Gönderen Konu: Hybrid LPG li araçların ruhsat sorunsalı  (Okunma sayısı 2340 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Hybrid LPG li araçların ruhsat sorunsalı
« : Aralık 16, 2022, 20:39:21 »
Merhaba arkadaşlar;

Aracıma lpg taktıktan sonra her araçta olduğu gibi gazcıdan evrakları alıp tüv e gittim, sonra da notere giderek ruhsatımı değiştirmelerini istedim.
Ama toplamda 2 hafta süren bir süreç sonunda ruhsat işlemini bitirdim. Bugün Lpg işli şekilde ruhsatımı aldım. Artık yakıt cinsi olarak benzin elektrik lpg yazıyor.  :tamam:

Bildiğiniz gibi aracınıza yeni bir tadilat yaptırdığınızda ruhsata işletmeniz gerekmekte. Bunun için lpg taktığınız yerin seri imalatçı olması gerekiyor. Proje dosyalarını hazırlayıp size veriyorlar ve aracınızı tüvtürk de kontrol muayenesine sokmalısınız. Ardından notere giderek süreç tamamlanıyor..
fakat
hybrid araçlar 2022 nin sonuna geldiğimiz bu zamana kadar ruhsata işletmede sorun yaşıyor. 12/2022
Nedeni ise sistemin tam olarak böyle bir sisteme entegre olamaması. Neden tam olarak ortak kullanılan artes sisteminin hatalı veri algılaması.
Bütün iş ve işlemlerin dijital ortamda kullanılması bazen fayda sağlarken gereksiz mantıksızlıklara da gebe. Mesela benim aracımda noter sistemi üzerinde aldığımız bir uyarı nedeniyle işlemler yapılamadı. Uyarı ise şu "araca ait tadilat bulunamadı, ilgiliyi vergi dairesine yönlendiriniz. Yapılan işlemler ötv farkı doğurabilir, bunu kontrol ettiriniz."

Aslında olan ise şudur. Aracınızda mesela elektrik çekişi yoksa ve ruhsata elektrik yazacaksanız ötv oranı değişme durumu meydana gelebilir. Bu aynı şekilde 1.6 litrelik bir motoru 2.0 motora çevirmek gibi. Büyük tadilata giriyor. Vergi oranı değiştiğinden devlet otomatik olarak uyarı vererek sizden fazladan çıkan vergiyi deyatırmanızı talep ediyor.

Düşündüğünüz şey bu olsada yakıt sistemindeki lpg tadilatları ötv farkı yaratmayan tadilatlardan. Ötv kanununda ötv muafiyeti yaratan durumlar açıkça yazılmış. Fakat hernasılsa hybrid için bir sorun var. Sanki ben lpg yi taktırınca elektriği iptal etmişim gibi davranıyor.

Daha büyük sıkıntı ise kimsenin hiçbirşey bilmemesi. Kimse yardımcı olamıyor. Tek başınasınız. Araştırıp artes sistemi öğrendim. Kayıtları defalarca kontrol ettim. Tüv istasyonu, noter, vergi daireleri arasında gidip geldim. Hep bir yere danıştık. Hep bir kişiyi bulmaya çalıştık. İşi yapan kişi az, yaptıranlar az. Kimseye ulaşamadım ki sorayım.
Tüpçü ve mühendislerle konuştum. O çok meşur gazcılar bile yardımcı olamadı. Yaşamadan anlaşılacak gibi değildi.

Her ihtimali bir kağıda yazdım. Önce notere gittim sonra tüvtürk e sonra vergi dairesine. Aracın tadilat numarası tarihi ve ruhsat şasi numarası defalarca kontrol edildi. Aklımda sadece tek bir konu vardı. Benim aracımda neden böyle bir sorun oluştu ? Elektrik ve benzin yazarak ilk tescilinin yapılmış olması mı sorun du ? Kimin sistemi 3. yakıtı kabul etmiyordu ? Yada ne tür bir tadilat yapmışım gibi görünüyordu  ?

Sorunu vergi dairesinde çözeceğim aklıma hiç gelmemişti. Son çare olarak gittim. Üstelik vergi dairesinde aracımla ilgili değişiklik ve lpg ekleme işlemi yapılamayacağını söylediler. Hatta bir keresinde benden aracı %50 ötv oranı ile aldığım için aracın değerini arttıran bir tadilat yaptığımdan yine %50 oranında ötv ödeyerek sisteme gireceklerini söylediler. 8000 küsür lira istediler. Yönetmeliği ve mufiyetten haberim olmadığından o anda çok canım sıkılmıştı.
oysa youtubelerde herkez nekadar da mutlu mesut tüpünü taktırıp mutlu mesut biniyordu !

