Gönderen Konu: 2019 corolla yeni kasa, sağ önden gelen tıkırtı sesi  (Okunma sayısı 3711 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota 2019 Corolla Flame x pack multidrive s
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 45000
  • Model Yılı: '19
  • 4 kere teşekkür etti
Merhaba arkadaşlar, 2019 yeni kasa corolla aracımın, özellikle soğuk havalarda sağ ön taraftan küçük çukurlardan, yamalardan geçerken tıkırtı, lokurtu tarzı ses geliyor. Z rot değişti ancak ses kesilmedi. Havalar 15 derecenin üzerine çıktığında sesden eser kalmıyor. Nereden kaynaklanıyor bu ses, tecrübe eden var mı böyle bir sesi?
🌍🌍🌍

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: 2019 corolla yeni kasa, sağ önden gelen tıkırtı sesi
« Yanıtla #1 : Şubat 05, 2023, 16:16:45 »
Amortisör testi yaptırın, onlarda sorun çıkmazsa Viraj demir lastiklerinin değişmesi gerekebilir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 05, 2023, 16:41:19 »
Bilgi verilmiş zaten. Normal kullanım için bu yaş ve km de çok beklenen bir durum değil. Araca neden ve hangi müdehaleler yapıldı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Şubat 05, 2023, 17:01:27 »
Arkadaşlar cevabınız için teşekkür ederim. 40 bin bakımında servise durumu anlattım, arka tampon alt birleşim yeri tırnaklarından çıkmış, taktık ses kesildi dedi. Alt takım sağlammış, hiçbir sorun yokmuş onlara göre. O gün hava sıcaklığı yüksek olduğu için tam test edemedim tabi. Sonrasında hava soğuduğunda yadigar ses yine başladı. 😔 Kendi kendime çözüm üretmeye karar verdim. Klasik Z rot sesi olduğunu düşündüğüm için Z rot değişimini dışarıda ustama yaptırdım. Ama maalesef ses aynen devam. Servisler ne işe yarar anlamak zor. Tecrübeli usta tutmamalarından kaynaklı sanırım. İyi ücret vermeyince işi bilen ustalar kaçıyorlar. Viraj demir lastiği, Z rottan sonra ikinci şüpheli bence de. Amortisör hiç aklıma gelmedi doğrusu. Amortisör sadece soğukta ses yapar mı? Sizin de değerli fikirlerinizi alabilirim.
🌍🌍🌍

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 05, 2023, 20:16:17 »
Merhaba arkadaşlar, 2019 yeni kasa corolla aracımın, özellikle soğuk havalarda sağ ön taraftan küçük çukurlardan, yamalardan geçerken tıkırtı, lokurtu tarzı ses geliyor. Z rot değişti ancak ses kesilmedi. Havalar 15 derecenin üzerine çıktığında sesden eser kalmıyor. Nereden kaynaklanıyor bu ses, tecrübe eden var mı böyle bir sesi?
Direksiyon kolonu yada mafsalı bu ikisine bakın,başka yerde boşuna aramayın boşuna para harcamayın,yeni kasada kronik sorun,ses aslında tam ortadan geliyordur ama siz sağ taraftan hissediyorsunuz,aracı başkası kullansın siz sağda oturun sesi dinleyin,ustanıza söyleyin direksiyon kutusunun şasi bağlantılarınıda kontrol etsin.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 05, 2023, 20:23:52 »
3 yıllık araba parça bozmaz. Bence konsol üstündeki hoparlör kapağına bir bakın :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 05, 2023, 20:26:27 »
Gazlı amortisörlerde, özellikle soğuk havalarda eskimeden veya kaçaktan dolayı gaz eksilmesi/daralması nedeniyle veya kule takozu, bilyası eskimeleri sebebiyle tıkırtılar oluşmaya başlar. Önceleri güvenlik sorunu teşkil etmese de teşhis edildiğinde ön ve/veya arkaları çifter değişmekte fayda vardır.

Amortisör testi başarılı çıkarsa, (ki % oranında ömür şeklinde sonuç vereceklerdir) sorunun kaynağı viraj demir lastiğidir denebilir. Genelde ustalar viraj demirini elle veya levye ile oynatarak boşluk kontrolü yaparlar ki bu kesinlikle yeterli ve doğru yöntem değildir. Bu yöntem rotiller için uygundur ki zaten rot-balansçılar da aynı şekilde eskimeyi tespit ederler.

Aracın belli bir yaşta olması sebebiyle, sertleşen viraj demir lastiklerini şüphe etmeden orjinali veya kaliteli yan sanayi ile değiştirin, sökerken alt traversle birlikte direksiyon kutusuda gevşetilecekse, değişim sonrasında rot ayarınızı da yenileyin.

Toyotanın Corolla ve Yaris gibi orta ve küçük sınıflarında nedense bu lastikler yeterli büyüklükte yada kalitede kullanılmıyor. 2006 sıfır aldığım Corolla'da ilk soğuk havalarda bu ses sebebiyle yanlış teşhis nedeniyle garantiden direksiyon kutusu değişmişti ve sorun yok olmamıştı. Viraj Demir Lastiği değişimini talep edip, sorunun giderilememesi halinde de masrafı karşılayacağımın sözleşmesini yaparak değiştirtmiştim ve nokta atışı ile mutlu son.

