Gönderen Konu: Uygun lastik boyut ve tipi  (Okunma sayısı 423 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 195000
  • Model Yılı: '05
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Uygun lastik boyut ve tipi
« : Aralık 02, 2024, 11:35:46 »
Merhabalar,
Toyota Corolla HB 1.6 Otomatik - 2005 model araç için kullanma kılavuzundaki "Lastikler" bölümünden baktığımda motor tipi ve hıza göre farklı değerler verildiğini gördüm. Ruhsattaki Motor No: 3ZZUxxxxxx şeklinde olduğuna göre, kullanma kılavuzunda yer alan aşağıdaki kısımlara karşılık gelen ebat uygun mudur?

https://ibb.co/F8Ksd6B

Buradaki boyut 195/60 R15 ama lastik satın almak için baktığım sitelerde araç modelini girince 175/70 R14 değeri çıkıyor. Acaba lastik satın alırken kullanmam gereken doğru boyut ve ölçü nedir?

Diğer sorum da, aracı pek kullanmıyorum ama kış lastik zorunluluğu olduğundan ve Ankara'da bazı kış aylarında kar yağışı görüldüğünden acaba 4 Mevsim mi yoksa Kış Lastiği mi almam daha uygun olur: Normalde en uygun olanı Yaz ve Kış lastiklerini ayrı ayrı almak ama aracı çok kullanmadığım ve ekstradan bir de yaz lastiği almak istemediğim için eğer denetimlerden geçerse 4 mevsim lastik mi alsam diye düşündüm. Bu konuda öneriniz ne olur?

Not: Yaz lastikleri de eski ama idare ediyor, biraz da o sebepten 4 mevsim tipi lastik düşünüyorum.

Toyota Club Türkiye

Uygun lastik boyut ve tipi
« : Aralık 02, 2024, 11:35:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
Ynt: Uygun lastik boyut ve tipi
« Yanıtla #1 : Aralık 02, 2024, 15:47:34 »
Aracın TR göre lastik ebadı 175/70R/14 olarak görünüyor,% 3 farklı ebat lastik kullanabilme söz konusu olunca biraz zorlansa da 195/60/15 kullanılıyor,benzin depo kapağı veya direklerde yazan bir ebat var mı? ona bakın,kullanma kılavuzu o yıla ait ise ona bakın,diğer husus eğer Ankara'nın köylerine vs gitmiyorsanız,eski kış ayları da olmadığına göre üzerinde,yanak kısımlarında kar işareti olan 4 mevsim lastikleri alın , biz de  4 mevsim kullanıyoruz,120 km yi geçmiyoruz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 02, 2024, 19:13:52 »
Benim araç 2007 sol sedan kasa.. lasttikler 195/60/15 orjinalleri bunlar diye biliyorum...

Ben izmir için ,4 mevsim lastik siparişi verdim . Goodyear allseason gen 2
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 195000
  • Model Yılı: '05
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 02, 2024, 23:08:04 »
Aracın TR göre lastik ebadı 175/70R/14 olarak görünüyor,% 3 farklı ebat lastik kullanabilme söz konusu olunca biraz zorlansa da 195/60/15 kullanılıyor,benzin depo kapağı veya direklerde yazan bir ebat var mı? ona bakın,kullanma kılavuzu o yıla ait ise ona bakın,diğer husus eğer Ankara'nın köylerine vs gitmiyorsanız,eski kış ayları da olmadığına göre üzerinde,yanak kısımlarında kar işareti olan 4 mevsim lastikleri alın , biz de  4 mevsim kullanıyoruz,120 km yi geçmiyoruz.

Teşekkürler Tokay Bey,
Her zaman olduğu gibi yine yararlı bilgilerle yardımcı oldunuz. Şoför kapısındaki etiketleri de kontrol ederim, şu anki lastiği kontrol ettiğimde ölçü 195/60 R15.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 02, 2024, 23:10:28
Benim araç 2007 sol sedan kasa.. lasttikler 195/60/15 orjinalleri bunlar diye biliyorum...