Gazcı tüv noter de sorun olmadığını anlayınca vergi dairesine bütün yasalarla maddelerle gittim. Resmen sunum yaptım. Aracımın ötv oranının değişmemesi gerektiğini zor bela anlattım. En sonunda ise ankaradan görüş istendi. İşimi ankara düzeltti.

Siz bu yazıyı okurken belki hiç zor değişmiş, hemen işlettim diyeceksiniz ama ben 2 haftada dünyayı ayağa kaldırdım. Düzeltme yapılması için kendimi parçaladım. Sonunda benim aracım oldu. Umarım tüm hybrid araçlarda uygulanır ve sistemi düzeltmeleri için ön ayak olabilirim. 16.12.2022

Yani yakıt sistemi olarak 3 lü sistem kullanılabildi. Şua lpg den mühendis beyle görüştüğümüzde 3 lü sistemi sisteme kayıt ettirdiklerini söylemişti. Umarım benim uğraşlarımdan sonra değişen birşeyler olur. Yani ilk tescilde ruhsata benzin+elektrik olarak geçen yakıt türünü lpg taktığınız yer benzin elektrik lpg olarak değiştirmek için tadilatını yapacak. Sonra tüv aynı şekilde üçlü seçerek muayene edecek. Noter de üçlü seçerek değişikliği yapacak. Zamanında hybrid araçlar sadece benzin olarak ilk tescile yazılmışlar. Bu tür araçların tadilatında elektrik yazılmazsa tüv den aracı benzin lpg olarak geçirme şansınız var. Tabiki noter de benzin ve lpg olarak ruhsata işleyebilir. Fakat bu doğru bir yöntem değil çünkü aracınızda elektrik de var.
Yada ilk tescili yapılmadan lpg yaptıran varmış.

Bizim lpg işi ise 5 yılını doldurmamış, yakıt sistemine sadece lpg işlenmiş hybrid araçlar içindi.

Niye taktırdın ki diye sormayın, bu sorunun cevap limitine geldim !
yaktım 6 litre civarında lpg dir. Yolum yokuştur.
Evet hybrid de normal bir benzinli araçtır. Benzin yerine lpg yakabilir. Elektrik iptal olmaz. Projesi tüvü herşeyi tamamdır, tehlike yaratmaz.

İnternette bilgi olmadığı için foruma yazdım. Hatta şimdi aklıma geldi bir video çekilse daha güzel olur gibi.
Kolay gelsin.

Toyota Club Türkiye

Hybrid LPG li araçların ruhsat sorunsalı
« : Aralık 16, 2022, 20:39:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 32000
  • Model Yılı: '19
  • 14 kere teşekkür etti
  • 89 kere teşekkür edildi
Ynt: Hybrid LPG li araçların ruhsat sorunsalı
« Yanıtla #1 : Aralık 16, 2022, 20:55:17 »
Elinize sağlık, çok uğraşmışsınız ve sonunda 3 lü yazdırabilmişsiniz. Saha önce dönüşüm sonrası 3lü yazılamadığından benzin-lpg yazdıranı duymuştum ve elektrik artık yazmadığı için egzoz muayenesine de girmesi gerekmişti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2022, 22:59:33 »
Öncelikle sabrınızı kutlamak gerek,bizim bürokratik işlemlerimizi çözmemiz çok zor olur,her makam kendi yönünden işi ele alır ve ne olur ne olmaz diye sorumluluk almaz bu nedenle olağan üstü uğraşılır,umarım bu gayretiniz bir el kitabı gibi diğer işlem yaptıracaklara çok faydalı olur.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 17, 2022, 12:46:48 »
Geçmiş olsun. Bilgilendirme için de teşekkürler.

Yılmadan mücadelenizi sürdürmüşsünüz. Maalesef ki kurumlarımız bu tip dönüşümleri uygulamakta direnç gösteriyorlar. Sizin gibi birisi çıkıp mücadelesini verirse o zaman düzenlemede değişikliğe gidiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 17 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2022, 00:05:53 »
Okurken gerildim :) geçmiş olsun tebrikler
2011 şampiyonu TRABZONSPOR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Rızkımı veren Hüdadır kula minnet eylemem...
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 3000
  • Model Yılı: '23
  • 13 kere teşekkür etti
  • 39 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 18, 2022, 09:35:19 »
Emeğinize sağlık
2023 hibrit corolla flame x pack....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 18, 2022, 13:31:26 »
Ben vergi memuru olsam “başka var mı kardeş; fuel oil, hidrojen, doğalgaz falan da yazalım mı” diye söylerdim  :D

Şaka bir yana bu tür şeylerin ilki her zaman zordur. Daha eski dönüşüm yapanlar nasıl gelmişler bugüne kadar o da merak konusu. Emeğinize sağlık

Ruhsatın yakıt kısmının fotosunu buraya atarsanız çok güzel olur köksal bey  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2022, 00:16:54 »
Öncelikle geçmiş olsun, büyük bir imtihan geçirmişsiniz malesef bizde işgal ettiği makamın hakkını vermeyen kişiler haddinden fazla salla başı al maaşı mantığıyla yaşıyorlar,süre çok sancılı olmuş ama sonunda çözülmüş,bizde 2 yıl önce doblonun muayenesinde azami yüklü ağırlıktan kaldık kimse bilmiyor ne yapacağını gittim sanayide bir makina mühendisi ne yeniden proje çizdirdim evrak aldım öyle geçtik,
Bizim aracın etiketi herşeyi doğru ama noter kaydı düşük miktar gözüküyormuş 15 yıl sorun olmadı ama 2 yıl önceki muayenesinde olmaz yanlış bilgi var diyerek geçirmediler,kendilerin hatasını yine biz çektik.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Aralık 21, 2022, 10:58:19 »
Öncelikle geçmiş olsun, büyük bir imtihan geçirmişsiniz malesef bizde işgal ettiği makamın hakkını vermeyen kişiler haddinden fazla salla başı al maaşı mantığıyla yaşıyorlar,süre çok sancılı olmuş ama sonunda çözülmüş,bizde 2 yıl önce doblonun muayenesinde azami yüklü ağırlıktan kaldık kimse bilmiyor ne yapacağını gittim sanayide bir makina mühendisi ne yeniden proje çizdirdim evrak aldım öyle geçtik,
Bizim aracın etiketi herşeyi doğru ama noter kaydı düşük miktar gözüküyormuş 15 yıl sorun olmadı ama 2 yıl önceki muayenesinde olmaz yanlış bilgi var diyerek geçirmediler,kendilerin hatasını yine biz çektik.

Devlet en büyük entegre yönetim sistemiyle çalışıyor. Kolay değil bir şeyi adapte etmek

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2022, 12:34:25 »

İyi dilekleriniz için teşekkürler arkadaşlar.

Tekrar vergi dairesine gitmem 10 gün aldı. Nedeni de ilk uğradığımda ötv farkı yüzünden ödemem gereken 8500 tl civarı ücretti. Ödesem de birşey değişmeyecekmiş. Sonra soruduğum bütün lpg takan dükkanlar vergi dairesi ile işimin olmadığını benim sadece noterde sorunum olduğunu söyleyince bende buna yoğunlaştım. Herkes sorunun karşı tarafta olduğunu söyleyip durdu.

Beni yanıltan kısmı ise tadilat nedeniyle fark olabileceğini söylemesiydi. Hatanın başında tadilat bulunamadı uyarısı da veriyordu. Sonra tek tek eleyerek doğruyu buldum.

sadece gaz olarak ölçüm yapıldığında sonuçları resimde kayıt ettim. Her hafta gazcıya gittiğimde km ve ödediğim miktarı hesap ediyorum. Hatta ödenen miktara 50 tl benzin de katıp ayrıca bir hesap daha tutuyorum. sadece gaz 60kr iken benzin ile beraber 70kr yakıt hesaplıyorum. ki 50 tl lik benzin hiçbir hafta yakmadım. İnternette 40 kuruşlardan bahseden gazcılardan uzak durun.
Kış nedeniyle yakıt ortalamam 4.4 litreye çıktı. Lastikleri kışlığa geçirdiğimde ortalamayı sıfırlamıştım.
ortalaması 2.5 litre olan yolu 3.0 litre ile, ortalaması 6.2 olan yolu ise 6.5 litre ile bitirmeye başladım. Malesef ısınmak için de fazla yakıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 22, 2022, 18:34:25 »
Lpg’de garip sesler veya garip farklı şeyler yaşıyor musunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 22, 2022, 20:51:18 »
Lpg’de garip sesler veya garip farklı şeyler yaşıyor musunuz?

