Gönderen Konu: Motor soğukken rölanti dalgalanması  (Okunma sayısı 1992 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 90000
  • Model Yılı: '19
  • 1 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
Motor soğukken rölanti dalgalanması
« : Aralık 06, 2023, 17:37:46 »
2001 model 1.4 16v benzin+lpg'li Renault Clio arabam, geçen Mart ayında triger kayışı gergi rulmanının dağılması sebebiyle servislik oldu. Erken fark edip stop ettiğim için pistonlarda sıkıntı olmadı ama kayış gevşeyip sente kaçtığı için sübaplar falan eğildi. Araba silindir kapağına kadar açıldı, bütün sübaplar değişti, geri toplandı.

Motorda sıkıntı yok, gayet güzel oldu. Ama özellikle kış günleri motor soğukken, sabah ilk çalıştırmada, rölantide hani normalde biraz devirli, jikleli çalışır ya, biraz ısınana kadar sürekli 2000 devire kadar gaz verip verip çekiyor. Sürekli 2000'de durmuyor yani, pedala basıp basıp çekiyor, ara gazı veriyor gibi vınnnn vınnnn vınnnn yapıp duruyor. Önceden böyle bir sıkıntısı yoktu. Birkaç yüz metre sürüp azıcık ısındıktan sonra düzeliyor, dalgalanma falan kalmıyor.

Ustaya da gösteremiyorum, çünkü götürene kadar motor ısındığı için düzeliyor. Sabahın köründe ustayı eve getirip göstermem lazım ancak. Video çekip gösterdim ama çok da anlatamadım galiba. Rölanti motoru arızalıdır, orijinali bulunmuyor, yan sanayisi de çok dandik, her sene bozulur, bu üstündeki orijinal, o yüzden bence değiştirmeyelim, bunun arabaya bir zararı yok dedi. Ama ben rölanti motorundan olacağına çok ihtimal vermedim, çünkü sadece motor çok soğukken yapıyor, azıcık ısınınca rölantide falan bir sıkıntı yok. Ayrıca motor açıldıktan sonra oldu. Durup dururken rölanti motoru niye bozulsun, bu ne büyük tesadüf?

Bana başka bir sensör arızasıymış gibi geliyor ama bilemedim. Sizin bir fikriniz var mı?

Toyota Club Türkiye

Motor soğukken rölanti dalgalanması
« : Aralık 06, 2023, 17:37:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor soğukken rölanti dalgalanması
« Yanıtla #1 : Aralık 06, 2023, 17:54:28 »
Eğer aracınız yaz aylarına göre benzinden gaza geçişe ayarlı ise yapabilir,kış aylarına göre ayar yaptırın,daha sonra rölanti motoru vs gibi kısımlara sıra gelir.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor soğukken rölanti dalgalanması
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2023, 08:29:22 »
Bir yerden hava alıyordur. Motor soğukken hava girişi farklı yerden olabiliyor. Belki giriş tıkanmış olabilir. Motor stop etmese rolanti motoruda devreye girmez, tahminim rolanti çok düşük kaldığından otomatik gaz verip devri yükseltmeye çalışıyor. Yine hava filtresi buji kontrolü yapılır hava kaçıran bir yer var mı diye kontrol edersiniz. Sabah motoru çalıştırınca klima buğu çözücü farlar gibi elektrik çekecek şeyleri kapalı tutun. Çalıştırınca kendiniz gaz verip bir süre ısıtın.