Ben izmir için ,4 mevsim lastik siparişi verdim . Goodyear allseason gen 2

Evet hocam, şu an üzerindeki lastikler 195/60 R15 ama benden önceki sahibinin uygun lastik alıp almadığından emin olamadığımdan doğrulamak istedim. Tokay Bey'in dediği kısımlara da bakarım.

Ankara için de eskisi kadar gerekli olmasa da bazen kış lastiği gerekebliyor kuzey kısımlara seyahat ederken ama aracı çok kullanmadığımdan muhtemelen 4 mevsım lastik alabilirim. teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 03, 2024, 15:39:09 »
Teşekkürler Tokay Bey,
Her zaman olduğu gibi yine yararlı bilgilerle yardımcı oldunuz. Şoför kapısındaki etiketleri de kontrol ederim, şu anki lastiği kontrol ettiğimde ölçü 195/60 R15.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 02, 2024, 23:10:28
Evet hocam, şu an üzerindeki lastikler 195/60 R15 ama benden önceki sahibinin uygun lastik alıp almadığından emin olamadığımdan doğrulamak istedim. Tokay Bey'in dediği kısımlara da bakarım.

Ankara için de eskisi kadar gerekli olmasa da bazen kış lastiği gerekebliyor kuzey kısımlara seyahat ederken ama aracı çok kullanmadığımdan muhtemelen 4 mevsım lastik alabilirim. teşekkürler.

Yedek lastiğe bakın. Önceki sahibi lastik ebadini değiştirse bile yedek lastiği degistirmemistir
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 04, 2024, 08:50:00 »
Aracı karlı havalarda kullanma ihtimaliniz varsa tabiki 4 mevsimlik (üstünde M+S ibaresi olan) lastik alın, aslında bunlar bir çeşit kar lastiği (desenlerini incelerseniz beni daha iyi anlayacaksınız) ve özellikle yaz mevsiminde çabuk yıpranıyor (dolayısıyla, lastik ömrü yaz lastiğine göre daha kısa). Eğer aracı karlı havalarda kullanma ihtimaliniz yoksa, (bridgestone turanza gibi) yağmur performansı çok iyi olan kaliteli yaz lastiği almanizi tavsiye ederim zira Ankara'nın merkezinde kar yağsa bile artık pek tutmuyor, Ankara merkezde kışın asıl sorun daha çok yağmurlu hava bence. Yağmurlu havada ıslak zemin performansı iyi olmayan lastik kullanırsanız arabanız bazı kavsaklarda kızak gibi kayabiliyor, geçenlerde yağmurda Anadolu bulvarindan Kızılay yönüne dönerken ODTÜ kavşağında başıma geldi, E160 kaydı, ABS devreye girdi, kontrolü maalesef güçlükle sağladım ve kavşak kalabalık olsaydı belki de birine carpacaktim.

Ayrıca, araç ticari değilse kış döneminde kar lastiği takma zorunluluğu yok, yanlişsam biri beni düzeltsin lütfen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Aralık 04, 2024, 11:37:49 »
Özel araçlar için zorunluluk yok ancak kış lastiği takılsa iyi olur gibi öneriler yapıyorlar,lastik lobisi yönlendiriyor,vatandaşa akıl vermelerine gerek yok,örneğin Bolu Dağını geçmek zorunda olan kişi zaten kışlık takar,üretim zaten bol,fiyatlar uçuk vaziyette,1980 lerde kışlık lastik çok zor bulunuyordu,ancak kullanılmış yaz lastiğine Düzce'de kar tipi kaplama yaptırıyordum şimdi seçenek çok.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 04, 2024, 16:22:26 »
Özel araçlar için zorunluluk yok ancak kış lastiği takılsa iyi olur gibi öneriler yapıyorlar,lastik lobisi yönlendiriyor,vatandaşa akıl vermelerine gerek yok,örneğin Bolu Dağını geçmek zorunda olan kişi zaten kışlık takar,üretim zaten bol,fiyatlar uçuk vaziyette,1980 lerde kışlık lastik çok zor bulunuyordu,ancak kullanılmış yaz lastiğine Düzce'de kar tipi kaplama yaptırıyordum şimdi seçenek çok.

