Gönderen Konu: Vvti motor yüksek rakım çıkarken sesinin değişmesi  (Okunma sayısı 335 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
Merhabalar. 2005 model 1.6 vvti motor bir corollam var. Bugün arkadaşlarım ile birlikte Kocaeli-Kartepe’ye doğru yola çıktık. Araçta 5 kişi+full bagaj vardı. Aracımın gücüne güvenirim normalde yanı bu yükü kaldıramayacak bir araç değildir. Ancak rakım sebebiyle sanırım rakım yükseldikçe motorum performansında hissedilir bir azalma oldu. Normalde 3.viteste çıkacağım rampaları 2.vites, 2de çıkacağım rampaları 1de çıkar oldum. Araç gaz yememeye başladı. Hatta daha ilginç olanı araç bir ara sanki açık hava filtresi varmış gibi yüksek sesli çalışmaya başladı. Aracımın sanki mevcut oksijen oranına göre motoru yeniden kalibre ettiğini hissetim. 2 dakika kadar yüksek sesli çalıştıktan sonra kendi kendine olması gereken ses seviyesine geldi ve motor daha iyi gaz yemeye başladı. Yüksek rakımlarda atmosferik motorların güçten düşmesinin normal olduğunu okumuştum ancak motorun yüksek sesli çalışması ve sonrasında normale dönmesi ile ilgili bir şey bulamadım. Daha önce bu durumu yaşayan varmı acaba? Araç 189bin km’de. Normal bir durum mudur yoksa farklı bir yerde sorun olabilir mi? Yüksek sesten kastım rölentinin yüksek olması değil, hareket halindeki bir araçtan açık hava filtresi varmış gibi yüksek ses çıkmasından bahsediyorum.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
Ynt: Vvti motor yüksek rakım çıkarken sesinin değişmesi
« Yanıtla #1 : Aralık 01, 2024, 21:49:53 »
Oksijen sensörü temizliği ne zaman yapıldı? yapılmadıysa yaptırın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 01, 2024, 21:55:20 »
Oksijen sensörü temizliği ne zaman yapıldı? yapılmadıysa yaptırın.
Aldığım zaman kendim balata spreyi ile yaptım abi. Aracı alalı 9000km oldu. Temizlikte 9000km önce yapıldı ama yeniden yaparım.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 01, 2025, 00:30:44 »
Hava filtresi kalitesi böyle durumlarda daha önem arz eder. (Sıcaklık, nem, basınç, hava kalitesi vb.) Ayrıca o yüksek devir, sürekli emiş, aşırı sarsıntı vs. araçta normal kullanımda bariz olmayan hava kaçaklarını tetiklemiş olabileceğinden rölanti, ses, performans değişiklikleri olarak ortaya çıkar.