0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba arkadaşlar, 2019 yeni kasa corolla aracımın, özellikle soğuk havalarda sağ ön taraftan küçük çukurlardan, yamalardan geçerken tıkırtı, lokurtu tarzı ses geliyor. Z rot değişti ancak ses kesilmedi. Havalar 15 derecenin üzerine çıktığında sesden eser kalmıyor. Nereden kaynaklanıyor bu ses, tecrübe eden var mı böyle bir sesi?
Gazlı amortisörlerde, özellikle soğuk havalarda eskimeden veya kaçaktan dolayı gaz eksilmesi/daralması nedeniyle veya kule takozu, bilyası eskimeleri sebebiyle tıkırtılar oluşmaya başlar. Önceleri güvenlik sorunu teşkil etmese de teşhis edildiğinde ön ve/veya arkaları çifter değişmekte fayda vardır.Amortisör testi başarılı çıkarsa, (ki % oranında ömür şeklinde sonuç vereceklerdir) sorunun kaynağı viraj demir lastiğidir denebilir. Genelde ustalar viraj demirini elle veya levye ile oynatarak boşluk kontrolü yaparlar ki bu kesinlikle yeterli ve doğru yöntem değildir. Bu yöntem rotiller için uygundur ki zaten rot-balansçılar da aynı şekilde eskimeyi tespit ederler. Aracın belli bir yaşta olması sebebiyle, sertleşen viraj demir lastiklerini şüphe etmeden orjinali veya kaliteli yan sanayi ile değiştirin, sökerken alt traversle birlikte direksiyon kutusuda gevşetilecekse, değişim sonrasında rot ayarınızı da yenileyin. Toyotanın Corolla ve Yaris gibi orta ve küçük sınıflarında nedense bu lastikler yeterli büyüklükte yada kalitede kullanılmıyor. 2006 sıfır aldığım Corolla'da ilk soğuk havalarda bu ses sebebiyle yanlış teşhis nedeniyle garantiden direksiyon kutusu değişmişti ve sorun yok olmamıştı. Viraj Demir Lastiği değişimini talep edip, sorunun giderilememesi halinde de masrafı karşılayacağımın sözleşmesini yaparak değiştirtmiştim ve nokta atışı ile mutlu son.Sonra aldığım sıfır ilk Yaris Hybrid'te garanti bittikten sonra aynı ses oluşunca, bedelini ödeyip değişim yapmıştım ve usta başından da övgü almıştım. Umarım Toyota viraj demir lastiklerini kalınlaştırır ve kaliteli yapar diyerek serzenişte bulunalım. Eğer düşük kalite lastik kullanıyorsan, viraj demirini rahat sökmek için travers altına koyacaksın,Eğer travers üstüne gizleyeceksen, kaliteli lastik kullanacaksın.
Tekrar selam arkadaşlar, malum ses ile ilgili henüz servise gidemedim. Ancak soğuk havalarda gelen tıkırtı sesi, havaların ısınması ile artık net bir şekilde, eski somya gıcırtısı gibi bir gıcırdamaya döndü. Muhtemelen sağ ön viraj demir lastiği iyice özelliğini kaybetti. Direksiyonu 1/4 çevirince gıcırdama yapıyor. Küçük engebelerse yaylı somya gibi gacır gucur ötüyor. Çarşamba günü için servis randevusu aldım. Bakalım onlar ne diyecekler. Sonucu yazarım yine buraya, tecrübe olsun. Bir de bu parça değişirse şayet, travers iniyor mu? Rot ayarı gerekir mi? Parçanın sökümü ile ilgili bilgisi olan var mı?
Aynen, soğuk havalarda tıkırtı sesi, sıcak havalarda kesiliyordu. Son 15 güne kadar. Son 15 günde hava sıcaklığı 20 derecenin üzerine çıktığında tıkırtı kesiliyor. Ve viraj demirinin motor tarafına olan kısmından gıcırtı sesi yapıyor. Servise gideceğim gün hava soğuduğu için ses kesildi ve servise meram anlatamayacağım için, gitmekten vazgeçtim. Havaların iyice ısınmasını bekleyeceğim artık, ona göre servise sesi net olarak dinletmek istiyorum. Bence sağ taraftaki viraj demir lastiğinde malzeme hatası var. Sorunlu bir kauçuk gibi. Araç 3 yıldır bende ve her kış tıkırtı sesi geliyordu. Buraların kışı kısa olduğu için çok takmıyordum bu yıla kadar. Tıkırtı sesinin artması ve gacır gucur sesinin de eklenmesi ile bu sorunu kesin olarak çözmek istiyorum. Nasip bakalım.
Malesef toyotada o sesin kesin çözümü yok çünkü kullandığı mazeme dayanıklı olsun diye biraz sert malzemeden seçilmiş o yüzden değişim yapılsa bile o sesi duymaya devam edersiniz,yalnız piyasada Avrupa menşeli kaliteli ürünler mevcut onlardan alıp taktırırsanız biraz daha uzun ömürlü olur.