Gönderen Konu: Monroe Amortisör Hk.  (Okunma sayısı 4185 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 208000
  • Model Yılı: '93
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Monroe Amortisör Hk.
« : Aralık 07, 2022, 15:22:29 »
Merhaba,

Aracımın amortisörlerini değiştirmeyi planlıyorum. KYB alırım diye başladığım süreçte internet fiyatları üzerinden KYB 'nın tek fiyatına Monroe den çift amortisör alınabildiğini farkedince Monroe'yi araştırmaya başladım. Forumda yazılanları inceledim hepsi eski tarihli. Monroe yağlı tip olarak anılıyor ancak güncel original serisi gazlı olarak satılıyor. Yıllar içerisinde gazlı olarak üretime geçilmiş olabilir. Bu nedenle güncel başlık olarak açma gereği duydum.

Arabayı şehir içinde ve az kullandığım için konfor odaklı bir amortisör arıyorum.

AE101 için Gazlı tip Monroe amortisör konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımlarınızı rica ederim.
1993 Corolla GLİ / 4A-FE

Toyota Club Türkiye

Monroe Amortisör Hk.
« : Aralık 07, 2022, 15:22:29 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: Monroe Amortisör Hk.
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2022, 16:07:53 »
İyidir,

Ben Alfa 159 da arka amortisör için kullanıyorum yaklaşık 2 senedir aynı seriyi. Aracın orjinalleri Türkiye üretimi Sachs tı galiba, hissedilir bir fark olmadı değişimde.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2022, 17:20:47 »
Merhaba,

Aracımın amortisörlerini değiştirmeyi planlıyorum. KYB alırım diye başladığım süreçte internet fiyatları üzerinden KYB 'nın tek fiyatına Monroe den çift amortisör alınabildiğini farkedince Monroe'yi araştırmaya başladım. Forumda yazılanları inceledim hepsi eski tarihli. Monroe yağlı tip olarak anılıyor ancak güncel original serisi gazlı olarak satılıyor. Yıllar içerisinde gazlı olarak üretime geçilmiş olabilir. Bu nedenle güncel başlık olarak açma gereği duydum.

Arabayı şehir içinde ve az kullandığım için konfor odaklı bir amortisör arıyorum.

AE101 için Gazlı tip Monroe amortisör konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımlarınızı rica ederim.

Ülkemizde satılan bir çok ürünü artık yerli üretim, yerli üretim ürünlerden daha pahalı ise vereceğiniz fark sadece kutusu için olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 07, 2022, 17:43:06 »
Ülkemizde satılan bir çok ürünü artık yerli üretim, yerli üretim ürünlerden daha pahalı ise vereceğiniz fark sadece kutusu için olur.

Monroe yerine Sachs veya Maysan 'da alsam aynı kalitede, aynı sertlikte olur mu diyorsunuz ? İlla ki aralarında fark vardır diye düşünüyorum. En azından biri yol tutuş sağlamlık odaklı sert bir süspansiyon üretiyordur. Diğeri daha konfor odaklı yumuşak bir süspansiyon. Konfor odaklı bir süspansiyon seçimi için tavsiyelere açığım.
1993 Corolla GLİ / 4A-FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 07, 2022, 18:51:04 »
OEM Replacement serileri orjinale olabildiğince sadık oluyor genelde, ufak farklar olur illaki ama hissedilebilir olmazlar. Aftermarket olanlar, mesela Sensatrac diye bir serisi vardı eskiden, çok farklı olabiliyor.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Kan Grubu: ---
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 07, 2022, 22:31:18 »
Ben 2 sene önce mazda için monreo almıştım. Aloparça’dan sipariş etmiştim. Polonya üretimi idi. Sach yerli üretim ve sert. Şu an ülkemizde satılan amortisörler içinde sanırım monreo en yumuşaklarından biri. Yumuşak dediğime bakmayın. Size e klas süspansiyonu gibi hissettirneyecek. Yine sert gelecek ama diğerlerine kıyasla yumuşak.

