Merhaba,
1.8 Hibrit motor chr aracımın ilk defa yıllık bakımı yapılacak. Araç kitapçığında 0w-16 motor yağı kullanılması, bulunamadığında 0w-20 motor yağının bir seferlik kullanılabileceği yazılı.
Yetkili servisle görüştüğümde periyodik bakım için 0w-20 yağ kullanacaklarını söylediler, bunun üzerine motor yağını kendim almak istedim fakat motorda sorun yaşanırsa garanti dışı kalacağı söylendi. (Almak istediğim yağ Liqui Moly 0w-16. Zaten piyasada Liqui Moly dışında Eneos, Motul, Addinol ile Mannol markaları hariç bu sınıf yağ üreten marka bulamadım.)
Bu konu hakkında yardımlarınızı rica ediyorum.
Arama yapın isterseniz, gerçi tam bir çözüme kavuşamayabilirsiniz ama sizden önce de birçok üye aynı ikilem ile geldi foruma
Yetkili serviste 0-20 kullanın geçin. Hiç götürmekle uğraşmayın. 0-16 hem çok pahalı hem de yağların sahtesi çok fazla arttı.
yetkili servis total 0w20 kullanıyor.
Orjinal toyota 0w20 5lt fiyatı yaklaşık 1900 T.L
Bilginiz olsun.
Kullanmakta olduğum Honda aracım için kitabında Türkiye için 0W-20 "öneriyor" ve yetkili servis de bu viskoziteyi kullanıyor.
Fakat aynı sayfada, bu aracı daha soğuk olan avrupa da kullanırsam 0W-30 kullanmam gerektiği yazıyor.
Oysa sıcak yerde kalın, soğuk yerde ince yağ kullanılır veya Soğuk bölgelerde yüksek süratler yapıyorsanız yine kalın viskoziteler seçilmelidir. Ben yetkiliye gitmediğim için ve hızlı akışkan trafikte olduğumdan, dışarda 0W-30 ile değişim yapmaktayım. Benim motorun özelliklerini karşılayan motor yağının 5 Litrelik kutudaki litre fiyatı 170.TL artan miktarı bir sonraki değişimde kullanmaktayım.
Toyotanın yeni nesil Hybrid motorlarda 0W-16 yönlendirmesi Yakutska için doğru olabilir.
Kitapçığınızda yazanları iyi yorumlayınız,
(Corolla Hybrid kitapçığından alıntıdır)
Soğuk havada kolay çalıştırmak ve yakıt tasarrufu için Toyota araçlara üretim sırasında SAE 0W-16 yağ doldurulur. SAE 0W-16 yağ bulunamıyorsa, SAE 0W-20 yağ kullanılabilir. Ancak bir sonraki yağ değişiminde SAE 0W-16 kullanılmalıdır.
Yani diyor ki: Bu aracı dünyanın hangi bölgelerinde kullanacağınızı bilmediğimiz için, biz aracınıza en düşük sıcaklıklarda (-35.C) kolaylıkla ilk startı verebilecek viskoziteyi koyduk ve eğer siz böylesine (Yakutska) soğuk bir bölgede yaşıyorsanız 0W-16 kullanmaya devam ediniz. Çünkü zaten az ısınan Hybrid bir motoru (Yakutska gibi) 5W-30 ile çalıştırıp ısıtana kadar yakıt sarfiyatınız çok olur.
Yağ viskozitesi (burada örnek olarak 0W-16 verilmiştir):
• 0W-16 terimindeki 0W bölümü, yağın soğukta çalışma özelliğini gösterir. W harfinden önceki rakam ne kadar küçük olursa, soğuk hava şartlarında motoru çalıştırmanız o kadar kolay olacaktır.
• Yağ viskozite değeri 0W-16'deki 16 sayısı, yağın yüksek sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Yüksek hızlarda veya aşırı yük altında çalışma durumlarında yüksek viskoziteli (daha yüksek bir değer) yağ kullanımı daha uygun olabilir.
2. paragrafta diyor ki; ilk starttan 15sn sonra ısınmaya başlayan motorda yüksek hız, ağır trafik veya yük taşıma gibi durumlarda 16 - 20 gibi düşük viskozitelerden ekonomi değil aşınma bekleyin.
Bu sebeplerden dolayı aynı sayfada sizin motorunuz için 3 adet viskozite seçeneği verilmiştir,
0W-16 SN veya SN PLUS
0W-20 veya 5W-30 SN veya SN PLUS veya SM ve ILSAC GF 6
Sonuç: Türkiyede hangi hava şartlarında hangi performansla araç kullanıyorsunuz? Şehir içi uzun saatler yoğun trafik dur kalk (ağır şarta girer), Uzun yol ve yüksek süratler yapıyorsanız 5W-30, şehir içi çok kısa süreli mesafeler ağırlıklıysa 0W-20 fazlasıyla düşük viskozitedir.
0W20'de kullanabilirsiniz herhangi bir sorun olmaz.
0 16 da kullandım 0 20 de. Bence çok uzun bir bayıra vurmayacak ve otobanda hız yapmayacaksanız 0 16 rahatlıkla kullanılır. Motor üzerinde fazla yük olmadığından anlık olarak çalışıp durduğundan ince yağ kullanmak çok önemli. Yağlamanın hemen başlaması hayati. Ayrıca benim kullanımımda trafikte giderken motor sıcaklığı neredeyse beni ısıtacak kadar ısınmıyor bile.. Yağ sıcaklığı hemen hiç yükselmez ki aracınızda önden gelen havayı durduracak veya kaputta ısınan havanın kaçmasını engelleyecek hiç bir şey yok. Yani motor sürekli soğuk. Bu nedenle 0 16 özellikle trafikte kullanılmalı. Trafik konusu normal bir araç ile tam zıt. Yani trafikte klimalı bile gitseniz motor stop ettiğinden aracın soğumak için zamanı oluyor.
Ben şuan hem zorladığımdan hem bayır çıktığımdan 0 20 yağ kullanıyorum. 43 bin km dir sadece 7500 km 0 16 kullandım. Sesde bir değişiklik hissetmedim. Motorun ilk startının daha rahat olduğunu söyleyebilirim. Onun dışında 0 16 kullanacaksanız gf5 sn+ yağlar var. Ama 0 20 yağlarda gf6 ve sp standartında yağ alabiliyorsunuz. Yani 0 20 yağ kesinlikle birkaç küçük farkla 0 16 yağdan iyi olacaktır. İyilikten kasıt koruyuculuk. Yakıt tüketimi 0 20 de artacaktır. Bu artış 0.1 bile olabilir ama yine de etkidir. Burada 0 16 20 tartışması yerine GF5 veya GF6 tartışması yapmalıyız. 0 16 yağ kaliteliyse kalitesiz 0 20 yağdan daha fazla koruyuculuk sunabilir çünkü..
Yağ konusuna gösterdiğiniz hassaslığı motor hava filtresine ve batarya filtresine de gösteriniz. Zaten herhangi bir yağ bile koysanız bozulmayacak ve siz satana kadar yürüyecektir. Hatta eminim ki siz hiç yağ beğişmeseniz yine satana kadar motorda sorun olmayacak