Gönderen Konu: E12 Düşük Devir Özelliğine Çözüm Önerisi  (Okunma sayısı 1727 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '14
  • 78 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
E12 Düşük Devir Özelliğine Çözüm Önerisi
« : Ocak 05, 2023, 17:23:26 »
Forumda birçok konu var  bununla ilgili. Herkes aynı şeyden şikayetçi ama motorun kendi özelliği olduğu düşme ve titremenin normal olduğu söyleniyor

Bugün sanayide bir usta 6 devirin altına düşen 2 arabada (araçlar corolla E12)bu sorunu çözdüm dedi.
Yaptığı işlem şu gaz kelebeğinin açılıp kapanan kapağına ince iğne uçlu matkapla delik aciyorum rolanti 800-900 arasında duruyor dedi.
Gerekçesi ve açıklaması mantıklı.
Bu konuda ne düşünürsünüz. Düzelebilir mi bu şekilde.
Motorun orijinal verileri bozulduğu için bir sorun doğurur mu?
Teşekkür ederim.
Önce emniyet,sonra hareket...

Toyota Club Türkiye

E12 Düşük Devir Özelliğine Çözüm Önerisi
« : Ocak 05, 2023, 17:23:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 426 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
Ynt: E12 Düşük Devir Özelliğine Çözüm Önerisi
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2023, 17:48:46 »
Hic bir sey degismeden ayni kapakla sabit olmayan rolanti delikle nasil cozulur bilemedim.standart bir sekilde ayni dusuk seviyede rolanti olsa delikten hafif havayla yukselir diyecegim ama rolanti sabit degil..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2023, 19:36:40 »
Bana mantıklı geldi. O delik yüzünden herhangi birşey bozulmaz bence. Gaza basınca zaten delikle bir işiniz kalmaz. Biraz çok yakar sadece :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 78 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2023, 19:24:38 »
Düz mantık doğru belki ama bilemiyorum.
Devir rolantide 10-15 saniyeden sonra  6.500 de veye 6000 de sabit durmuyor ki 6.000 -7000 arası geziyor dalgalanıyor bu da ister istemez titremeye yol açıyor.
Belki delik açılınca 7000-8000 arasında gezer dalgalanma olur ama titreme olmayabilir.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 07, 2023, 14:37:13
Bugün dıştan sokmeden boğaz kelebeği ve maf sensörü temizledim.
Dalgalanma durdu kirden demekki.
Ama titreme var yine eskisi kadar olmasa da.
Rolanti 610-615 gibi bir yerde sabit.
Bir kaç gün benzinde kullanacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 02, 2023, 12:03:51 »
aracınızda LPG var mı, varsa AFR ayarı yapılarak titremeyi geçirebilrisiniz.
Titremeyi benzinde yapıyorsa gaz kelebeği temizliği önerilir.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 02, 2023, 12:08:06
Forumda birçok konu var  bununla ilgili. Herkes aynı şeyden şikayetçi ama motorun kendi özelliği olduğu düşme ve titremenin normal olduğu söyleniyor

Bugün sanayide bir usta 6 devirin altına düşen 2 arabada (araçlar corolla E12)bu sorunu çözdüm dedi.
Yaptığı işlem şu gaz kelebeğinin açılıp kapanan kapağına ince iğne uçlu matkapla delik aciyorum rolanti 800-900 arasında duruyor dedi.
Teşekkür ederim.

bu Titreme motorun kendi özelliği falan değil, 2016 dan beri kullanıyorum, ilk yıl dalgalanmalar vardı LPG ayarlarının nasıl yapıldığını öğrendim artık kendim AFR'li ayar yapıyorum, artık rolantide hiçbir dalgalanma yapmıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 02, 2023, 20:48:35 »

bu Titreme motorun kendi özelliği falan değil, 2016 dan beri kullanıyorum, ilk yıl dalgalanmalar vardı LPG ayarlarının nasıl yapıldığını öğrendim artık kendim AFR'li ayar yapıyorum, artık rolantide hiçbir dalgalanma yapmıyor.
Motorun kendi özelliği o vvt-i motor diğer deyişle düşünen akıllı motor,yakıt tasarrufu aynı zamanda emisyon salınımını en düşük düzeyde tutabilmek için yapılmış bir işlem,sraçta hiçbir ek özellik açık değilken rolantiyi en altta tutar park lambası,klima veya başka ek özellik açıldığında normal düzeye yükseltir sizin yaptığınız ayar LPG'de manuel rolanti düzenlemesi eğer LPG kitinde böyle bir ayar imkanı varsa yapılabilir ama her kit te olmuyor.

