiiki farklı olacaktır.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 276 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 13, 2025, 14:37:52 »
Hakan'cım merhaba, uzun bir aradan sonra :) sizleri görmek güzel. 30 seneden fazladır yaptığım  meslek ile ilgli yardımcı olmaya çalışayım.
Öncelik bence kullanım amacı ve fiyat olmalı. Ev,iş,oyun,grafik vs  kullanımına. Ondan sonra fiyat,marka,model,boyut önemli. Ben iş yerinde masaüstü tercih ediyorum sabit olduğum için, Kardeşim ise MSI laptop kullanıyor. İş hayatımız süresince aşağı yukarı her marka laptop,masaüstü kullandık, arıza yapmayan,10 numara markadır diyeceğim cihaz yok, sonuçta elektronik bu cihazlar :)
Mutlaka sıkıntı çıkabiliyor fakat o sebeple bu markayı hiç almam demekte yanlış olur. Kendini şartlamamak gerek :)
Laptop için söylüyorum  MSI bu işin malzeme kalitesi ve sağlamlık olarak iyisidir. Son zamanlarda oyun,grafik amaçlı çok laptop satıyoruz, bunların da çoğu MSI oluyor. Bilinçli müşteri özellikle tercih ediyor.
İş serisinde,ofis kullanımında  sıra ile Dell,Asus,Hp,Lenovo,Acer diyebillirim. Dell Latitude serisi özellikle, yerinde garanti ve destek verdiği için, iş çevreleri tarafından tercih ediliyor.
Diğerleri de kötü anlamına gelmiyor bu, sakın yanlış anlaşılmasın.
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2025, 17:58:53 »
Aslında amaç bu konuda ihtiyaci olan ve olacaklar için bilgi bankası oluşturmak. Bu yüzden verdiğiniz bilgiler çok değerli.

Ben eski notebook'u hala kullanmaya çalışıyorum. Ram 4gb (destek 8 GB), yukseltsem mi diye düşünmüyor değilim. İşlemci i5 ama 13-14 senelik. Ssd'nin bu arada faydası oldu.
Şahsen çoğunlukla işler ve dokümanlar için kullanıyorum. Bir de bazı programlar. Oyun oynamayali çok oluyor (PS 1) zamanları. Ama Civilization gibi uygulamaları (bence oyunun ötesinde bir program) açsa fena olmaz. Commodore 64 zamanları zeka oyunları vardı, gerçi onlar çok bir yuksek bir sistem istemez. Gerçi hala öyle programlar yapılıyor mu bilmiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '04
  • 68 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 14, 2025, 08:35:32 »
Merhaba,

Geçen ay aldım bir tane.
Ryzen 5, Ram 8, SSD 512, Full HD.
İlk defa Ryzen serisi kullanıyorum. Daha önce i3, i5 kullanmıştım. Ryzen 5 den memnunum. i3 den daha hızlı.
Ram 8 Gb da iyi. 16 olsa daha iyi olurdu. SSD 1 tb aradım ama bulamadım.
Genellikle 512. 1tb var ama fiyat hemen 20-30 bin fark ediyor, 50-60 bin liralara çıkıyor.
Ekran kalitesi benim için çok önemli diyorsanız, kesinlikle IPS.

Teknoloji market yerine e-ticaretten alırım diyorsanız fiyat 20-30 bin tl düşüyor modele göre.
Ama burda da risk var. Mesela ram i açıp upgrade ediyorlar. Veya tamir edilmiş laptop u gönderiyorlar, iade etmek çok zor vs.
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 250
  • Model Yılı: '15
  • 68 kere teşekkür etti
  • 287 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 14, 2025, 09:36:26 »
Bilgisayarla haşır neşir olan birisi olarak bir kaç bilgide ben paylaşayım.

Günlük kullanım, internet gezintisi, ofis programları ve hafif multimedya işlemleri için temel seviye işlemciler yeterli olabilir.  İ5 işlemci ev kullanıcıları için fazlasıyla yeterlidir.Bu tür işlemler için 2.0 GHz ile 3.0 GHz arasında bir işlemci hızı, çoğu kullanıcı için uygun olacaktır.İşlemci için neslide önemlidir. 11. nesil i5 işlemciler, önceki nesillere göre daha yüksek saat hızları ve daha iyi entegre grafik performansı sunar.İşlemciniz en az 11.nesil olmalıdır.

Bilgisayarın sahip olduğu bellek (RAM) miktarı arka planda daha fazla işlem yapılmasına izin verir. Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir.Ekran çözünürlüğünün de Ful HD olmasına dikkat edin.Ayrıca USB3.0,HDMI ve TYP-C bağlatılarının olmasına dikkat edin.Klavyenin ışıklı olmasıda bir artı.Depolama tarafında harddisk yerine yeni nesil SSD'ler tercih edilmeli.512 GB işinizi çok rahat görür.

İşletim tarafında lisanslı bir windows almak her zaman faydalı olacaktır.Freedos (içinde işletim sistemi bulunmayan) bir laptopa crackli windows işletim sistemi yüklemeniz gerekir.Yükleyip etkinleştirseniz bile belli zaman aralıklarında etkinleştirme hatası alırsınız ve her defasında bu işlerle uğraşmak zorunda kalırsınız.

Birde şu ekran kartı durumundan bahsedeyim.
Bidiğiniz gibi bir dahili (paylaşımlı) birde harici ekran kartı vardır.Dahili olanlar işlemcinin içinde bulunan görüntü birimidir.Böyle bir laptopta ekran kartı yok demektir.Dahili ekran kartları daha az yoğun uygulamalar için uygundur ve harici ekran kartlarına göre daha ucuzdur.Dahili GPU'lar, enerji verimliliği açısından avantajlıdır çünkü bilgisayarın daha az güç tüketmesini sağlarlar. Bu, dizüstü bilgisayarlar için özellikle önemlidir, çünkü pil ömrünü uzatabilirler. Ancak yüksek performans gerektiren görevler için genellikle yetersizdirler.Bilgisayarın daha verimli ve hızlı kullanılması için ekran kartının önemi büyük. Ekran kartı, bilgisayarda yer alan grafik verilerini işleyerek görüntü olarak ekranda daha kaliteli gösterilmesini sağlıyor. Yazılım ve donanım bakımından ise yüksek çözünürlükteki görüntüleri ekrana vermeye imkan tanıyor.Dahili ekran kartları gücünü işlemciden alır.Harici olanlar ise bu gücü paylaşır.(Bu uzun bir anlatım gerektirir,ben özet olarak yazdım).Ben yinede laptopta bir ekran kartı olmasını tavsiye ederim.Sonuçta oyun ve grafik işlemleriyle uğraşmasak bile video izlerken faydasını görürsünüz.

Laptop ekran paneli kısmında tercihiniz IPS olmalı.Göz sağlığı için IPS panel tercih edilmesi önerilir. Görüntü Kalitesi: Yüksek kontrast oranı ve renk doğruluğu, göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olur.TN panellerden sakının.Görüntüleri arasında çok fark vardır.

Dahili ekran kartlı laptop almak isteyen arkadaşlar "Iris Xe grafik işlemci" olanları tercih etmeli.Yeni nesil olup,performansı ,bazı uygulama ve oyunların, sorunsuz çalışmasını sağlar ve  memnun edici düzeydedir.