Gönderen Konu: Motor Suyunu Komplemi Yenilemeliyim ???  (Okunma sayısı 358 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Motor Suyunu Komplemi Yenilemeliyim ???
« : Aralık 10, 2024, 14:00:12 »
Merhaba arkadaşlar

96 Gli aracım 2 yıla yakındır bende .Benden öncesi de 7 yıldır dayımda idi.

Kışın gelmesi ile antifirizini yenileyim düşüncesine girdim . Dayıma sordum dayı sen ne zaman değiştirdin diye  4-5 yıl önce radyatör yenilendin o zaman komple değişti ondan sonra da hep antifiriz koyduk yiğenim hiç su konulmadı dedi. Geçen yıl kış girişi ölçtürdüm -50 ve üzeri çıkmıştı .Bir ara lpg beyni yeniledim hortumlardan mavi antifirizli gelmişti eksileni de gene antifiriz olarak tamamlamıştım .

Geçen hafta sonu yedek su deposunun seviyesine bakayım diye ışık tuttum seviye iyi ama ben kış girişi diye hem içini temizleyim hemde oraya evdeki antifirizi koyum temiz olsun hemde antifiriz takviyesi olsun dedim  doldur boşalt yöntemi ile içini temizledim ama içinden çamurlu renginde sıvı çıktı .yerine yeni antifiriz koydum saf antifirizi gerekli miktarda su ile karıştırıp koydum ½60 ½ 40 şeklinde -52 yazıyor kutuda. Ama için rahat etmedi motorun içindeki su da böyleyse diye tedirgin oldum .

Gittim  1 litre  Benzinlikten Petrol Ofisi antifiriz aldım . biraz radyatör üstünden büyük şırınga ile çektim .Birazda altını kap koyarak radyatör tapasını gevşeterek  1 litre kadar boşalttım  gene uygun oranlarda su ile karıştırıp radyatör suyunu tamamladım . Araç Fan açana kadar çalıştırdım havasını kendi alıyor bizim araçlar . Soğuyunca tekrar kontrol ettim hem yedek tank hemde radyatör seviyesi tam olması gerektiği gibi şıırnga ile çekip rengi kontrol etti hayli iyi cam gibi degil ama çamurlu su gibi de değil .
.
Aracımın içinden çıkan eski antifirizli suyu dogaya zararlı olduğu için kap vasıtası ile şaşala aldım . Su antifiriz bariz belli ama yağlı kararmış bir su .

1 -Aklımda kaldı bir süre böyle kullandıktan sonra komple boşaltıp su ile 1 -2 defa sistemi yıkatıp komple yeni antifiriz karışım hazırlayıp koymalımıyım .

2- Aracım eski her ne kadar geçmişini bildiğim bir araç olsa da 300 bine gelmiş bir araç . Komple sistem yıkayıp 3 litre antifiriz  koymak conta aksamına zarar verir mi

3- Kaşınmayım kafamı da kurcalamayım bu şekilde her yıl 1 litre yenileyerek sistemi zorlamadan çark ederek yenileme mi yapayım

4 kafamı kurcalayan başka konu ise aracın içinde mavi antifiriz var benden petrol ofsinin  coalant mavi kutusunu aldım ama içinden yeşilimsi bir renk çıktı .Mavi - Yeşil karışımda sorun olmuyor diye biliyorum buda biraz kafamı kurcaladı . Kırmızı antifiriz mavi ile karışmıyor karışırsa sorun oluyor diye biliyourm .

Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama kafamdaki soruları yapılanı detaylıca yazdım 

BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Toyota Club Türkiye

Motor Suyunu Komplemi Yenilemeliyim ???
« : Aralık 10, 2024, 14:00:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Suyunu Komplemi Yenilemeliyim ???
« Yanıtla #1 : Aralık 10, 2024, 15:55:55 »
Şimdi ben yapmanız gerekeni söylesem çok masraflı olur mu bilemedim. Sonuçta pas varsa bir yerlerde demir eksikliği de vardır çürümede.. Bağlantılarda hortumlarda veya radyatörün küçük bir yerinde birikmiş pasları arındırmak iyidir. Fakat kimse sızdırmazlık garantisi veremez. Belki de pas nedeniyle sızdırmıyordur ve temizlendikçe su eksiltecektir...

Bana göre petrol ofisinin antifirizi güzel. Dediğiniz gibi mavi görünürken  yeşile çalan bir renge dönüşüyor. Bana göre daha önemlisi ne tür antifiriz kullanmak gerektiği klavuzda yazıyor. Diğer türlü motor aksamına ileride zarar verecek mi vermeyecekmi bilemeyiz. Şanslı iseniz ve kaliteli antifiriz ise kullanırsanız sorun olmaz.

Temizlik bence en zor kısmı. Defalarca suyu değiştirmeniz gerek. Yazın yapılsa daha kolay olurdu. Kış aylarında donma riski olduğundan sadece su koyamazsınız. Benim tavsiyem ise yaz ayında sistemin tamamen boşaltılması. Radyatörden çeşme suyunu hortumla vermek ve alttan boşalmasını sağlamak ile işe başlanır. Sonra temizliğinden ve kirecinden emin olduğunuz su ile havası alınıp tekrar tekrar boşaltılıp yeniden doldurulur. Bu işlem bir gün içinde yapılamaz. Mesela o gün 1 defa temizleme yaptıysanız haftaya bir temizlik, ay sonunda bir temizlik yapılır. Bu durumda bir ay geçmesine rağmen pas olmazsa antifiriz ve su karışımı yapılabilir.

Bence antifiriz karışımı olan ürünlerden alın. Su içinde mineral barındırır. Hazır ürünlerde ayarlama ve su riskini azaltmış olursunuz.

Temizle yapılırken bence günlük olarak mutlaka su seviyesine bakılır. Uzun yolda daha sık bakılmalıdır. Antifiriz konulduktan sonra bile hiçbirşeyin garantisi olmaz çünkü antifiriz de bir miktar tortuyu çözecektir. Eksilme olursa motoru yersiniz.

Özellikle markette satılan antifirizlerde asit oranının yüksek olduğu ve motora zarar verdiği söyleniyor. Uzun süre kullanımlarda antifirizli motor suyuna kesinlikle ne su ne de antifiriz eklememelisiniz. İçeride bulunan karışımın aynısını ekleyebilirsiniz. Farklı antifirizler birbiri ile etkileşime girebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 10, 2024, 16:50:42 »
Köklü bir değişim için öneriler yerinde,yalnız son 1-2 yıkamada saf su kullanın ondan sonra da son kullandığınız PO antifrizi kılavuz kitapta önerilen antifrize uyuyorsa onu kullanmaya devam edin ,her defasında gerek ekleme gerekse değişim olsa bile aynı ürünü kullanmalı,belki dayınız radyatör değişiminden sonra her yıl başka marka,özellikte antfriz kullandı pas ondan oluştu.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 10, 2024, 17:55:14 »
Genel önerilerinizi dikkate alarak komple değişim işlemini yazın yapmak daha mantıklı zira aracımı yazın daha aktif kullanıyorum .Temizlik işlemi daha kolay olur  . Dayımın koyduğu antifiriz de total in antifirizi oda hayli kaliteli bir ürün . Benim aldığım gibi inorganik ürün sanırım tabir doğru ise . Şimdilik mevcut sistemin ölçümü yapıp  eksiltme olayını takibe alıp yazın hem köklü bir temizlik yapıp po antifiriz ile komple yenileme yaparım .Bilgi paylaşımı için teşekkür ederim 
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "