Değerli arkadaşlar merhaba.
2006 model 1.6 Corolla Sol aracımız var. Tork konvektörlü 4 ileri otomatik şanzımanı var. Aracı 40 bin km'de aldık ve şu anda 240 bin km'de. Aracı aldığımızdan beri aile içinde bir iki kez el değiştirdi. Son 7-8 yıldır araç bende. Aracın şanzıman yağı için özel servisteki ustalar hep bu araçların şanzıman yağı değişmez, ömürlük olur demişler ve hiç ellememişler. Babam 140 bin km'lerde bir değişip değişmediği konusunda kararsız kaldı ama sanırım o zaman da değiştirilmemiş. Ben de aldığımdan beri hiç değiştirmedim, öylece kullanıyoruz.
Aracın rutin bakımlarını yaptıracaktım, bu ara bir arkadaşım şanzıman yağını değiştirdiğini ve ciddi bir para ödediğini söyleyince aklıma geldi benim aracın şanzıman yağını değiştirmeli miyim diye. Kitapçığında yazdığına göre normal şartlar altında aracın 60 bin km'de veya 6 yılda bir şanzıman yağının değişmesi gerekiyormuş. İnternette birçok kişi 200 bin km'yi geçtiği hâlde hiç değiştirilmemişse, değiştirmenin bazı sıkıntılar yaratabileceğini yazmış.
Şanzımanın çalışması ile ilgili gözlemlediğimiz bir vuruntu, ses, boşa atma, geri kaçırma vs. problem yok. Fakat bu kadar zamandır hiç değişmemiş olması, bir problemin eli kulağında olması anlamına geliyor sanırım. Daha kötü olan ise bu yağın değiştirilmesinin daha büyük sorunlara yol açabilme ihtimali korkusu. Ben bu yağın daha önce değiştirilip değiştirilmediğini nasıl anlayabilirim?
Yağ hiç değiştirilmemişse, serviste veya güvenilir bir usta bulup değiştirmemi tavsiye eder misiniz? Eğer bir kerede yeni yağın konulması sorun oluşturacaksa, yağ kademeli olarak değiştirilse daha mantıklı olur mu? Mesela yağın bir litre kadarı boşaltılsa ve üzerine 1 litre kadar yeni yağ eklense? Bir yıl sonra bir litre daha boşaltıp yerine 1 litre daha yeni yağ konulsa?
Önerileriniz benim için çok değerli, şimdiden çok teşekkür ederim.