Lpg ye geçtikten sonra hissettiğim tek bir şey var, İce nin ilk çalıştırması zayıf kalıyor. Sensörden bilgi mi geç geliyor, yoksa lpg boruları mı uzun veya beyin mi gecikiyor bende bilemiyorum. Herzaman yapmamakla beraber özellikle ısındıktan sonra ice çalışmasını ben anlıyorum. Çünkü motor 1000 devir civarında ufacık bi düşündükten sonra devirini arttırıyor. Bu durum özellikle ısındıktan sonra oluyor, herzaman olmuyor, soğukken hiç teklediğini düşündüğünü görmüyorum.. Bu durum genelde çalışmaların yüzde 20 sinde meydana geliyor.

Ayar sorunu olabilir. Kesinlikle yazılım harici bir değişiklik yok.
İşçilik olabilir. İşi yapanların birtakım ince unsurları atlama ihtimalleri var.
Malzeme olabilir. 2.2 lik nozul takıldı. 2.0 motorlar için ekstra geniş imiş. Bundan olabilir.

Pürüzsüz çalışmasını isterdim.
Fakat çok denedim, gazdan benzine benzinden gaza sürekli geçip fark hissetmek istedim ama malesef devir sayısında çekişte bir fark göremiyorum. Belki tam gaz da çekiş olarak az olabilir. Emin olamadım.

Bir video da oradan gelsin..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 24, 2022, 02:26:08 »
LPG'de çekiş kaybı hissetmezsiniz o şehir efsanesi eski nesil boğaz kelebeğinden beslemeli sistemlerde olur ama onunda ayarı düzgün yapılırsa yine pek hissettirmez,benzinde afr 14.7 iken LPG'de 15.5 ayarlanır ve lpg benzinden daha hızlı yandığı için düzgün ayarlanırsa benzinden bir tık daha iyide olabilir ama bu seferde avanslı çalışır,sizin araç için malesef afr ayarı harici yapılamadığından LPG firmasından gelen yazılıma uymaktan başka çare yok.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 24, 2022, 17:38:35 »
Bi hesap yapıyorum. Bende mi hata var? Ben genel olarak ortalama 4,5 lt/100km yakıyorum. Yani km’de 83 kuruş yakıyorum.

Lpg taksam, 4,5 x 1,2 = 5,4 lt/100km lpg yakarım. Yani km’de 54 kuruş. Buna 5-10 kuruş ekliyorum. Çünkü ilk çalıştırmalarda benzin harcıyor. Totalde gidilen yol hesabında bu da var. Yani km’de en iyi ihtimalle 60 kuruş diyorum. 65 de olabilir.

Fark 20 kuruş. Lpg taktırmak 10-12 bin lira galiba. Amorti için 50.000km’den aşağısı mümkün değil. Ben o yüzden hiç bulaşmıyorum bu işe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 24, 2022, 18:43:57 »
Bi hesap yapıyorum. Bende mi hata var? Ben genel olarak ortalama 4,5 lt/100km yakıyorum. Yani km’de 83 kuruş yakıyorum.

Lpg taksam, 4,5 x 1,2 = 5,4 lt/100km lpg yakarım. Yani km’de 54 kuruş. Buna 5-10 kuruş ekliyorum. Çünkü ilk çalıştırmalarda benzin harcıyor. Totalde gidilen yol hesabında bu da var. Yani km’de en iyi ihtimalle 60 kuruş diyorum. 65 de olabilir.

Fark 20 kuruş. Lpg taktırmak 10-12 bin lira galiba. Amorti için 50.000km’den aşağısı mümkün değil. Ben o yüzden hiç bulaşmıyorum bu işe

Zannederim ki ilk calistirma ve belli bir sicakliga kadar benzinde ( ki bu kisin daha uzun olur) calisiyor. Kisa mesafede lpg nin bir artisi fazla olmuyor..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '21
  • 41 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 24, 2022, 19:46:18 »
teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Aralık 24, 2022, 23:34:59 »
yakıtım 4,4 ( bilgisayarda görülen ) benzin bugün 18,98 tl. ( Benzin fiyatı şuan ucuzlamış durumda, gaz henüz indirim almadı çünkü )

4,4*18,98= 83,5 tl / 100 km

gazı 9,5 tl den alıyorum. 4,4 tüketim ile gazda %20 fazla yakacağız dersek gaz tüketimi 5,28 litre oluyor.

5,28*9,5= 50,16 tl / 100 km

her yüz km de 33 lira 33 kuruş cebimde kalıyor.
her 10 bin km de 3,300 tl kar ediyor gibi duruyor.

