Gönderen Konu: Araçtan gelen ağlama sesine benzer ses  (Okunma sayısı 3734 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 3 kere teşekkür etti
Araçtan gelen ağlama sesine benzer ses
« : Mart 11, 2023, 15:05:09 »
Öncelikle hepinize selamlar. Foruma yeni üyeyim o yüzden hata yaparsam affola.
Yeni aldığım 2011 Toyota Verso 1.6 benzinli aracimda rahatsız edici bir ses var bu konuda yardımlarınız bekliyorum. Araç rolantide ve boşta iken dikkatli dinlenince duyulan ağlama sesine benzer bir ses. Hafif gaz verince şiddetleniyor. Haraket halinde ise ses bariz şekilde duyuluyor ses. Gaza bastıkça artan bir ses. Sanki ön taraftan geliyor ama tam anlayamadım. İki ustaya gösterdim birisi anlayamadı diğer ise sanzumandan geliyor gibi dedi. Ama vites boşta iken de var aslında aynı ses.
Sanzuman diyince biraz korkuttu açıkçası. Sanzuman yağını yeni değiştirdim ses yine devam ediyor. Baskı balata da değişti.
Fikri olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Toyota Club Türkiye

Araçtan gelen ağlama sesine benzer ses
« : Mart 11, 2023, 15:05:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
Ynt: Araçtan gelen ağlama sesine benzer ses
« Yanıtla #1 : Mart 11, 2023, 15:58:38 »
Aracınız düz vites mi? hareket halinde olmadığı için şanzımandan gelmesi uzak ihtimal,dönen aksamla ilgili olduğunu düşünüyorum,devir daim,alternatör bilyası ve kayışların kontrol edilmesi ile işe başlayın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2023, 11:21:18 »
Evet Tokay Bey araç manuel 6 ileri. Hareket halinde özellikle 60-90 km arası hızlarda gaza bastıkça ses daha iyi duyuluyor. Diğer tüm hızlarda ses var ama daha az. Bosa atincada ses devam ediyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 12, 2023, 14:24:57 »
Direksiyon güç sistemi hidrolik ise, hidroliğin sağlığını denetleyin. Yeni ise, direksiyon hidrolik pompasını kontrol için V kayışını sökün ve sesi dinleyin. Kayış ve Gergi de kontrol edilebilir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mart 12, 2023, 15:14:25 »
Yarın ustama tekrar gidip belirttiğiniz şekilde kontrollerini yapacağım. Sonucu burdan yazarım . Umarım bunlardan biridir. Teşekkür ederim.

Mesaj Birleştirildi: Mart 13, 2023, 12:42:42
Bugün tavsiye üzerine bir ustaya götürdüm. Aracı lifte kaldırıp hareket  haline aldı ve sesin bariz şekilde sanzumandan geldiğini dinleme aleti ile dinledik. Bir inleme sesi.
Bu şekilde binebilirsin sorun olmaz dedi. Sanzuman ses kesici katkı önerdi ama benim kafam karıştı iyice .
Bu şekilde binmek sorun olur mu sizce?
Katkı kullansak sesi keser mi?
Tamirat olayına da tamir ettirsen bile yüzde yüz sonuç vereceği kesin değil boşuna paran gider dedi usta.
Bu konuda fikirleriniz nedir acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 13, 2023, 14:00:39 »
Siz ilk yazınızda aracın rölantide iken de ses yaptığını yazmıştınız,usta lifte kaldırınca vitese mi taktı içinde oturarak ? Eğer gerçekten şanzımandan geldiği kesinleşirse değiştirdiğiniz şanzıman yağı orijinal değilse sadece orijinal Toyota şanzıman yağı koyun ve başka bir şey eklemeden kullanmaya devam edin derim.Vitesler normal geçiyorsa açtırmanın çok faydası olacağını sanmıyorum.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mart 13, 2023, 17:50:36 »
Evet ses rolantide de geliyor.  İçeri biri bindi aracın. Araç o şekilde lifte kaldırıldı biz aşağıdan dinledik. Evet ses gerçekten sanzumandan geliyor ama anlamadığım nokta debrija bastığında da ses geliyor. Debriyaj basılınca şanzıman çalışmayı durduruyor diye biliyordum ben. Kafama takılan o oldu. Yağı yeni değiştirdim 75-90 motul marka yağ koyulmuştu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '17
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 13, 2023, 18:01:42 »
Aracın tekerlekleri dönmez iken Derbriyaja basınca ses kesilmiyorsa kesinlikle şanzımandan değildir. Zaten debriyaja basınca şanzımanda herhangi bir hareket olmaz ki kendi kendine dönmeyen dişlilerde ses yapmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mart 13, 2023, 18:18:49 »
Şöyle anlatayim araç liftte 4 . Vitese aldık tekerler dönmeye basladi ses bariz şekilde sses cihazı ile duyuldu. O ara tekerler dönmeye devam ederken debriyaja basıldı ve ses şiddeti azalsa bile devam etti. Rölanti de de aynı ses ver ama çok daha düşük seviyede

