Gönderen Konu: T25 kasa anormal yağ eksiltme  (Okunma sayısı 1441 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 223000
  • Model Yılı: '07
  • 3 kere teşekkür etti
T25 kasa anormal yağ eksiltme
« : Temmuz 22, 2023, 14:28:59 »
Herkese merhabalar 2007 model 1.6vvti benzin lpg 222xxxkm de avensis aracım var aracı alalı 10bin km yeni oldu olacak durumda bu zamana kadar hiç yağ su eksiltme yaptığını görmedim bu sebepten dolayı da bir rehavet yağ kontrolünü aklıma geldikçe yapıyordum. Bayramdan 1 hafta önce Kocaeli Ankara arası yolculuk yaptım ve Ankara’da da 1 hafta işe gidip geldim (yaklaşık 500km yol yapmışımdır toplamda) bu  süre zarfında hiç yağ kontrolü yapmadım yola çıkarken seviyesi iyiydi. Arefe günü memlekete gidecektik yağına baktığımda yağ çubuğunda çok az nokta kadar yağ gösteriyordu bu durum beni aşırı şaşırttı aşırı bir yağ eksiltme durumu vardı çünkü ortada… içindeki mevcut yağ olan eneos 10w40 yağdan alıp 1.5litre kadar ekleme yaptım daha sonra yola çıktım bayram süresince ve geri dönüşten sonra hiçbir eksiltme olmadı(yaklaşık 1000km).Daha sonra arkadaşımın düğünü için tekrar yola çıkmam gerekti (650km)yağ seviyesi iyiydi düğün için cumartesi günü gittim ertesi gün sabah geri dönmek için yola çıkacaktım yağ kontrolü yaptığım zaman yine aynı manzarayla karşılaştım çok az nokta kadar yağ vardı 1litrede orda ekledim ve yola çıktım ve o zamandan bu yana yağ eksiltmesi olmadı şu aralar azar azar eksiltiyor onu da yağ değişimi yaklaştığı için yaptığını düşünüyorum ustaya götürmeye fırsatım olmadı henüz işten dolayı benzer durumla karşılaşan ya da bana bir akıl veren olursa çok memnun olurum şimdiden teşekkürler 3bin km’de 2.5litre yağ eksiltme/yakma anormal bir durum olduğunu düşünüyorum

Toyota Club Türkiye

T25 kasa anormal yağ eksiltme
« : Temmuz 22, 2023, 14:28:59 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: T25 kasa anormal yağ eksiltme
« Yanıtla #1 : Temmuz 23, 2023, 05:15:43 »
Aracınızın yağı 10w40 değil 5w30 dur eksiltme şehir içinde pek belli olmaz uzun yolda sıcak havalarda daha fazla yaşanır,kullandığınız yağ yarı sentetik olduğu için yanma daha fazla oluşur tam sentetik sıcak vizkozitesi 40 yada daha üst olan başka bir yağ ile değiştirip takip etmek lazım ama geçici çözüm olacaktır o motor rektefiye görmek zorunda.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 144000
  • Model Yılı: '13
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 01, 2023, 09:29:36 »
Herkese merhabalar 2007 model 1.6vvti benzin lpg 222xxxkm de avensis aracım var aracı alalı 10bin km yeni oldu olacak durumda bu zamana kadar hiç yağ su eksiltme yaptığını görmedim bu sebepten dolayı da bir rehavet yağ kontrolünü aklıma geldikçe yapıyordum. Bayramdan 1 hafta önce Kocaeli Ankara arası yolculuk yaptım ve Ankara’da da 1 hafta işe gidip geldim (yaklaşık 500km yol yapmışımdır toplamda) bu  süre zarfında hiç yağ kontrolü yapmadım yola çıkarken seviyesi iyiydi. Arefe günü memlekete gidecektik yağına baktığımda yağ çubuğunda çok az nokta kadar yağ gösteriyordu bu durum beni aşırı şaşırttı aşırı bir yağ eksiltme durumu vardı çünkü ortada… içindeki mevcut yağ olan eneos 10w40 yağdan alıp 1.5litre kadar ekleme yaptım daha sonra yola çıktım bayram süresince ve geri dönüşten sonra hiçbir eksiltme olmadı(yaklaşık 1000km).Daha sonra arkadaşımın düğünü için tekrar yola çıkmam gerekti (650km)yağ seviyesi iyiydi düğün için cumartesi günü gittim ertesi gün sabah geri dönmek için yola çıkacaktım yağ kontrolü yaptığım zaman yine aynı manzarayla karşılaştım çok az nokta kadar yağ vardı 1litrede orda ekledim ve yola çıktım ve o zamandan bu yana yağ eksiltmesi olmadı şu aralar azar azar eksiltiyor onu da yağ değişimi yaklaştığı için yaptığını düşünüyorum ustaya götürmeye fırsatım olmadı henüz işten dolayı benzer durumla karşılaşan ya da bana bir akıl veren olursa çok memnun olurum şimdiden teşekkürler 3bin km’de 2.5litre yağ eksiltme/yakma anormal bir durum olduğunu düşünüyorum

