Gönderen Konu: Araç ısınınca kayış bölgesinden gelen tuhaf ses  (Okunma sayısı 5003 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota bir tutkudur.
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 226000
  • Model Yılı: '11
  • 9 kere teşekkür etti
Araç ısınınca kayış bölgesinden gelen tuhaf ses
« : Mayıs 09, 2023, 20:18:40 »
Sıcak bir düzce agününde işten eve dönüyordum, garaja girdim tuhaf bir elektrik araç sesi var, boşa aldım basıyorum jiiiyuuuvvvvvvvv diye azalıyor, biraz dinledim, motor 1.4 dizel, meşhur kayış dinamo bölgesinden geliyor. Neyse dedim yarın giderim ustama, usta denmez ya neyse.. sabah bir çalıştırdım, ses yok gayet normal. Neyse dedim herhalde kayışa pislik falan geldi. Biraz sürdüm, bayag bir sürdüm. hava soguk cok sıcak degil ama motor ısındı. yaklaşık 25 dk sonra gelmeye başladı aynı ses. Tamam dedim gideyim ustama. Gittim, dinledi, kayışı çıkardı öyle çalıştırdı ses kesildi. bana dediği ilk şey, sen buna bir elektrikçiye baktır. Hemen bir elektrikçi, o da dinledi. Şarj dinamosu dedi. Tamam dedim halledelim. aldı çıkahardı kasnagını degisti, temizliğini yaptı taktı gene gelirse gel dedi. Gittim geldim yine geliyor. Akşam oldu, pazartesi gel dedi işim var bırakırım sabahtan dedim olur dedi bıraktım. Gittim akşam almaya, kendisi yok ortalıkta, v kayışını değişmiş, neyse herhalde halletti dedim. 150 tl da ona verdik, total de 1350 tl oldu. Para dert değil yeter ki sorun çözülsün. Eve geldim, garajda yine aynı ses. Sesi de koyuyorum arkadaşlar. Arayıp bu ses hala geliyor diyesim de yok, düzce ve çevresinde önerebileceğiniz bir usta varsa olur. Ya da bilen varsa bana yol gösterirse bu ustacıklara öneririm belki öyle hallederiz.

https://www.youtube.com/shorts/Elg0cvfRZl8

sanki d4d gargara yapıyor

https://www.youtube.com/shorts/172n03DLO-o
Kimyager.

Toyota Club Türkiye

Araç ısınınca kayış bölgesinden gelen tuhaf ses
« : Mayıs 09, 2023, 20:18:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: Araç ısınınca kayış bölgesinden gelen tuhaf ses
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2023, 20:36:15 »
Turbo sesi değil mi bu ?  Boru bağlantılarına bakın, manifolda bakın sonra turboyu kontrol ettirin derim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota bir tutkudur.
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2023, 20:57:38 »
Turbo sesi değil mi bu ?  Boru bağlantılarına bakın, manifolda bakın sonra turboyu kontrol ettirin derim.
ses turbo bölgesinden gelmiyor hocam, zaten ilk onu kontrol ettirdim. turbonun da sesi var ama böyle değil. gaza basınca vuuuuuuuuuuuuuuuuu bırakınca ciiiiiuuyyvvvvvv. en enteresanı da ısınınca gelmesi, stop edince bile hemen gelmiyor, sıcakken kapatıp açınca en az 1 dk sonra yeniden gelmeye başlıyor. ısınmadan önceki haliyle ve sonraki haliyle daha detaylı bir video çekicem. aracımdan memnunum, 260 bin kmde 2011 corolla, bakımını zamanında yaptırdım hep, km de hep uzun yol zaten. bir sorun çıkartacaksa başım gözüm üstüne  :D