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 14, 2023, 09:54:38 »
Krank bilyası veya priz direk bilyası,
Sökülüp arızalı parçanın tespit edilip değişim yapılması gerekiyor,
Birgün yolda bırakırsa, o esnada daha fazla zararlar oluşturabilir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 16, 2023, 09:58:11 »
Bu sorunu yasayanlarinda faydalanabilmeleri için son gelişme hakkında bilgi vereyim. Evet araçta bariz şekilde şanzıman sesi mevcut. Aynı model 4 farklı aracın sahibi ile konuşuldu ve ikisini test ettim. Biri dışında diğerlerinde de aynı ses mevcut. Yetkili servis ile konuştum. Bu araçların hepsinde bu ses var normal dendi. Yani anlayacağınız bu ses çoğu 6 ileri olanlarda mevcut. Kendim de şahit. Oldum. Toyota gibi bir markada nasıl olmus orasını anlamadım. Bazen ben mi çok takıyorum bu sese dedim çünkü diğer araç sahiplerinin sesi sorun ettiklerini duymadım hiç. Ama yanıma oturanlar da aynı sesi duyuyorlar. Simdilik yapacak bir şey yok anliyacaginiz bu şekilde binmeye devam edeceğiz.
İlgili cevaplarınız için teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 16, 2023, 15:38:02 »
Kesin şanzıman sesi ise neden bugüne kadar duyulmadı ? Bor un şanzıman katkısını kullanmıştım, o zaman için 75 90 yağ ile sesi biraz azaltmıştı. Ama benim arabam 91 modeldi.

Kardeşime sıfır i20 aldık. Otomatik olması rağmen şanzumandan gelen sesi net şekilde duyuyorum.

yani her işin başı yalıtım. Bakınız renault sahipleri hiç şikayet ediyor mu ? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 16, 2023, 16:39:54 »
Evet Tokay Bey araç manuel 6 ileri. Hareket halinde özellikle 60-90 km arası hızlarda gaza bastıkça ses daha iyi duyuluyor. Diğer tüm hızlarda ses var ama daha az. Bosa atincada ses devam ediyor

Yoldayken gaza bastıkça artıyor ses demişsiniz, araç durduğu yerde de gaza basılırken artıyor mu?
Liftteyken steteskopla bakarak sesin kaynağı rahatlıkla anlaşılabilir. Araç 2011 model, V kayışının dolandığı gergi rulmanı ve diğer rulmanlar değişti mi hiç? V kayış çıkarılmışken çalıştırın bir kere de.
Tekin abi güzel noktalara değinmiş, fakat 10 senelik toyota motorunun krank bilyasının bozulabileceği ihtimalini vermiyorum. Düşüncem ya V kayışın dolandığı rulmanlar ya da prizdirek bilyası. Öte yandan bazı araçlarda sağ tekere giden aksı tutan askı vardır, bunun da bilyası bulunur ve bu da bozulduğunda benzer sese yol açabiliyor. Rulmanları döndürerek, takılma var mı diye kontrol ederek rahatlıkla anlaşılabilir.

Şanzıman yağı değişti mi hiç? Kaç km.de araç? Toyota normalde 40bin km.de 1 şanzıman yağını değiştiriyor yetkili serviste. Anıl abinin önerisi de mantıklı. Bor katkılar aşınan dişli yüzeyine yapışıp sürtünmeyi azaltabiliyor.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Mart 17, 2023, 17:37:00 »
Araç lifte kaldirip viteste iken steteskop ile dinlendi. Bizzat kendim de dinledim ses net şekilde sanzumandan geliyor. 120 bin km de araç 2011 model 6 ileri. Aynı sesi aynı model başka araçlarda da duyduğum için şanzumanı actirmamaya karar verdim. Ama  bana göre ses küçümsenmeyecek bir seviyede.
ABRD katki kullandım henüz 500 km oldu. Şimdilik seste azalma yok .

Mesaj Birleştirildi: Mart 17, 2023, 17:40:13
Yoldayken gaza bastıkça artıyor ses demişsiniz, araç durduğu yerde de gaza basılırken artıyor mu?
Liftteyken steteskopla bakarak sesin kaynağı rahatlıkla anlaşılabilir. Araç 2011 model, V kayışının dolandığı gergi rulmanı ve diğer rulmanlar değişti mi hiç? V kayış çıkarılmışken çalıştırın bir kere de.
Tekin abi güzel noktalara değinmiş, fakat 10 senelik toyota motorunun krank bilyasının bozulabileceği ihtimalini vermiyorum. Düşüncem ya V kayışın dolandığı rulmanlar ya da prizdirek bilyası. Öte yandan bazı araçlarda sağ tekere giden aksı tutan askı vardır, bunun da bilyası bulunur ve bu da bozulduğunda benzer sese yol açabiliyor. Rulmanları döndürerek, takılma var mı diye kontrol ederek rahatlıkla anlaşılabilir.

Şanzıman yağı değişti mi hiç? Kaç km.de araç? Toyota normalde 40bin km.de 1 şanzıman yağını değiştiriyor yetkili serviste. Anıl abinin önerisi de mantıklı. Bor katkılar aşınan dişli yüzeyine yapışıp sürtünmeyi azaltabiliyor.

Bazı kullanıcı yorumlarında sesin Toyota'nın sanzumanda.kullandigi malzemeden kaynaklandığı söylenmiş ama bilmiyorum tabi. ABRD katki kullandım şimdilik faydası olmadı. Bor katkılı olanı da denerim bir süre sonra