3000 km gibi bir mesafede 2,5 litre yağ eksiltme/yakma gerçekten fazla. Benim aracımda 310.000 km de ve hiç LPG görmediği halde  hafif hafif yağ eksiltmeye başladı ama sizinki kadar değil. N11.com sitesinde satılan "Wynn'S Motor Yağ Yakma Önleyici Charge Oil 400 Ml" ürününü aldım iki sefer ve şimdi yağ eksiltme ortadan kalktı. Avensislerde siyah veya mavi duman atma olmadığı için yağ yaktığını anlamıyorsunuz. Bu ürünü gönül rahatlığı ile kullanın. faydasını göreceksiniz. Ama kesin tedavi değil. Kesin çözüm Ümit Beyin de bahsettiği gibi rektifiye. Ülkemizin harika ekonomisi sebebiyle geçen hafta 20 yıllık ustam bana  60.000 TL gibi bir rakama
motoru yeniden yaratabileceğini söyledi. Fabrikadan yeni çıkmış misali :)
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 01, 2023, 13:11:55 »
Merhaba araçta kaçak tarzı bir yağ eksiltme olsa şehir içi kullanımda da eksilmeyi hissedersiniz . Aracın km si göz önünde bulundurursak aslında 10/40 yağ herkesin tavsiye edeceği bir yağ olur yağ eksilten motorlar için mobil  10/60  öneriliyor .Son evre bu yağ zaten . Ama bu km de bir aracın bu denli yağ yakması çok normal gelmedi hararet gördüyse motor veya lpg çok fazla üst devir çevirdiyse ancak o sebeplerden olabilir düşüncesindeyim  .

Başıma geldiği için söylüyorum  . vvt-i motor biraz hassas bir motor özellikle lpg ayarında çok hassas eğer aracınızda lpg de fakir karışım söz konusu ise ve bu şekilde uzun yol yaptıysanız kesinlikle araç yağ yakıyor kim başıma geleni anlatayım  120 bin km de iken daha aracım  96 binde lpg taktımıştım  daha  20 bin km olmuş motor saat gibi full bakımlı . Lpg servisine ayar yaptırdım bakımları ile birlikte ne yaptılar ise araba daha sık fan açmaya ve katalizatörden araç durunca tıkır tıkır tarzında sesler gelmeye başladı vesselam tekrar götürdüm normal ayarların dediler . Yola çıktım aracımı çok da zorlamadan gittim geldim Antalya'ya indim araç ertesi gün benzinde 2 tur çevirip çalışan araba 4-5 tur çevirip öyle çalışmaya başladı ben o zaman anladım fakir karışım olduğunu çünkü araç ilk çalışmada fakir alğıladığı için benzini fazla veriyor araçta boğulup geç çelişiyor neyse  Ankara ya döndüm ve sisin gibi yağa bakmak aklıma geldi   ve çubuğu çektim yağ eksiltme vardı araçta takribi 500 gr civarı yağ eksilmşti ve ben aracıma uzun süreler bindiğim için daha  1 gr yapğ eksiltitiğini bilmem .Hemen başka servise götürdüm aracı götürmeden 

Akü kutup başını söküp 10 dakika bekledim lpg siğortasını söktüm .aracımı  1 hafta  200 - 250 km benzinde kullandım . Araştırarak iyi bir usta buldum yol ve afr ayarı map verilerini alcak şekilde bir sürü  düzenek bağladı araca lpg ye geri ayar yaptık ½ 19 fakir mişti eski ayarı . Aracımda ondan sonra ne yağ eksiltme ne sık fan açma nede katalizatörden sesler duydum .

