Gönderen Konu: Sıcak su tesisatında fikir alabilirmiyim.  (Okunma sayısı 292 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Sıcak su tesisatında fikir alabilirmiyim.
« : Ekim 28, 2024, 22:38:06 »
Merhaba arkadaşlar, hep toyota konuşacak değiliz, sonuçta hayatımızda sadece araçlarımız yok  :)

Müstakil tek katlı bir evim var, ısıtması da kömürlü kalorifer sistemi ile. Sıcak suyumu ise, kışın kalorifer sistemine bağlı boyler, yazın ise elektrikli termosifon ile sağlıyorum.

+ Yaz aylarında boylerin altındaki vanaları kapatıyorum ve sıcak su ihtiyacımızı termosifondan karşılıyoruz,
+ Kış aylarında ise termosifonun altındaki vanaları kapatıyorum ve ihtiyacımızı boylerden karşılıyoruz, buraya kadar sorun yok ancak,

Kışın gündüzleri havalar biraz sıcak olduğunda, tabiri caizse pastırma yazı olan günlerde kalorifer sıcaklığını bazen 40 derecelere düşürüyoruz. Hatta geceleri  uyurken daha az sıcaklık ihtiyacı olduğu için biraz daha düşürebiliyoruz. Böyle durumlarda sabah işe gitmeden önce duş almak istediğimizde, traş olmak istediğimizde  su sıcaklığı yeterli gelmeyebiliyor. 

1-Acaba diyorum, kışın da termosifonu 24 saat açık tutsam boyler ile birbirlerini tamamlarlar mı, yoksa yine yaz mevsiminde olduğu kadar tükettiği elektriği tüketir, benim boylerin hiç faydası olmaz mı ?
2- Düz mantıkla her ikisi de açık iken  mutfak evyesi sıcak su ihtiyacını ilk etapta boylerden, banyo ise termosifondan karşılar değil mi?

Tesisat resmi altta, sizlerin fikirleri nelerdir ?

1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Sıcak su tesisatında fikir alabilirmiyim.
« : Ekim 28, 2024, 22:38:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Sıcak su tesisatında fikir alabilirmiyim.
« Yanıtla #1 : Ekim 29, 2024, 09:36:51 »
Güzel konu Osman. Devre aynı elektrik devresi gibi.
Termosifon, boylerin ısıttığı sudan yararlanıp enerji tasarrufu sağlaması için boyler sıcak su çıkışı termosifon soğuk girişi şeklinde seri bağlanmalı. Şu durumda termosifon boylerden yararlanmıyor. Mutfak, banyo ve lavabo için en yüksek ısıyı üretenin ısısı olacak suda ama birbirlerine faydaları olmayacak. Sonuçta termısifon şebeke suyu hangi sıcaklıydaysa, ayarına göre onu ısıtmak için enerji harcayacak gibi duruyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 29, 2024, 12:55:50 »
Hakan abinin dediği mantıklı. Fakat evdeki tesisat buna uygun mu ona bakmak gerekli.
Benim de aklıma akıllandırma sistemi geldi. Vanalara akıllı motor takıp, bir de müsait yerlerden su sıcaklığını ölçecek akıllı termostat. Termosifonun çektiği ampere uygun akıllı priz. Boyler çıkış sıcaklığına göre termosifonu çalıştırıp vanaları açacak. Boyler sıcaklığı yeterliyse termosifon akıllı prizini kapatıp vanasını kapatacak.

Eğer vana açıp kapatmaya gerek yoksa geri basma vs olmuyorsa, sadece akıllı prizle de iş çözülür.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 29, 2024, 20:30:07 »
Haklısınız, ancak evin mevcut tesisatı bu işleme  müsaade etmez. 

Sonuçta termısifon şebeke suyu hangi sıcaklıydaysa, ayarına göre onu ısıtmak için enerji harcayacak gibi duruyor..

Tamam Hakan, zaten termosifonun görevi o. Termosifon 80 litrelik ve diyelim ki 50 derece sıcaklığında. Boyler de 80 litre ve 50 derece sıcaklığında olsun. Mutfaktaki musluk açıldığında ilk önce boylerdeki sıcak sudan mı kullanacak, yoksa her ikisinden de ortak oranda mı kullanacak. Boyler mutfağa yakın olduğu için  boylerin sıcaklığı 10 derece düşer, termosifonunki de 5 derece düşerse eğer,  bana göre bu bir tasarruftur.  Ama banyo için tam tersi tabiiki.

Mutlu, akıllı vanalar falan astarı yüzünden pahalıya gelmesin sonra :)
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -