Gönderen Konu: AE101 LPG YAKIT TÜKETİMİM ÇOK MU FAZLA  (Okunma sayısı 1033 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
AE101 LPG YAKIT TÜKETİMİM ÇOK MU FAZLA
« : Aralık 07, 2023, 10:50:45 »
Selam Tüm Toyota Severler

1996 Corolla Gli Aracım 1 -1,5 aydır yakıt tüketimim ortalamada  1 - 2 litre artış gösterdi  . Genel olarak aracımı  bu yıl  4 ayda aldım aldığımdan bu tarafa sürek yakıt fişlerimi saklıyorum  kullanım ve yol koşullarına göre  9,5 litre ile 10,7 litre arasında tüketimlerim oluyordu . Son 1 - 1,5 aydır 11,7 / 12,4 litre civarlarına çıktı yakıt tüketimim . Aracımda 2 nci nesi yani sıralı olmayan lpg sistemi var .Benzinle çalışıp gaza basınca lpg ye geçiyor sabahları  1-2 dakika benzinde çalıştırıp sonra lpg ye  geçiriyorum aracı aldığımdan beri bu düzeni bozmadım .Lpg ayarını da kendim yapıyorum Renoult  9 aracıma ağ olsun ögretti bana bu ayar işini . Aracımın çekişi güzel lpg de çiğ atma çekiş düşüklü yok . Rolanti de hayli güzel nerdeyse araç hiç titremeden çalışıyor .

Şöyle bir ayrıntım var Ankara Keçiörende oturuyorum Sabah Akşam trafikte kalıyorum  sabah  15 km 1 saat  akşam 15 km 45 dakika ancak ulaşabiliyorum .Ama  aldığımdan bu tarafa bu şekilde trafikte gidip geliyorum  nerdeyse . Tek fark havaların biraz soğuması .lpg yi hep aynı istasyondan alıyorum çekiş ve gidişinden memnunumda Petrol Ofisi tercih ediyorum .Dün birde şöyle birşey oldu 40 litrelik depo var aracımda normalde Çok defa yakıtım bitme seviyesine geldiğinde yani gaz yemediğinde 35 -35,50 litre gaz aldı . Dün aynı istasyondan lpg aldım  aracımda gaz yememe gibi bir durum daha oluşmadığı halde  36,85  litre lpg aldı biraz istasyondan şüphe etmeye başladım  .

Bir ayrıntı daha geçen hafta kışlık lastiklerimi taktırdım .Ama ilk aracı aldığımda da kışlık vardı yazlık lastikleri  7 ayda almıştım .

Efsane kullanıcıları  sizin yakıt tüketimleriniz nasıl
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Toyota Club Türkiye

AE101 LPG YAKIT TÜKETİMİM ÇOK MU FAZLA
« : Aralık 07, 2023, 10:50:45 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: AE101 LPG YAKIT TÜKETİMİM ÇOK MU FAZLA
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2023, 15:01:26 »
gli model de sıralı sistem lpg ayarı yok mu ? yoksa karbüratörlü gibi mi ayar yapıyorsunuz ?

Hava serinlediğinden eminim herkesin yakıtı arttı. Benim yakıtım yarım litre kadar arttı. Kış lastiği de etmen, soğuk çalıştırmak da buna etmen. Aracın aksından tutun, şanzıman yağı, teker bilyasındaki yağlar bile daha kalın. Daha çok güç gerekiyor. Ayrıca motor sıcaklığının bir kısmını içeriyi ısıtmak için kullanıyorsunuz ve motorun geç ısınmasına neden oluyorsunuz.

Yakıt arttığında benim ilk baktığım yer hava filtresi olur. sonra buji ve akü kontrolleri yapılabilir. Lastik havalarına bakmak, evin önünde arabayı ısıtmamak bile önemlidir.

Ayar konusunda ise lpg ayarını ben de kendim yapardım. İstasyon değişikliğinde bile ayar değişikliği olur. Hava basıncından çok etkilenir. İçeriye giren havanın sıcaklığından çok etkilenir. Bu nedenle en azından yazlık ve kışlık ayar yapmak lazım. Ki bu dediğim eksoz sondasından düzeltme yapmayan lpg kitleri için geçerlidir.

Motor hava filtresinden sonra motora giren havaya lpg karıştırarak kullanılan lpg sisteminde hava girişinin bantlı olması ayar konusunu çok zora sokabilir. Hava filtesinin dolmuş olmasa bile yeterince hava geçirmemesi de ayarı anında değiştirir. Eski usülle ayar yapacaksanız araba fan açana kadar çalışacak. Benzinde çalışırken hiçbir sorun olmayacak. sonra lpg ayarına geçilecek. önce miksere giden boru üzerindeki ayar vanasını sonuna kadar açın. sonra lpg beynindeki gaz basınç vidasını sonuna kadar sıkıp birkaç tur gevşetin. bu durumda iken rolanti ayar vidası ile rolantiyi mümkün olan en yüksek devirde motor çalışacak şekilde ayarlayın. mesela 900dd.. sonra gaz basınç valfini yavaşça açmaya başlayın. motor rolantisi değiştiği yerde durup yarım tur sıkın. ardından yüksek devir ayarı için miksere giden gaz borusundaki ayar vidasını sıkacağız. bir kişi ayağı sabit tutarak gaz basacak. mesela aracı en çok 3000 devirde sürerseniz sabit 3000 gaz basacak. diğer kişi ise ayar vidasını sıkmaya başlayacak ve devir düştüğü yerde bırakacaksınız.

Eğer lpg beyninde sorun yoksa, bakımlar ve hassas noktalar tamam ise ayarınız tamamdır. Diğer faktörler yakıtınızı etkiliyor demektir. Mesela yağ olarak 10 40 kullanın.. rot balans ayarı yaptırın..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Aralık 11, 2023, 12:35:49 »
Degerli bilgileirniz için teşekkür ederim  .Ben gaz ayarını kenmdim yapamaya çalışıyorum fakat araba 1 gün  2 gün güzel ama 3 gün o araba gidiyor başka araba geliyor neden böyle oluyor onu da bilmiyorum . Aracı ilk aldığımda gaza bastığımda fişek gibi fırlıyordu. Ama şu var yüksek devire çıkıp boşa aldığınızda bazen anlamsızca stop ediyordu . Sonrasın da hava filtresi kutusunun içine bi,r aparat vidalamışlar nasıl desem 1 parmak kadar hava alıyor araba dedim bu araba bu şekilde hava alamaz hararet yapar o parçayı söktüm arabayı orjianl haline getirdim. Mikseri saymazsak daralma yok onuda en kısa sürede söküp kazık mikser yapacam  zaten. Ayar işine gelince yani ne desem kaput kaldırmaktan yoruldum . Ayar yapıyorum araba o kadar güzel gidiyor tamam bu sefer diyorum . ertesi gün veya 2 gün sonra hiç alakası olmayan  bir çekiş düşüklüğü kasılma sanki araba çekmiyor gitmiyor gibi .Lpğ beyninden şüphe ediyorum artık  .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 11, 2023, 20:06:59 »
ayar tutmuyorsa diyafram bitmiştir. Lpg beyni doğru nokta.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2023, 03:09:23 »
Yarı sıralı sistemler tarih oldu artık,aracı ilk aldığınızda da yazmıştım o sistemden bir an önce kurtulmanız lazım yoksa bu gidişle sibobları yakacaksınız,hava yakıt karışımı düzenli olmadığı zaman aracın çekişi gidişi çalışması her işi düzensiz olur,depo ve yakıt besleme hattı hariç geri kalan ön taraf komple tek seferde yenileyip güzelde bir afr ayarı yaptırın kafanız rahat kalsın,eski tip sistemle boşuna uğraşmayın.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Aralık 13, 2023, 15:18:22 »
Bu haliyle idare etmeye çalışıyorum adam akıllı sıralı sistem  20 bin civarı yapıyorlar .Şu an bunu karşılayacak bir bütçe ayıramam .Elimde sıfır hiç kullanılmamış sıfır beyin var . Onu taktırayım bunla uğraşıp durmayım  . Hayırlısı bakalım 

Mesaj Birleştirildi: Aralık 14, 2023, 14:52:31
Selam Arkadaşlar bugün lpg aldım aracıma denemek için  Opet 100 oktan gaz aldım çekiş farkı görmek için  . 290 km de  - 31,4 lt  yakıt aldı . 290 km in  220 km si full şehir içi dur kalk trafik  hatta şöyle deyim sabah  15 km mesafeyi  1 saat ve üstü sürelerde gelebiliyorum  . Akşam  da  45 dakika kalıyorum trafikte epeyce rampa tırmanıyorum akşamları . 70 km de şehir dışı gibi köye gidip geldim  .Bakalım yeni gazla ne kadar yapacağız . Bakım zamanı yaklaştı bakımda yakıtı değiştirir düşüncesindeyim 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 11, 2024, 10:09:10 »
Selam arkadaşlar üzerinden zaman geçti ama bu arada lpg beynini değiştirdim . Gaz kesiciyi de büyük kafalı ve bobinli model ile değiştirdim defalarca gaz ayarı yaptım. Vallahi havadan mı arabadan mı yağ ve filtre bakımları yeni ve orjianl yağ filtresi motul 6100 serisi  10/40 tam sentetik yağ .Alman malı kaliteli hava filtresi kullanıldı  .Bujiler orjinal ve daha değişeli  12 bin km oldu .Buji kabloları silikon kablo tekleme veya farklı bir sorun yok . Avans ayarı benzine göre bir tık yüksek ayarlı lpg den dolayı. Yakıtım la alakalı ortalama 10 litre bandında yakıyorum güzel ama çekiş olarak araba nasıl desem devir çeviremiyor hani pedalda hissediyorum kasılıyor araba

Aklıma eksoz geliyor şundna dolayı tıkanma dolma gibi durum varsa bu tür belirtileri oluyormuş. Araç birde rolatide iken bakıyorum sık aralıklarla fan açıyor hararet tam ortada sorun yok . Soguk çalışmada kaynatma fokurdama gibi şeyler yok contadan şüphelenip denedim . Bir yerde okumuştum bu manifolt çıkışının orda sipiral susturucu mu ne tıkanıyormuş araba çekmiyormuş aklıma o geliyor .

Başına gelen varsa yorum yaparsa sevinirim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Haziran 11, 2024, 12:47:07 »
Egzoz dolma olayı katalizör ile alakalı olabilir,sizin araçta zaten katalizör yok,98 spesiyal modellerde oluyor,zaten araç çalışırken çıkışa bez ile bastırın biri gaz versin basınç tan belli olur.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 11, 2024, 17:48:03 »
Ümit şüphe etmemdeki nedenlerden biride aracın motor alt kısmından doğru homurtu horultu ses gelmesi . Geçen haftaklar da kardeşim yanıma gelmişti aracı temizlerken çalıştırdım arabayı kardeşim abi senin manifoltta mı veya susturucuda mı birşey var horulduyor dedi .Bende araba içine ses pek gelmiyor eksoz sesi gibi dedim . Sonra garaja çekerken de abi motorun ordan geliyor ses dedi buna bir baktır dedi . İlk aldığımda genel baktırdığım da eksozlarının hiç değişmemiş hala orjinal diye söylediler muhtemel bitiktir .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Haziran 11, 2024, 20:38:15 »
Ön kazanı söküp içine bakabilirsiniz,daha önce içi çürüyen ve izocamları parçalanan kazanlar gördük ama onlar genelde tofaş Renault grubunda denk gelirdi toyotada hiç denk gelmedi,ama dediğiniz gibi orjinal ise parçalanıp tıkanma ihtimali olabilir.
TOYOTA CORONA 3S FE