Teşekkür ederim.
Mustafa bey boğaz kelebeği ne hiçbir şekilde en ufak (temizlik hariç) müdahalede bulunmayın başınıza iş açarsınız yakıt değerleriniz değişir,daha öncede diğer konularda defalarca yazdım aracın rolantisi düşmesin istiyorsanız park lambası nı açık tutun rolanti yükselir,yalnız stop ettiğinizde kapatmayı unutmayın akü biter.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 426 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Temmuz 02, 2023, 21:20:59 »
Araca gunduz fari taktirsak?
Hem rolanti duzelir hem gunduzleri dikkat ceker..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 03, 2023, 08:46:15 »
Araca gunduz fari taktirsak?
Hem rolanti duzelir hem gunduzleri dikkat ceker..
Evet zaten bir dönem (gündüz farlarının olmadığı dönemde) parklar açık kalması için kamu spotu yayınlar vs yapılmıştı.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 03, 2023, 11:22:37 »
Ben kelebeğe müdehale ettirmezdim çünkü rolanti ayarını kelebek okuyucu map sensöründen aldığı veriye göre yapar. Kelebeğe yapılacak müdehale sonrası fazla hava girmesi demek .Bu durum ile alakalı kendimde  8 yıl e12 kasa kullanmış biri olarak .Kelebek bogazı sökülerek iç dış detaylı temizlenecek .maf sen sörü temizlenecek .Bu işlemlerden sonra akü eksik kutup başı sökülerek resetlenecek .

Lpg de rolanti ayarı yapılırken bir tık yüksek ayarlanması istenecek . Ben lpg ayarında rolanti devrini bir tık yüksek tutmasını istemiştim bu saya de araç lpg de iken bu titreşim olmuyordu .Brc Kit vardı . Benzinde de motor sogukken zaten yüksek çalıştığı için titreme olmuyor .

Birde bu titreşimin kaynağı bence motorda karbon birikmesi . Ben bunu birkaç kez denedim aracınızla benzinde biraz yüksek devir çevirin müsait olan yollarda veya uzun yol yapın aracın çekişi çalışması ve rolantisinin normale döndüğünü göreceksiniz . Şehir içi kullanımlarda dur kalk trafik ve devirsiz kullanım karbon brikimi yapıyor enjektör ve yakıt sistem temizleyi ile bunlardan kurutulup birde kaliteli yağ kullanırsanız titrek motordan kurtulursunuz .

Birde Lpg kulllananlara tiyo vereyim . Petrol Ofisi nin gazı ile rolanti bir tık yüksek çalışıyor araba titremiyor . Patlama direnci yüksek sanırım  . Ama diger markalarda titreme oluyor ben hep petrol ofisi kullanıyordum o yüzden 
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 426 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Temmuz 03, 2023, 13:39:09 »
Ben de e12 var ve onceleri vardi. ( 2-3 kez her depoda würt enjektor temizleyici attim ondan olabilir mi bilmiyorum simdi yok)
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '04
  • 103 kere teşekkür etti
  • 39 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 03, 2023, 16:20:30 »
Evet zaten bir dönem (gündüz farlarının olmadığı dönemde) parklar açık kalması için kamu spotu yayınlar vs yapılmıştı.
Her e12 sahibine kütapcıkla vermek lazım abi park farını açın bana da yetkili servise titreme diye gittiğimde usta söylemişti
Genç bir Toyota kullanıcısı :)
Makine Mühendisliği öğrencisi (4/4)
Corolla 2004 1.6 Terra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 78 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Temmuz 03, 2023, 20:11:36 »
Devir düşüklüğü normal 6.2 gibi durduktan yaklaşık 5-6 saniye sonra düşüyor.
Sorun LPG de titremesi hafif dalgalanması alıp vermesi.
Benzinde olmuyor. Düşüyor ama belli belirsiz titriyor.
Bu afr ayarı atıver kitlerde var mı acaba.
Ben aracı yeni aldım 6 ay kadar oldu bazen çok canımı sıkıyor bu titreme yabancılar bir sorun var bu arabada diyorlar.
Bir LPG ustasına tekrar gidecem daha önce gitmiştim bir sorun yok denmişti.
Bakım için yetkili servise gittim onlarda LPG den bir şey yapamayiz diyorlar.