Yaz lastiğine zincir veya benzeri bir aparat taktigimizda kar lastiğine ikame bir yaz lastiği elde etmiş olur muyuz? Örneğin, yaz lastiği ile karlı bir günde bolu dağından geçmek zorunda kalırsak zincir kullanmak (bilhassa frenleme bakımından) yeterince güvenli olur mu, ne dersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 04, 2024, 17:08:40 »
yaz lastiği 7 derece altındaki ıslak durumlarda üzer.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 04, 2024, 17:10:01 »
Günümüz koşullarında ve sürücü deneyimleri açısından oldukça zor ama olmaz değil,yaz lastiğine zincir takıldığı taktirde Jandarma Polis Trafik bile hoş görülü yaklaşıp izin verebilir ancak eskiye göre araç sayısının çok artması,sizin yolda tutunmanız söz konusu olsa bile diğer araçların ve sürücülerinin yetersiz donanımda olacağını kabul ederek hiç olmazsa kendiniz ve aracınız için güvenli olan kar tipi lastik,zincir ile yola çıkmak ve devam etmek doğru olandır,eğer yolda cam buz ,gizli buz gibi koşullar varsa bunların bile yetmediği durumlar olabiliyor o zamanda kar tipi lastiğin çivili olanlarını kullanmak gerekir.Karlı buzlu yolda freni ve gazı ve direksiyonu milim milim kullanmak,sert hareketlerden kaçınmakta şart.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 04, 2024, 18:30:25 »
yaz lastiği 7 derece altındaki ıslak durumlarda üzer.
Bu bilgiyi de not edelim, tabiki aşırı soğuklarda yaz lastiği sertleşir ve ömrü/performansı doğal olarak azalir, ancak, ıslak zemin performansı kötü olan yaz lastiği 7 derece üstündeki durumlarda bile insanı üzüyor, 30 Eylül 2024'te hava çok soğuk değilken neredeyse ODTÜ kavşağında kaza yapacaktım, yaz lastiğinin de en iyisini almak lazımmış.

Mesaj Birleştirildi: [time]04 Ara, 2024 18:38[/time]
Günümüz koşullarında ve sürücü deneyimleri açısından oldukça zor ama olmaz değil,yaz lastiğine zincir takıldığı taktirde Jandarma Polis Trafik bile hoş görülü yaklaşıp izin verebilir ancak eskiye göre araç sayısının çok artması,sizin yolda tutunmanız söz konusu olsa bile diğer araçların ve sürücülerinin yetersiz donanımda olacağını kabul ederek hiç olmazsa kendiniz ve aracınız için güvenli olan kar tipi lastik,zincir ile yola çıkmak ve devam etmek doğru olandır,eğer yolda cam buz ,gizli buz gibi koşullar varsa bunların bile yetmediği durumlar olabiliyor o zamanda kar tipi lastiğin çivili olanlarını kullanmak gerekir.Karlı buzlu yolda freni ve gazı ve direksiyonu milim milim kullanmak,sert hareketlerden kaçınmakta şart.
Yorumunuzdan Bolu Dağı gibi bir yere kar lastiği+zincir ile çıkmak gerekiyor diye anlıyorum, teşekkürler. Eskiden piyasanın en iyisi Michelin kar lastiği vardı Peugeot aracimda, Ankara'da hava karliyken karın temizlenmedigi ara sokaklarda bu lastiğin bile hicbirseye yaramadığını görmüştüm, arabanın birine göçük yapmayacak şekilde dokunmustum, o zamandan beri kar lastiği almıyorum ve karlı havada araba kullanmıyorum. Bence Ankara ve İstanbul gibi toplu taşımanin yeterli olduğu şehirlerde karlı havada mecbur kalmadıkça araba kullanmamak lazım.