Gönderen Konu: Hangi şanzıman Yağı Kullanmalı?  (Okunma sayısı 5084 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
Hangi şanzıman Yağı Kullanmalı?
« : Ağustos 06, 2023, 12:05:31 »
tam otomatik corolla 2018 sahibiyim.80 bin de özel serviste şanzıman yağı değişimi yapacağım.Hangi şanzıman Yağı kullanmalıyım
motul cvtf mi mobil cvtf mi? tecrübeli arkadaşlardan memnun olanlar tecrübelerini paylaşabilir mi ?

Toyota Club Türkiye

Hangi şanzıman Yağı Kullanmalı?
« : Ağustos 06, 2023, 12:05:31 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
Ynt: Hangi şanzıman Yağı Kullanmalı?
« Yanıtla #1 : Ağustos 06, 2023, 13:44:11 »
Şahsi tavsiyem size, özel servislerden ziyade özellikle ( CVT ) Şanzıman'da yetkili servis tercih etmenizdir. 5 LT filan almanız gerekiyor 2 adet boşaltım yeri var ve muadiller orjinal yağı tutmuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #2 : Ağustos 06, 2023, 16:54:59 »
yetkili serviste yağın litresi 800tl,  motul yada eneos , mobil gibi yağlar 300tl bir fark olacağını sanmıyorum. bu yağları deneyen arkadaşlardan tavsiye alabilirim teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 06, 2023, 22:40:30 »
Fark olmayacaksa neden o kadar fiyat farkı olsun?
Kalite hiçbir zaman tesadüf değildir,cvt transmisyon sıvısının (lv75) muadili yok piyasada aracınızın şanzımanı ucuz değil ama bakım ürünleri tamirinden ucuz gerisini siz düşünün.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '14
  • 42 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 20, 2023, 00:35:49 »
CVT aktarmalı bir aracımız var.
O yüzden şanzıman yağımız; kaydırmayı kolaylaştıran ve sürtünmeyi azaltan bir sıvı değildir.
Burada Motor yağından bahsetmiyoruz.
O yüzden en kaliteli motor yağı markalarını bir tarafa bırakalım.
Ya da dişli kutusu olan şanzımanların yağlanmasından bahsetmiyoruz.
CVT yağının adı yağ ama kendisinin görevi kaydırmamaktır.
Metal kasnaklar üzerinde dönen metal bir kayış var. İtme kayışı (push belt).
Bu kayışın kasnakta kaymadan tutunması için yağın içinde çeşitli katkılar var.
Bazıları bu katkıların toz halinde bakır olduğunu söylüyorlar.
Ben bundan emin değilim.
Herneyse,
Değişimi Yetkili Serviste yapmanızı öneririm.
Motor Yağını ve yağ filtresini bile YILLARDIR kendim değiştiririm.
Eneos, Liqui Moly, Mannol veya Doill markalarının 0w20 yağını kullanırım.
Ama CVT başkadır. Bunun için dışardaki yağlara güvenemem.
Zaten 90 binde bir değişen bir malzeme.
Sağlıklı günler dilerim.   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 20, 2023, 11:58:45 »
CVTli aracım eskiden vardı fakat bakımını yaptırmadan sattım. Şu anda da yok. Fakat sesli düşünüyorum. Toyota otomobil üreticisi, yağ üreticisi değil. Bu yağı da illaki bir üreticiden alıyor ve o aldığı üretici de bu yağı kendi markası adı altında satıyordur mutlaka.

Renault'dan örnek veriyorum, Soğutma sıvısı sarı renkte hibrit d tipi antifriz. Bu standardı karşılayan Total Glacelf Auto Supra Kırmızı uzun ömürlü hibrit organik antifriz. Normalde 300 tl ise yetkili serviste 8-10 katı fiyat çıkartıyorlar.

Haliyle Toyota'nın kendi üretmediği yağa neden 3-5 kat fiyat verilsin ki.

