Gönderen Konu: Toyota Corolla Kalan Menzil Sorunu  (Okunma sayısı 2178 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 43000
  • Model Yılı: '21
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Toyota Corolla Kalan Menzil Sorunu
« : Mayıs 24, 2023, 11:43:57 »
Merhaba,
2021 model 1.5 corolla aracımın menzil hesaplamasını bir türlü anlayamadım.
Yakıt deposu 50 lt yazıyor kitapçığında.
Toplam yakıt ortalamasını sıfırladım uzun yol yaptım 554kmnin ortalaması 5,3 lt gözüküyor. Kalan menzil 126 km gözüküyor. Bu zaten tutmuyor.
Sonrasında depo yakıt  :blink:ortalamasına baktım orada da 5.6 lt yazıyor ve haliyle oda tutmuyor.
5,2 ortalama ile 50 lt depoda ortalama 950 km yol almam gerekiyor. 5,6 ortalama ile 50 lt depoda ortalama 890 km yol almam gerekiyor.
Benzini fulleyip henüz tam depo hesabına henüz girmedim tabiki farklılıklar olabilir ancak aradaki fark depo ortalamasını alsak bile 890-680=210 km sapma çok gibi görünüyor.
Konuyla ilgili tecrübesi olan veya benzer bir durum yaşayan varsa yardımcı olabilirse sevinirim.

Toyota Club Türkiye

Toyota Corolla Kalan Menzil Sorunu
« : Mayıs 24, 2023, 11:43:57 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla Flame Xpack 2022
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '22
  • 20 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Corolla Kalan Menzil Sorunu
« Yanıtla #1 : Mayıs 24, 2023, 15:37:04 »
Kullanım kılavuzunda yakıt ışığının 7,5 litreden az yakıt kaldığında yandığı belirtilmiş, sanırım hesaplamayı da yakıt ışığı yanıncaya kadarki benzinle yani 42,5 litrelik benzine göre yapıyor, eğer depodaki benzini net şekilde görmek istiyorsanız kontağı kapattığınızda benzin ibresine bakın ibrenin en dibe düştüğü yer benzinin sıfır olduğu yer olacaktır.
Corolla Flame Xpack 2022

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 26, 2023, 11:48:27 »
Kullanım kılavuzunda yakıt ışığının 7,5 litreden az yakıt kaldığında yandığı belirtilmiş, sanırım hesaplamayı da yakıt ışığı yanıncaya kadarki benzinle yani 42,5 litrelik benzine göre yapıyor, eğer depodaki benzini net şekilde görmek istiyorsanız kontağı kapattığınızda benzin ibresine bakın ibrenin en dibe düştüğü yer benzinin sıfır olduğu yer olacaktır.