Ben gazı ağustos ayında taktırmışım. taktırdığımda 31 bin km de idi aracım. şuan 12. ayın sonları ve km olarak 41 bindeyiz.
Yani benim kullanımımda 5 ayda 10 bin km yapmışım. yıllık yaklaşık 22 bin km yapacak gibi duruyorum.
Benim beklentim daha çok km yapacağım yönündeydi, burada yalan yok. Bazı ailevi sebeplerden daha az km yaptım ama günlük kullanıyorum ve hala ayda 2000 km ortalama yol yapmışım.

bir yıl içinde 22 bin km yaparsam eğer 7,300 tl gibi bir para cebimden çıkmamış olacak. Gaz filtresi ve benzin hariç. Filtre şuan 240 tl. Benzin ise aylık 100 tl bile yakmaz ben manuel olarak geçirmesem. Kısa mesafe kullanımım hiç yok. En kısa 3-4 km şehir içine gidip geri dönüyorum ama genelde araba sıcak oluyor çünkü işten dönerken market yapıyorum yada çocuğu alıyorum vb..

Benim kullanım ile 2 yılın sonunda hemen hemen kendi parasını çıkartacak. Fakat ;
Daha düne kadar benzin 20,62 tl idi. Ben ise gazı 9,38 tl ye alıyorum. Bu hesap ile  benzin hariç 22 bin km de 10.000 tl yıllık karım oluyor.

Ben tüpü taktırırken benzin 27 tl iken gaz 10.5 tl idi. Fark uçurumken gaz taktırmaya karar vermiştim.
İleride bir tarihte blend petrolün bukadar düşeceğini ve doları sabitleyebileceklerini hiç düşünmedim. İleride neler olur hala belirsiz.. ;Umarım iyi olur..
Hanım çalışıncaya kadar tasarruf etmeliyim, süre 2024 ün haziranına kadar idi..

Mantığına uyan varsa, uzun süre kullanılacaksa takılabilir. Ama hata riski var. Ben enson ruhsat olayında tüpçülerle konuşmuştum, hybrid araçlara da tüp taktıran çok fazla kişi olduğunu söylediler. TSİ motora tüp taktıran insanlar hybrid araca da taktırır. Amaç ekonomi sonuçta. Ne gazlamaktan vazgeçeriz ne ekonomiden :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Aralık 25, 2022, 10:33:56 »
Kısa mesafe sürüşlerde az benzin harcamıyor. Ben o yüzden km’ye 5-10 kuruş ekliyordum. Ama sizin yollarınız daha uzun. Km’ye 5 kuruş benzin eklenebilir. Totalde yine aynı hesaba geliyor. 45-50 bin km diyelim. Tabi bu rakamı 2 senede sağlayabiliyorsak o zaman mantıklı olabilir.

Şöyle hesaplıyorum benzini. Depo 650 lira. 6 ayda biter muhtemelen. Eski araçlarımdan tecrübe o yönde. 6 ayda 12 bin km yapsanız km başına 5 kuruş ediyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Aralık 25, 2022, 18:18:02 »
Kısa mesafe sürüşlerde az benzin harcamıyor. Ben o yüzden km’ye 5-10 kuruş ekliyordum. Ama sizin yollarınız daha uzun. Km’ye 5 kuruş benzin eklenebilir. Totalde yine aynı hesaba geliyor. 45-50 bin km diyelim. Tabi bu rakamı 2 senede sağlayabiliyorsak o zaman mantıklı olabilir.

Şöyle hesaplıyorum benzini. Depo 650 lira. 6 ayda biter muhtemelen. Eski araçlarımdan tecrübe o yönde. 6 ayda 12 bin km yapsanız km başına 5 kuruş ediyor.

Ben benzin hesaplayamıyorum. Enjektör temizleyici ile benzin çalıştırdım, Yarışacaksam benzine alıyorum, araba ağırsa ve bayır dikse benzine alıyorum.. Asıl sorun Çamaş çok yukarıda. Benzinle çalışıyor. Sonra gaza geçme ihtimali yok. Çünkü inenceye kadar gaza basacağım yer yok. Uzun kmler benzinle gidiyorum.

Normal tüp geçişinde ise yaklaşık 2km yol alıyorum. Motoru çalıştırıp gaza dokunarak gidiyorum. Bekleme genelde olmuyor.

Bakalım, ben aracı satıncaya kadar kar edeceğimi düşünüyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Aralık 26, 2022, 00:39:40 »
Ben sizin yerinizde olsam dört çeker suzuki s cross alıp dağların hakkını tam verirdim :)