Öncelikle milletimize çok geçmiş olsun, hayatını kaybedenlere allahtan rahmet, yaralılarımıza şifa dilerim.
Yalnız, sismik sessizliği uzun süredir devam eden bazı bölgelerimiz için büyük riskler hala devam etmektedir. Evlerimizde, deprem esnasında hayat kurtaran pozisyonu alacağımız noktada deprem çantalarımızı hazır tutmaktan başka bir şey de elden gelmemektedir.
Lastik üreticileri son yıllarda binek araçlarda kullanılan lastiklerin çeşitliliğini artırdılar ve bu durum bizler için iyi bir şey,
Yazlık Lastikler; konfor, ıslak/kuru sürat, ekonomi gibi sınıfları mevcut.
Kışın, Karlı+Kaygan ama Düzgün Asfalt olan tüm otoyollarda kullanılmak üzere, M+S ilave 3 dağ işaretli olan ve Kışlık Lastik olarak adlandırılanlar. 6 aya varan buz gibi havası olup, karla kaplı bölgelerde 365 gün kullanılması doğru olanlar.
Özellikle Buzlu zeminlerde kullanılanlar, bunların Çivi montajı için "vida deliği" ön hazırlıkları mevcut. Farklı özelliklerde ve ebadlarda çiviler mevcut. Bazı Kuzey ülkelerinde ihtiyaçlar.
A/T (All Terrain); Bunlar, kışlık lastikler gibi 3 dağ, M+S ilave her türlü arazi şartına uygun yan ve taban diş yapıları iri olanlar. Özellikle dört çekerler için.
4 Mevsim olarak adlandırılıp, M+S özelliği olanlar; bunların Kışlık lastikler gibi kılcalları, yağmur sürat lastikleri gibi iri tahliye kanalları var,
düzgün asfalta sahip olan otoyollarda ve hafif arazi şartlarında Kış'ın yazlık, Yaz'ın kışlık lastiklerden daha güvenli. Sanırım hamurunun Yaz şartlarında kışlık lastiklerinkinden daha dayanıklı olması özelliği sebebiyle Yaz lastiği kategorisinde bulunuyorlar. Fakat en yumuşak yazlık lastikten de daha yumuşaklar. Aslında ülkemizin bölge olarak bir çok yerinde 4 mevsim yaşanabildiğinden, ekonomik sebeplerden tercih edilmesinde fayda olduğunu düşünmekteyim.
Önceki aracımda yazlık Michelin Primacy 4 kullanmaktaydım, bunların ne kadar yumuşak olduğunu biliyorsunuzdur. Arka lastiklere fabrika değerini basıyordum ama ön tarafa yetersiz geldiğinden 2 psi fazla basmam gerekmişti.
Kış mevsiminde bazen karlı yollara çıkmam gerektiği için, daha önceden kışlık ve yazlık değişim eziyetinide çektiğimden, şimdiki aracıma 4 çeker araçlar için mevcut olan, 4 mevsim olarak adlandırılan Michelin Latitude Cross M+S taktım, o kadar yumuşaklar ki, arkaya yine fabrika basıncı yeterken bu kez ön tarafa 7 psi daha fazla basarak yanağını yemekten kurtarabildim. Dışarda Ford Ranger gibi lastik uğultusu oluşturmuyor, kabin içinde 70km/h kadar kışlık lastik gibi (72dB) mırıltı üretiyor. Yakıt tüketim değerinde herhangi bir değişim olmadı. Üzerinden çıkan Bridgestone Dueler H/P ile aynı tüketim ve ses seviyesine sahipler ama her türlü zeminde 4 kat daha güvenli ve konforlular. Sonuçta test ortamı seviyesinde araç kullanmıyorum.
Ve her zaman şunu öneriyorum,
kışın 1 gün bile olsa kar yağışı olan bir şehirde yaşıyorsanız, yıllık sürüşünüzün çoğu şehir içinde ise, tüm yıl kışlık lastik (veya 4 mevsim) kullanın. Belki ortaya çıkaracağı 0.1L/100km'lik yıllık tüketim farkını ilk atlatacağınız kaza riskinde tüm maliyetiyle geri alacağınızı, bunun yanında Kış mevsimi geldiğinde yaşayacağınız huzurun bile tüm maliyetlere değer olduğunu göreceksiniz. Yazlık lastiğin güvenli normal kullanım ömrü 5 yıldır, kalitesine göre 60 binler civarında biter. Tüm yıl boyunca huzurdan ödün vermeden 4 mevsim veya kışlık lastik kullanın, bırakın yazlıktan daha erken bitsin, yok çatlaklar oluştu yok sertleşip konfor yitirdi yok fren mesafesi uzadı gibi şikayetiniz olmadan lastiği yenilemiş olacaksınız.
Sıcak mevsimlerde, sakin sürüş yaptığınız sürece, 4 mevsim veya kışlık lastiklerin fren mesafesi daha uzun olmaz, bu durum
hızlı sürüşlerde kazık fren esnasında oluşabilir.
1.5 yıl önce şu videoyu izledikten sonra bu lastiklerin bana fazlasıyla yeteceği kanaatine varmıştım. Videoda Ford ve Landrover'da bu lastikler var.