Aracın yol bilgisayarı size aslında herşeyi söylüyor her halikarda benzin verisine göre ölçüm yaıyor . Yol bilgisayarı verileniz sıfırlayın aracı o şekilde kullanın .

Aracınızın yol bilgisayarı lpg aldınız sıfırladınız aracı kullandınız tekrar doluma gittiniz yol bilgisayarı  100 km verisi  örnek 8,8 lt gösteriyor aacınız lpg de 10,2 litre veya 10 litre  10,4 litre şeklinde lpg tüketimi varsa aracınız ayarları hayli iyi  bunun nedeni  1 birim benzin  1.17 birim lpg ye denk geliyor .

8,8 gösteriyor  lpg de aynı şekil tüketiyorsan ½ 17 fakit karışımdasınız aracınız özellikle uzun döngü yani uzun yol kulalnımıda yağ yakar  motor aşırı ısınır sibop yakar .

8,8 gösteriyor aracınız  11 litre yakıyor ise bu seferde zengin karışım var motora kısa vadede zararı yok yakıt olarak cebinize zarar birazda kurum ve kara duman yapar.

Detaylıca yazdım kesinlikle aracın uzun döngü yakıt degerlerine baktırın  ltft ve stft diye geçer biri şehir içi yakıt döngüsü digeri şehir dışı sabit hız yakıt döngüsü .

İşin ehli ustalar bunu çok iyibliyor ve yol ayarı mutlaka buna göre yapıyor burdaki verilerdeki sapma payı  ½ 5 geçmemeli aracın tolere ettiği değer  ½ 5 üstüne çıkarsa araç tolere edemiyor düzeltemiyor ve aracınız çeşitli sorulan ortaya çıkıyor . Yüksek ısı yağ eksiltme sibop yakma hararet gibi sorunlar 

Birde külbütör kapak contasını kontrol ettirin mutlaka motor soguk iken vidalarını sıktırın . Üst kapak contasını motor çok ısındığında yağ eksiltme yapabilir 
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 01, 2023, 17:21:11 »
@YÜCEL AYDOGAN (13179) sizin yaşadığınızın benzerini bende eski aracım Corona da yaşadım aracın yakıt değerleri mükemmeldi ayarıyla bir oynadılar araç yağ yakmaya hararet yükseltmeye başladı, orasını burasını değiştirmeye çalıştılar hiç birini dinlemedim afr ayarı yapan Volkan öztokmak yaşadığım şehire gelince bir ayar ile iş çözüldü motorun sesi gidişi herşeyi değişti yağ yakma minimum seviyeye düştü.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 02, 2023, 10:52:21 »
Ümit ŞAHANTİMOR  : Ben de o şekilde hallettim  yazıda bahsettim o konuyu da . Sıralı lpg sistemlerinde benzin beyni ve lpg beyni çok uyumlu çalışmalı yoksa araç kesinlikle mahvoluyor .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 223000
  • Model Yılı: '07
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 08, 2023, 19:34:01 »
Yanıt veren herkese vakit ayırdığı için teşekkür ederim aracın eski sahibiyle beraber yıllardır ustası olan ve motordan çok iyi anlar dediği Ankara’da yeni atik otomotive gittik oradaki usta mevcut yağı değiştirip castrol 10w40 yağ koyup bununla deneyelim yine yaparsa segmanları kontrol etmemiz gerekebilir dedi şu anlık bir yağ yakma/eksiltme sıkıntısı yok uzun yolda da çok fazla sıkıştırmadım motoru LPG’de 3-4bin devirlerde kullandım şimdilik gözlemlemeye devam hayırlısı…

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 09, 2023, 13:45:42 »
Geçmiş olsun. Eksiltme sanki uzun yolda oluyor gibi, o nedenle 2. rakamı yükseltmek gerekir. 10-40 yerine 10-50 kullanırsanız rektefiye işlemini ertelemiş olursunuz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.