güncelleme: https://www.youtube.com/shorts/172n03DLO-o
Kimyager.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2023, 21:23:42 »
Düzce resmi servisin iyi olduğu forumda yazılmıştı,ses biraz metalik bir sese benziyor,devir daim ne durum da?
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota bir tutkudur.
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2023, 21:27:05 »
Düzce resmi servisin iyi olduğu forumda yazılmıştı,ses biraz metalik bir sese benziyor,devir daim ne durum da?
kayış bölgesindeki bütün rulman ve bilyalara baktılar, bir şey bulamadılar, elle kontrol ettiler gerçi, eğer ısınınca ses yapan parça devir daim ise, kontrol ederken bir ses vermiyor ise evet o da olabilir. 3 sene önce değiştirmiştim, dinamo diye gittim devir daim demişti. 2 ay sonra dinamo bozulmuştu  :) her önüne gelen usta mı oluyor anlamış değilim. bu işin okulu olsa keşke.
Kimyager.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 09, 2023, 22:22:46 »
yani sırayla bakılacak. Elinde steteskop olan bir usta varsa anında bulur. Yoksa trigerdir devirdaimdir herkes bir yeri değiştirir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 50900
  • 94 kere teşekkür etti
  • 95 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 10, 2023, 09:45:30 »
Benzer ses L300 aracımızdan geliyor. Soğukken tık ses yok, ısınınca 1800-2000 devir aralığında geliyor. Triger seti, devirdaim, klima gergi bilyası ve alternatör değişti. Ses aynı şekilde gelmeye devam etti. Boş viteste gaz verirken freni pompaladığımda sesin kesildiğini gördüm. Böylelikle sesin vakum pompasından geldiğini anladım. Sıfır yan sanayi vakum pompası takıldı ve ses kesilmedi maalesef. Orijinali pahalı olduğu için bu ses ile kullanmaya devam edeceğim. Sizin araçtaki problem de aynı olabilir belki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 10, 2023, 10:13:13 »
krang kasnağının da adını yazalım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 10, 2023, 22:37:52 »
Ses büyük ihtimalle klima kasnak bilyasından geliyor,sıcakken kayışı sökün kasnağı çevirin yada steteskop ile dinleyin sesi duyarsınız,zamanında benim araçtada ustaya kalsa çok parça değişecekti ama hasbel kader kendim buldum araç liftte bakılırken orasını burasını karıştırırken klima kasnağını dönderdiğim anda ses çıktı ortaya.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota bir tutkudur.
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2023, 18:56:49 »
Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkürler, cumartesi aracı Toyota bilen birine göstereceğim, bu esnada bir şey daha fark ettim, arabayı istop edince de gelmiyor, yani hala sıcak ama istop edince kesiyor. Bir süre sonra yine başlıyor. Freni denedim, çok fren kullanan biri değilim acaba dedim ama yok pompalasam da bir şey değişmedi. Klima kasnak ve diğerlerine özellikle baktircam. Bakalım ne çıkacak 😂 merakla ben de bekliyorum.

Güncel video: https://youtube.com/shorts/WzXPIYjv7yo?feature=share
Kimyager.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 11, 2023, 20:56:10 »
Oldu olacak bir de eksozcuya uğrayın,kanalda çalışırken birisi dinlesin,manifolda bağlantı yeri boğaz kısmından conta vs bakılsın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota bir tutkudur.
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mayıs 16, 2023, 22:01:38 »
Selamlar tekrardan, toyotadan anlayan biri çıktı sonunda. Ustaya sesi dinlettim, anlamaya çalıştı. Beraber yola çıktık, 15 20 dk cadde sürüşü yaptık. Her yeri tek tek kontrol etti. Sorunun turbo olduğuna karar kıldı. Hava filtresini çıkardı ve o şekilde gaza basmamı istedi, ses daha da büyüdü ve belirginleşti. Orada ikna oldum, tamiri sordum, tavsiye etmedi, çok hassas bir parça olduğundan bahsetti. Fiyat sordum, 17k civarında olduğunu öğrendik. Değiştirmek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Ayrıca turbo arızasının da 0'dan beri olduğunu, muhtemelen bayinin bunu fark etmemiş olduğundan bahsetti. Açıkcası 260 bin kmdeki araç için bugün gidip servise böyle böyle desem bir şey olacağını sanmıyorum. her neyse...