Sonra aldığım sıfır ilk Yaris Hybrid'te garanti bittikten sonra aynı ses oluşunca, bedelini ödeyip değişim yapmıştım ve usta başından da övgü almıştım. Umarım Toyota viraj demir lastiklerini kalınlaştırır ve kaliteli yapar diyerek serzenişte bulunalım.
Eğer düşük kalite lastik kullanıyorsan, viraj demirini rahat sökmek için travers altına koyacaksın,
Eğer travers üstüne gizleyeceksen, kaliteli lastik kullanacaksın.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Şubat 05, 2023, 23:14:52 »
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Aracın sağ tarafında oturarak da sesi dinledim. Ses net şekilde sağ ön tekerlek minik çukur ve tümseklerden geçince ses geliyor. Aynı minik çukarlardan ve tümseklerden sol ön tekerleği de geçirdim ama hiç ses gelmedi. Defalarca denedim sonuç hep aynı oldu. Viraj demir lastiği iki taraftada var bildiğim kadarıyla. Sağ taraftaki bozuk muhtemelen. Aynı ses iki kıştır geliyor. İzmir çoğunlukla sıcak olduğu için çok üstünde durmadım ama bu sene iyice kafaya taktım, sinir bozucu hale geldi. Servsi sıkıştırmam gerekli sanırım, direksiyon mafsalı ve bağlantılarını kontrol etsinler. Olmadı ben ücreti mukabilinde viraj demiri lastiği değişimi isteyeceğim. Bir arabada en sevmediğim şey alttan gelen belirsiz sesler. Çok daha eski model arabalarım oldu ama bu tarz belirlenemeyen seslerle hiç uğraşmadım. En fazla Z rot bozardı onu da değiştirir sesi keserdim. İşin ehli olması gereken servisleri maalesef biz yönlendirmek durumunda kalıyoruz.

Mesaj Birleştirildi: [time]Şubat 05, 2023, 23:20:40[/time]
Gazlı amortisörlerde, özellikle soğuk havalarda eskimeden veya kaçaktan dolayı gaz eksilmesi/daralması nedeniyle veya kule takozu, bilyası eskimeleri sebebiyle tıkırtılar oluşmaya başlar. Önceleri güvenlik sorunu teşkil etmese de teşhis edildiğinde ön ve/veya arkaları çifter değişmekte fayda vardır.

Amortisör testi başarılı çıkarsa, (ki % oranında ömür şeklinde sonuç vereceklerdir) sorunun kaynağı viraj demir lastiğidir denebilir. Genelde ustalar viraj demirini elle veya levye ile oynatarak boşluk kontrolü yaparlar ki bu kesinlikle yeterli ve doğru yöntem değildir. Bu yöntem rotiller için uygundur ki zaten rot-balansçılar da aynı şekilde eskimeyi tespit ederler.

Aracın belli bir yaşta olması sebebiyle, sertleşen viraj demir lastiklerini şüphe etmeden orjinali veya kaliteli yan sanayi ile değiştirin, sökerken alt traversle birlikte direksiyon kutusuda gevşetilecekse, değişim sonrasında rot ayarınızı da yenileyin.

Toyotanın Corolla ve Yaris gibi orta ve küçük sınıflarında nedense bu lastikler yeterli büyüklükte yada kalitede kullanılmıyor. 2006 sıfır aldığım Corolla'da ilk soğuk havalarda bu ses sebebiyle yanlış teşhis nedeniyle garantiden direksiyon kutusu değişmişti ve sorun yok olmamıştı. Viraj Demir Lastiği değişimini talep edip, sorunun giderilememesi halinde de masrafı karşılayacağımın sözleşmesini yaparak değiştirtmiştim ve nokta atışı ile mutlu son.

Sonra aldığım sıfır ilk Yaris Hybrid'te garanti bittikten sonra aynı ses oluşunca, bedelini ödeyip değişim yapmıştım ve usta başından da övgü almıştım. Umarım Toyota viraj demir lastiklerini kalınlaştırır ve kaliteli yapar diyerek serzenişte bulunalım.
Eğer düşük kalite lastik kullanıyorsan, viraj demirini rahat sökmek için travers altına koyacaksın,
Eğer travers üstüne gizleyeceksen, kaliteli lastik kullanacaksın.
Trimleri kontrol ettim, aracın her koltuğunda oturarak yol yaptım. O tarz bir ses gelmedi trimlerde. Araç durduğu yerde iyice ısınırsa ses kesiyor. Hava soğuksa yola çıkınca ve yavaşlayınca ses yine azda olsa gelmeye başlıyor. Tahminimce motora yakın bir parça ki ısınınca genleşme ile boşluğu azalıyor. Hareket edince soğuyor ve yine boşluk oluşuyor.
🌍🌍🌍