Teşekkür ederim hocam, pompa hesabıda yaptım %10luk sapma var gösterilenden fazla olarak. Tam deneyemedim gerçi ama R'ye yaklaşık 100 KM varken benzin aldım yaklaşık 36lt buda demektirki dediğiniz gibi R'ye kadar olan depo aşağı yukarı 42.5 gibi ondan sonrada daha 7.5 lt var, birgün R'ye tam gelincede deneyeceğim. Ayrıca dediğiniz gibi kontağı kapatınca aşağıda gidiyor R'den.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 26, 2023, 16:22:09 »
Ortalama tüketimi sıfırlamadığınız sürece doğru hesap vermez. Çarpma bölme ile bulamazsınız.  Genelde kalan menzil 30 km kalınca ışık yakar. O kadar detay bakmanıza gerek yok.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 26, 2023, 22:58:20 »
Merhaba,
2021 model 1.5 corolla aracımın menzil hesaplamasını bir türlü anlayamadım.
Yakıt deposu 50 lt yazıyor kitapçığında.
Toplam yakıt ortalamasını sıfırladım uzun yol yaptım 554kmnin ortalaması 5,3 lt gözüküyor. Kalan menzil 126 km gözüküyor. Bu zaten tutmuyor.
Sonrasında depo yakıt  :blink:ortalamasına baktım orada da 5.6 lt yazıyor ve haliyle oda tutmuyor.
5,2 ortalama ile 50 lt depoda ortalama 950 km yol almam gerekiyor. 5,6 ortalama ile 50 lt depoda ortalama 890 km yol almam gerekiyor.
Benzini fulleyip henüz tam depo hesabına henüz girmedim tabiki farklılıklar olabilir ancak aradaki fark depo ortalamasını alsak bile 890-680=210 km sapma çok gibi görünüyor.
Konuyla ilgili tecrübesi olan veya benzer bir durum yaşayan varsa yardımcı olabilirse sevinirim.
Tüketim ortalamanızı depo ortalaması yaparsanız daha iyi olur. Kalan menzil sizi şaşırtıyor olabilir bende de mesela kalan menzil 4 km gösteriyordu depoyu fulldegim zaman 47 lt civarı almıştı yani daha 3 lt yakıt vardı. Kalan menzil sizin anlık kullanmaniz ve geçmişteki kullanıma göre bir ortalama belirliyor ve aşırı şekilde güvenli bölgede kalıyor yani sizi asla yolda bırakmayacak şekilde. Ben depoyu ışık yandıktan sonra dolduruyorum. Işık ortalama depoda 7.5 lt kalınca yanıyor ki bu benzinde çok yeterli oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 28000
  • Model Yılı: '24
  • 11 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2023, 11:04:27 »
Geçtiğimiz hafta 2019 model 1.6 vision corolla aldım, konu da denk geldiği için ve tecrübem taze iken gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

Aracı aldıktan sonra depoyu fulledim, ortalama tüketimi ve km sayacını sıfırladım, sağlıklı takip yapabilmek için de pompanın attığı noktada ekstra dolum yaptırmadım.

314 km uzun mesafe, 246 km kısa mesafe olmak üzere toplam 560 km aracı kullandım. Uzun mesafe ortalamam 5.4 ya da 5.5 idi. Hız aralığım ise 90-140 arası yol durumuna göre değişkendi. Şehiriçi kullandıkça ortalamam yükseldi, 6.3 LT/ 100 KM'ye ulaştı. Dün akşam depoyu doldurttuğumda 730 TL'ye fullendi ki bu yaklaşık 35 litre benzine karşılık geliyor. Yani, hem depo ortalamam hem de menzil göstergem tutarlı.

Kalan menzil konusuna gelince; şehir içi kullanımda aracı sürüş sonrası sürüş bilgisi ekranı ve kendi kullanımımla defalarca karşılaştırdım. 5.5 lt /100 km ve 8.8 lt/100 km aralığında değişen yakıt ortalamalarına ve sürüş tarzlarına sahip bir profil çizdim.

Bu sürüşlerden kimisinde 10 km mesafe yaptığım halde menzil 5-6 km düştü kimisinde ise 5-6 km mesafe yaptığım halde menzil 10 km düştü. bunun sebebi, aracın son dönem genel yakıt ve kullanım ortalamasına bakarak sizin de önceki kullanım tarzında bir sürüş gerçekleştireceğinizi varsayarak kalan menzili belirlemesi. Genel ortalamanızdan agresif kullanımda menziliniz reel olarak gittiğiniz km'den daha fazla eksilir, genel ortalamanızdan sakin kullanımda da gittiğiniz km'den daha az eksilir.

Biraz uzun bir açıklama oldu sanırım. Kendi şahsi tarihime not düşmek adına da bu uzun paylaşımı yapmak istedim, iyi forumlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 29, 2023, 11:23:07 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim, bende genel olarak kullanım şeklime göre baz aldığını düşünüyorum biraz daha yol alıp hesapladıkça ileride tekrar güncellerim konuyu.