Tamir konusu ne kadar sağlıklı bilemiyorum, belki sağlıklı sonuçlar almış arkadaşlar varsa bilgilendirirse sevinirim. Değişim için 17k olduğunu öğrendik. Tamir fiyatı ne kadar çıkar bilmiyorum ama bu fiyatın 3te1 ini geçmiyorsa tamiri denemek de mantıklı gibi geliyor. Yağını suyunu bakımını bu zamana kadar hiç eksik etmemiştim. 10 bin km yapmamıştı pandemi döneminde 1 yıl dolduğu için bile yağını değiştirmiştim. Toyota bu sefer biraz üzdü açıkcası.
Kimyager.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mayıs 17, 2023, 01:12:11 »
Ustanız bilgili olabilir ama turbonun yenisinin takılmasını tavsiye ettiyse orada bir sorun var,260 bindeki araca sıfır turbo takılmaz,zira turbo tamiri veya değişimi tek taraflı olacak iş değildir,varsayalımki  turbonun yenisi takıldı o motor yeni turbonun gücüne cevap verebilecek mi veya enjektörler yada pompa yeterli olacakmı bir iş yapılırken hesaplı yapılmalı,bu konuda (turbo tamiri) size uzman kişi olarak Alper küçükgüzel'i tavsiye ederim,

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 17, 2023, 01:19:51
Video biraz uzun ama güzel bilgiler içerir,arada bir geyik muhabbeti oluyor ama tamamen doğal gelişen bir durum.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Mayıs 17, 2023, 08:48:12 »
260 bindeki araca sıfır turbo takılmaz,zira turbo tamiri veya değişimi tek taraflı olacak iş değildir,varsayalımki  turbonun yenisi takıldı o motor yeni turbonun gücüne cevap verebilecek mi veya enjektörler yada pompa yeterli olacakmı bir iş yapılırken hesaplı yapılmalı

Ümit bey ben bu konuda ustaya katılmıyorum. Turbo basıncı zaten yakıta göre ayarlanıyor. Sıfır turbo bile olsa bence sorun çıkmayacaktır. Aklıma yatmadı açıkçası.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 17, 2023, 15:16:47 »
Ümit bey ben bu konuda ustaya katılmıyorum. Turbo basıncı zaten yakıta göre ayarlanıyor. Sıfır turbo bile olsa bence sorun çıkmayacaktır. Aklıma yatmadı açıkçası.
Anıl bey atmosferik motorda olduğu gibi mesela diyelimki yüksek km'li bir araç silindir kapak contası patlatsın sadece üst kapak yani yarım motor revizyonu ile iş bitmiyor dahada kötüye gidiyor belli zaman sonra tekrar conta yakıyor bu sefer kapak tekrar taşlanıyor komple motor revizyonuna gidiliyor hem kapak dahada incelmiş hemde nakit ve zaman kaybı oluşuyor,turbo meseleside aynı yeni turboya motorun uyum sağlaması beklenmemeli bir taraf güçlüyken diğer taraf zayıf kalıyor,eğerki işlem yapılacaksa (yeni turbo yada revizyonlu turbo) enjektör debileri pompa basıncı, kompresyon gücü vs hepsi hesaplanmalı,tabi bu yazdıklarım hepsi uçuk işler bunlarla uğraşacak donanıma sahip çık usta bulunmaz sınırlı sayıda kişiler vardır ve iyi paralar gider.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota bir tutkudur.
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mayıs 17, 2023, 18:45:10 »
Anıl bey atmosferik motorda olduğu gibi mesela diyelimki yüksek km'li bir araç silindir kapak contası patlatsın sadece üst kapak yani yarım motor revizyonu ile iş bitmiyor dahada kötüye gidiyor belli zaman sonra tekrar conta yakıyor bu sefer kapak tekrar taşlanıyor komple motor revizyonuna gidiliyor hem kapak dahada incelmiş hemde nakit ve zaman kaybı oluşuyor,turbo meseleside aynı yeni turboya motorun uyum sağlaması beklenmemeli bir taraf güçlüyken diğer taraf zayıf kalıyor,eğerki işlem yapılacaksa (yeni turbo yada revizyonlu turbo) enjektör debileri pompa basıncı, kompresyon gücü vs hepsi hesaplanmalı,tabi bu yazdıklarım hepsi uçuk işler bunlarla uğraşacak donanıma sahip çık usta bulunmaz sınırlı sayıda kişiler vardır ve iyi paralar gider.