Kısa bir araştırmayla sıkıntı yaşamadığını söyleyenler var. Önemli olan cvt fluid mi cvt fe fluid mi kullanılması lazım aracınıza bunu araştırmanız.

https://www.toyotanation.com/threads/experience-with-non-toyota-branded-cvt-fluids.1685069/

Bu linkte de olması gereken standartlar bahsedilmiş. Hatta Orjinal CVT FE yağ ile Mobil CVT Fluid FE teknik özellikleri karşılaştırılırsa viskozite, yoğunluk değerlerinin aynı olduğu görülebiliyor.
https://toyota-club.net/files/faq/03-03-29_e77-04_eng.htm
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 99990
  • Model Yılı: '17
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 22, 2023, 10:13:42 »
merhabalar 2017 1,4 dizel otomatik corolla sahibiyim. araç 100000 kmde benden önceki sahibi şanzıman yağını hiç değiştirmemiş hangi marka yağı kullanmalıyız ?
veya nerede hangi serviste değiştirmeliyiz ? yardımcı olabilecek birileri yazarsa çok sevinirim.
Arguvanlı_44

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 22, 2023, 10:20:43 »
Resmi serviste orijinal şanzıman yağı ile değiştirmelisiniz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 23, 2023, 02:43:51 »
CVTli aracım eskiden vardı fakat bakımını yaptırmadan sattım. Şu anda da yok. Fakat sesli düşünüyorum. Toyota otomobil üreticisi, yağ üreticisi değil. Bu yağı da illaki bir üreticiden alıyor ve o aldığı üretici de bu yağı kendi markası adı altında satıyordur mutlaka.

Renault'dan örnek veriyorum, Soğutma sıvısı sarı renkte hibrit d tipi antifriz. Bu standardı karşılayan Total Glacelf Auto Supra Kırmızı uzun ömürlü hibrit organik antifriz. Normalde 300 tl ise yetkili serviste 8-10 katı fiyat çıkartıyorlar.

Haliyle Toyota'nın kendi üretmediği yağa neden 3-5 kat fiyat verilsin ki.

Kısa bir araştırmayla sıkıntı yaşamadığını söyleyenler var. Önemli olan cvt fluid mi cvt fe fluid mi kullanılması lazım aracınıza bunu araştırmanız.

https://www.toyotanation.com/threads/experience-with-non-toyota-branded-cvt-fluids.1685069/

Bu linkte de olması gereken standartlar bahsedilmiş. Hatta Orjinal CVT FE yağ ile Mobil CVT Fluid FE teknik özellikleri karşılaştırılırsa viskozite, yoğunluk değerlerinin aynı olduğu görülebiliyor.
https://toyota-club.net/files/faq/03-03-29_e77-04_eng.htm
Mutlu hocam dediğiniz gibi Toyota yağ üreticisi değil ama istediği standartları karşılayan üreticiye üretim yaptırıyor ve biz o standartları bilmiyoruz,çok sarf edilen bir ürün olmadığı içinde araştırması yapılmıyor, şanzıman ucuz bir malzeme değilki risk alınsın,
sonra 80 bin km'de bir değişen bir sıvı için hesap yapmak risk almak ?
merhabalar 2017 1,4 dizel otomatik corolla sahibiyim. araç 100000 kmde benden önceki sahibi şanzıman yağını hiç değiştirmemiş hangi marka yağı kullanmalıyız ?
veya nerede hangi serviste değiştirmeliyiz ? yardımcı olabilecek birileri yazarsa çok sevinirim.
Hüseyin bey merhabalar,
Aracınızın şanzımanı yarı otomatik robotize bir şanzıman,manuel ile aynı yağı kullanıyor orjınal Toyota transmisyon sıvısı gerekiyor,yetkili servislerde işçilik ücreti pahalı olduğu için sadece malzeme alıp sanayide değiştirebilirsiniz,değişimi basit manuel şanzıman ile aynı,alttan tapayı açıp boşaltıp yandaki dolum tapasından yeni yağı koymak hepsi bu zaten dolum yerinden yağ taştığı zaman seviye tamam demektir.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '16
  • 73 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 23, 2023, 15:41:28 »
Maneul corolla aracımın şanzıman yağını dışarıda https://www.liquimolyturkey.com/liqui-moly-top-tec-5100-75w-20842-sanziman-yagi-20842 ile değiştirtmiştim geçen aylarda, yine forumdan bu bilgilere ulaştım. Bazı üyeler bu ürünün kullanılabileceğini söylediği yorumların yanında daha sonra sadece orjinal ürün kullanılması gerektiğini belirten yorumlarda yapmışlar. Bu sebeple bu konuda şuan sadece orjinal ürün şeklinde yönlendirme ve tavsiyede bulunuluyor fakat ben değişimi yaptım.