Gönderen Konu: İlk araba ilk heyecan (2005 Corolla Hb)  (Okunma sayısı 1598 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
Ynt: İlk araba ilk heyecan (2005 Corolla Hb)
« Yanıtla #20 : Eylül 18, 2024, 19:56:50 »
Hangi başlık olduğunu hatırlayamadım ama rölanti dalgalanması ile ilgili epeyce bilgi paylaşımı olmuştu.

Abi konuların hemen hemen hepsini okudum, ustada anlam veremedi, bobinler kontrol edildi, maf sensörü temizlendi, boğaz kelebeği temizlendi, subaplar değiştirildi. Hem lpg’de hem benzinde yapıyor hiç farketmiyor. Youtubede iki tane video vardı Toyotaların boğaz kelebeği kalibrasyonuyla ilgili ikisinide denedim yine fayda etmedi. Araçta ciddi bir rölenti dalgalanması var ama araç hiçbir arıza kodu vermiyor şaka gibi…
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 18, 2024, 19:56:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #21 : Kasım 30, 2025, 22:46:35 »
Herkese selamlar. Konuyu 1 yıldır güncellemediğimi fark ettim. Bu 1 yıllık süreçte aracın ön ve arka tamponları boyandı, komple pasta cila atıldı. Motor mekanik anlamında bir müdehale olmadı. Aracı satın aldığımdan bu yana toplamda 20.000Km yol yapmışım. Yağ bakımının gelmesi ile birlikte Sakarya'da hepimizin yakından tanıdığı ustalığı ve bilgi birikimi ile meşhur @Ahmet Güve (8047) abi ile iletişime geçtim ve kendisine ait işyerine ziyaretimizi gerçekleştirdik. 10 Yıldır tanıdığım ancak görüşme fırsatımızın olmadığı Ahmet abi ile çok güzel bir sohbet gerçekleştirmiş olduk. Aracım ile oldukça iyi ilgilendi. Frene bastığımda fren pedalında hissettiğim bir titreme mevcuttu, ben kendisine bunu söylemediğim halde böyle bir problemimin olup olmadığını sordu ve disklerimin çene yaptığını gösterdi. Torna işlemlerine çok sıcak bakmasamda disklerimin bir hayli iyi durumda olduğunu torna ile kurtarılabileceğini söyleyince bunuda gerçekleştirmiş olduk. Ek olarak 2 yıldır yaşadığım ve hiçbir ustanın net teşhiş koyamadığı rölenti dalgalanması problemimin sebebinin alternatör olduğunu nokta atışı tespit etti kendisi. Bu zamana kadar göstermiş olduğum 3-4 farklı ustanın her biri farklı teşhiş koymuştu (Boğaz kelebeği bozuk, maf sensörü bozuk, bobinler, subaplar.) Hiç bir usta net teşhiş koyamadığı için elletmemiştim ancak Ahmet abi alternatörü devre dışı bırakarak motorun rölentisini saat gibi yaptı. Tekrar devreye aldığında saçmalamaya başlayan rölenti ile sorunumuzun bu olduğunu yine kendisi tespit etti. Ayriyetten baskı balatamında ölmek üzere olduğunu gösterdi. Rutin yağ bakımlarını yaparak kendisinin yanından ayrılmış bulundum. Kendisine buradan yeniden teşekkür etmek isterim. Gerçekten forumda göründüğü kadar ilgili ve bilgi sahibi bir insan. Çok yakın bir tarihte kendisini yeniden ziyaret ederek Baskı-Balata seti değişimi ve alternatörün onarımını gerçekleştireceğiz.

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Aralık 01, 2025, 10:36:33 »
Alternatör konusu oldukça ilgi çekici,daha önce hiç bakım yapılmadıysa herhalde şarj işlemini tam yapamıyor ve yeterli elektriksel iletişim sağlanamıyor,bakımda neler yapıldığını hem alternatör hem baskı balata markası ve işlemleri ile bilgilendirme yaparsanız faydalı olacak,diğer taraftan işte usta deyince Ahmet Güve gibi olacak,nokta atış,doğru işlem ve herkes mutlu..boşuna masraf yok..
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Aralık 01, 2025, 23:38:30 »
Alternatör konusu oldukça ilgi çekici,daha önce hiç bakım yapılmadıysa herhalde şarj işlemini tam yapamıyor ve yeterli elektriksel iletişim sağlanamıyor,bakımda neler yapıldığını hem alternatör hem baskı balata markası ve işlemleri ile bilgilendirme yaparsanız faydalı olacak,diğer taraftan işte usta deyince Ahmet Güve gibi olacak,nokta atış,doğru işlem ve herkes mutlu..boşuna masraf yok..
Abi şöyle ki ben aldığımdan bu yana mevcut bu sorun aracımda. 2 kere boğaz kelebeği temizliği, 4-5 kere oksijen sensörü temizliği yapıldı ancak en ufak bir iyileşme olmadı. Alternatör aküyü gayet iyi besliyor voltmetre ile yaptığımız ölçümlerde ancak senin de dediğin gibi yeterli iletişim sağlanamıyor olabilir. Bahsettiğim dalgalanma öyle ufak bir dalgalanma değil, Aracın devri 600ün aşağısına düşüyor stop edicekken toplayıp 1000lere çıkıyor ve bunu sürekli yapıyor. Ancak elektrik tüketimi gerektiren bir şey çalıştırdığımda düzeliyor (far açma, klima açma vs). Yaptığımız kontrollerde alternatörü devre dışı bırakınca rölenti saat gibi oluyor ancak tekrar devreye alındığında rölenti saçmalamaya devam ediyor. Gelişmelerden haberdar ederim.