Haklı olabilirsiniz, fiyat ne kadar tutar bilmiyorum ama turbo revizyonunu bir deneyeceğim. Sorun turbo olmasina rağmen çekişte, yakıtta veya herhangi bir egzoz dumanı gibi hiçbir sorun yok. Sadece rahatsız eden bir ses o da kapalı garajda veyahut çok sessiz bir yerde gaza basınca. Bazen ses gaza bassam dahi yok, çok zorladım tekrar gelsin diye ama yok gelmiyor. Hem içim rahat etmiyor daha büyük bir masraf çıkarması açısından, hem de bir sorun olsa zaten bilgisayar ışık yakar veyahut daha belirgin bir şey  olur diyorum. Araban var derdin var arkadaş 😂

Keşke bu ülkede araba sahiplenmek kolay olsaydı da ben de benim duldulû degistirebilseydim.
Kimyager.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mayıs 17, 2023, 21:41:09 »

Conta yanmış bir aracın kapak açılınca pistona sekmana gömleğe illaki bakılır. O duruma gelipte yatak gömlek zayıf çıkarsa zaten binicisine öneri olarak motor revizyonu sunulmalıdır. Ha araç conta yaktığından sanayiye girdiyse conta yanmasa bile yatak saracaktı, fatura yapacaktı ama yine motor isteyecekti. Bu durum genel olarak maddiyat ve bakıma dayalı sonuçlar. Çünkü kapak sağlam, piston arızalı iken de kapağın piston gömlek sekman yatak gibi parçaları bozma ihtimali yok. Ama conta yandıysa devirdaim, pas, radyatör gibi bir sıkıntısı zaten vardır arabada..

Aynı şekilde turbo arızasında kapsamlı düşünmek en güzeli. Biz aracın her parçasının sağlıklı olduğunu varsayarız ama bazen turbo hortumu yarıktır bazen intercool patlaktır. Biz bilemeyiz. Ustası her ayrıntısını hesaplamakla yükümlüdür, sahibi de masraftan kaçmamakla yükümlü.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 17, 2023, 22:34:58 »
Haklı olabilirsiniz, fiyat ne kadar tutar bilmiyorum ama turbo revizyonunu bir deneyeceğim. Sorun turbo olmasina rağmen çekişte, yakıtta veya herhangi bir egzoz dumanı gibi hiçbir sorun yok. Sadece rahatsız eden bir ses o da kapalı garajda veyahut çok sessiz bir yerde gaza basınca. Bazen ses gaza bassam dahi yok, çok zorladım tekrar gelsin diye ama yok gelmiyor. Hem içim rahat etmiyor daha büyük bir masraf çıkarması açısından, hem de bir sorun olsa zaten bilgisayar ışık yakar veyahut daha belirgin bir şey  olur diyorum. Araban var derdin var arkadaş 😂

Keşke bu ülkede araba sahiplenmek kolay olsaydı da ben de benim duldulû degistirebilseydim.
Sizinki biraz ince düşünce bence çok takılmayın,olmayan yada yeni başlayan bir ses için çok uğraşmayın.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota bir tutkudur.
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mayıs 22, 2023, 18:48:32 »
Yeni güncelleme: yaklasik 800km yol yaptım, 5 farklı şehir değiştirdim ve aracta yeni bir sıkıntı veyahut yeni bir ses gelişimi oluşmadı. Taa ki bugün sabaha kadar, malum havalar biraz soğuk, garajda olmadığı için Ankara da daha bir soğuktu sabah 5 suları. Çalıştırdım,çın çın çın ediyor bir şey, yaklaşık 3 sn sonra azalarak kesildi. Bu arada daha önceki videolardaki ses artık gelmemeye başladı. Kaputu açtım dinledim çok hafif bir ses var duyabiliyorum. Debriyaja basınca gitmiyor, önce şanzumanı eledim. Ses yine kayış bölgesinin altından geliyor. intercoolerin pervanesi olacağını düşündüm çalıştırmak için soğuk hava son ayar ve ac açtım, evet ses gelmeye başladı yeniden, 3.ayara aldığımda kesildi, 4.ayaea tekrar aldım yine cincincin, 3.ayara geri aldım farları açtim anlık ses geldi ve kayboldu, cami açma kapamaya bastım basarken devam bırakınca kesiyor. Sanırım turbo değildi hiçbir zaman,  lakin kayış bölgesindeki her şeyi de kontrol ettiler. Sorun muhtemelen devir daim veya klima kasnak. Cumartesi tekrar baktiracagim bakalım. Umarım turbo değildir...
Kimyager.