Bir üst kasaya bindim geçen gün rolanti değeri hemen hemen ayni düşüyor ama tek bir titreme yok bu bizim araçlar nedir anlamadım onlarda vvt motor var.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 03, 2023, 20:16:11

AFR ayarı nedir nasıl yapılır.
Atiker LPG kiti var. Bu ayar bunda var mı yeminle tüp tesissqtinj söküp atacaksın benzin bu kadar cep yakmasa.
O kadar sevdim arabayı temiz bakımlı orijinal ama bu konu benim çok canımı sıkıyor en hassas olduğum konu.
Ama şundan eminim %100 her araçla yok bunun bir çözümü var bence ama ne..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 03, 2023, 22:54:47 »
Afr ayarı bütün sıralı sistem LPG kitleri ne yapılır ama işin üstadını bulmak lazım öyle herkes yapamaz,bazıları yapıyorum diye leptop kucağında yola çıkar ama beceremez işin üstadlarından biri Volkan öztokmak'tır rota oluşturarak memleketin her köşesine gidiyor,
+905342434468 numarasından WhatsApp üzerinden msj atın bölgenizi belirtin sizi varsa bölgenizdeki gruba ekler geleceği zaman grup üzerinden bilgilendirme yapar (grup üyelere kapalı yorum yapılmaz öncesinde kendisi açar) benim araçlarının hepsine kendisi ayar yapar çok memnunum.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 78 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 04, 2023, 00:39:26 »
Afr ayarı bütün sıralı sistem LPG kitleri ne yapılır ama işin üstadını bulmak lazım öyle herkes yapamaz,bazıları yapıyorum diye leptop kucağında yola çıkar ama beceremez işin üstadlarından biri Volkan öztokmak'tır rota oluşturarak memleketin her köşesine gidiyor,
+905342434468 numarasından WhatsApp üzerinden msj atın bölgenizi belirtin sizi varsa bölgenizdeki gruba ekler geleceği zaman grup üzerinden bilgilendirme yapar (grup üyelere kapalı yorum yapılmaz öncesinde kendisi açar) benim araçlarının hepsine kendisi ayar yapar çok memnunum.
İlk defa duydum ilginc.
Geldiğine göre el emeği masrafı çok olur o halde gerçi isinij hakkını yapıyorsa helaldir
Normalde hangi memlekette yaşıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 05, 2023, 01:13:33 »
İlk defa duydum ilginc.
Geldiğine göre el emeği masrafı çok olur o halde gerçi isinij hakkını yapıyorsa helaldir
Normalde hangi memlekette yaşıyor.
Normalde Antalya da ikamet ediyor yılın belirli zamanlarında rota oluşturarak ülkenin birçok şehrini geziyor,paylaştığım numaradan ulaşabilirsiniz çoğu zaman yoğun olduğu için bakmaz WhatsApp üzerinden yazarsanız kendiside cevap yazar, Facebook kullanıyorsanız Volkan öztokmak olarak aratırsanız oradan da takip edebilirsiniz,ücret kısmına gelcek olursak yaptığı işin hakkını verdiği için gözüme gelmiyor zaten bir sefer yapılan dışarıdan müdahale olmadığı sürece bozulmayan bir ayar,tek dikkat edilmesi gereken LPG filtresi değişiminde ayarlara karıştırmamak elinizden geliyorsa kendiniz değiştirmeniz yada yılda bir defa geldiğinde kendisine değiştirtmek.
TOYOTA CORONA 3S FE