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Şubat 26, 2023, 02:27:37 »
Tekrar selam arkadaşlar, malum ses ile ilgili henüz servise gidemedim. Ancak soğuk havalarda gelen tıkırtı sesi, havaların ısınması ile artık net bir şekilde, eski somya gıcırtısı gibi bir gıcırdamaya döndü. Muhtemelen sağ ön viraj demir lastiği iyice özelliğini kaybetti. Direksiyonu 1/4 çevirince gıcırdama yapıyor. Küçük engebelerse yaylı somya gibi gacır gucur ötüyor. Çarşamba günü için servis randevusu aldım. Bakalım onlar ne diyecekler. Sonucu yazarım yine buraya, tecrübe olsun. Bir de bu parça değişirse şayet, travers iniyor mu? Rot ayarı gerekir mi? Parçanın sökümü ile ilgili bilgisi olan var mı?
🌍🌍🌍

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mart 04, 2023, 22:52:21 »
Tekrar selam arkadaşlar, malum ses ile ilgili henüz servise gidemedim. Ancak soğuk havalarda gelen tıkırtı sesi, havaların ısınması ile artık net bir şekilde, eski somya gıcırtısı gibi bir gıcırdamaya döndü. Muhtemelen sağ ön viraj demir lastiği iyice özelliğini kaybetti. Direksiyonu 1/4 çevirince gıcırdama yapıyor. Küçük engebelerse yaylı somya gibi gacır gucur ötüyor. Çarşamba günü için servis randevusu aldım. Bakalım onlar ne diyecekler. Sonucu yazarım yine buraya, tecrübe olsun. Bir de bu parça değişirse şayet, travers iniyor mu? Rot ayarı gerekir mi? Parçanın sökümü ile ilgili bilgisi olan var mı?
Viraj demir lastiği sıcak havalarda sesi keser soğuyunca yapar,disk koruma sacına baktırın diğer yandan hareketli aksamları kontrol ettirin.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 05, 2023, 01:15:16 »
Aynen, soğuk havalarda tıkırtı sesi, sıcak havalarda kesiliyordu. Son 15 güne kadar. Son 15 günde hava sıcaklığı 20 derecenin üzerine çıktığında tıkırtı kesiliyor. Ve viraj demirinin motor tarafına olan kısmından gıcırtı sesi yapıyor. Servise gideceğim gün hava soğuduğu için ses kesildi ve servise meram anlatamayacağım için, gitmekten vazgeçtim. Havaların iyice ısınmasını bekleyeceğim artık, ona göre servise sesi net olarak dinletmek istiyorum. Bence sağ taraftaki viraj demir lastiğinde malzeme hatası var. Sorunlu bir kauçuk gibi. Araç 3 yıldır bende ve her kış tıkırtı sesi geliyordu. Buraların kışı kısa olduğu için çok takmıyordum bu yıla kadar. Tıkırtı sesinin artması ve gacır gucur sesinin de eklenmesi ile bu sorunu kesin olarak çözmek istiyorum. Nasip bakalım.
🌍🌍🌍

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mart 05, 2023, 12:29:29 »
Aynen, soğuk havalarda tıkırtı sesi, sıcak havalarda kesiliyordu. Son 15 güne kadar. Son 15 günde hava sıcaklığı 20 derecenin üzerine çıktığında tıkırtı kesiliyor. Ve viraj demirinin motor tarafına olan kısmından gıcırtı sesi yapıyor. Servise gideceğim gün hava soğuduğu için ses kesildi ve servise meram anlatamayacağım için, gitmekten vazgeçtim. Havaların iyice ısınmasını bekleyeceğim artık, ona göre servise sesi net olarak dinletmek istiyorum. Bence sağ taraftaki viraj demir lastiğinde malzeme hatası var. Sorunlu bir kauçuk gibi. Araç 3 yıldır bende ve her kış tıkırtı sesi geliyordu. Buraların kışı kısa olduğu için çok takmıyordum bu yıla kadar. Tıkırtı sesinin artması ve gacır gucur sesinin de eklenmesi ile bu sorunu kesin olarak çözmek istiyorum. Nasip bakalım.
Malesef toyotada o sesin kesin çözümü yok çünkü kullandığı mazeme dayanıklı olsun diye biraz sert malzemeden seçilmiş o yüzden değişim yapılsa bile o sesi duymaya devam edersiniz,yalnız piyasada Avrupa menşeli kaliteli ürünler mevcut onlardan alıp taktırırsanız biraz daha uzun ömürlü olur.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 13, 2023, 00:30:14 »
Malesef toyotada o sesin kesin çözümü yok çünkü kullandığı mazeme dayanıklı olsun diye biraz sert malzemeden seçilmiş o yüzden değişim yapılsa bile o sesi duymaya devam edersiniz,yalnız piyasada Avrupa menşeli kaliteli ürünler mevcut onlardan alıp taktırırsanız biraz daha uzun ömürlü olur.
Öyle gözüküyor. Muhtemelen sert bir malzeme kullanmışlar ama sol taraftan hiç şikayetim olmadı. Sanırım üretim hatasına denk geldim. Ay sonu yazlık lastik değişimine gittiğimde, viraj demir lastiğini değiştirmelerini isteyeceğim.
🌍🌍🌍