Süspansiyonların sert yapılma sebebi muhtemelen güvenlik. Olası ani tepkilerde sert olması güvenli tarafta kalmasını sağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 08, 2022, 12:58:37 »
Monroe yerine Sachs veya Maysan 'da alsam aynı kalitede, aynı sertlikte olur mu diyorsunuz ? İlla ki aralarında fark vardır diye düşünüyorum.
En azından biri yol tutuş sağlamlık odaklı sert bir süspansiyon üretiyordur. Diğeri daha konfor odaklı yumuşak bir süspansiyon. Konfor odaklı bir süspansiyon seçimi için tavsiyelere açığım.

Hayır, "hepsi aynıdır" demek istemedim, üretim kalitesi standartları aynıdır yani ömür olarak size pozitif veya negatif bir etkiis olmaz demek istedim.

Sertlik konusunda Alper'in de belirttiği gibi özel seriler haricinde şu an satılan ürünler arasında hissedilir bir fark olacağını düşünmüyorum ancak montajda yapılması gereken ufak nüanslar direksiyon sertliğini bile etkileyebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 08, 2022, 14:35:35 »
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

Bostancı Sanayi 'de ve Aksaray 'da birkaç yere sordum. KYB 'nın gelmediğini/gelmeyeceğini, Monroe 'nin de stoklarında bulunmadığı bilgisi iletildi. DJ Parts ve İOTO için fiyat verdiler. İnternetteki KYB Fiyatları da yokluktan fırsatçılık fiyatları gibi geldi. Seçimimin bir öneminin olmayacağını hissettirdi bu durum  :)
1993 Corolla GLİ / 4A-FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 08, 2022, 17:17:50 »
Bilgiler verilmiş zaten. Amortisör ömrü için bazı üretimlerin belirgin farkları mevcut ancak fiyatları özellikle Türkiye için çok yüksek kalabilir.
Amortisör ömrünü depolama şekli de belirler, bu konuda hassas olunmalı bana göre.
Amortisör yanında (bunlarda çift kanallı sistemler ve dolayısı ile etki hızına göre yavaş (yumuşak), hızlı (sert) tepkiler verebilirler) lastik yanak özellikleri de oldukça önemlidir. Tabi helezon yaylar da doğru, uygun seçilmeli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2022, 15:42:13 »
KYB ile ilgili olarak bilgi paylaşmak isterim.

KYB-Europe Türkiye Ofisi ile irtibata geçtim. Uzun süredir sevkiyat yapılmadığını ve uzun bir süre de yapılmayacağının bilgisini ilettiler. Sanayide gelmez dedikleri doğruymuş. Türkiye piyasasından çekilecekleri de söyleniyor.
1993 Corolla GLİ / 4A-FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2022, 21:58:08 »
KYB ile ilgili olarak bilgi paylaşmak isterim.

KYB-Europe Türkiye Ofisi ile irtibata geçtim. Uzun süredir sevkiyat yapılmadığını ve uzun bir süre de yapılmayacağının bilgisini ilettiler. Sanayide gelmez dedikleri doğruymuş. Türkiye piyasasından çekilecekleri de söyleniyor.
Yetkili servise sordunuzmu?
Pahalı olur diye düşünmeyin bazı zamanlarda çok iyi kampanyalar olabiliyor arkadaşım Corona nın amartisörlerini orjinal olarak serviste çok uygun fiyata denk getirdi değişimi yapıldı,bence bir sorun.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 12, 2022, 14:39:50 »
Yetkili servise sordunuzmu?
Pahalı olur diye düşünmeyin bazı zamanlarda çok iyi kampanyalar olabiliyor arkadaşım Corona nın amartisörlerini orjinal olarak serviste çok uygun fiyata denk getirdi değişimi yapıldı,bence bir sorun.

Yetkili servis arka amortisör için 2.150 tl/adet fiyat verdi.
1993 Corolla GLİ / 4A-FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '94
  • 43 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 03, 2023, 05:30:28 »
Aracımdaki süspansiyon sisteminin tamamı KYB (Darbe takozu, Yaylar ve Amortisörler). Aracımı aldıktan bir süre sonra asfalt dışı yollarda sürmemden dolayı amortisörleri değiştirmiştim o nedenle başka markalar ile kıyaslama yapamayacağım. Açıkçası bana sert geliyor. Ama viraj kabiliyetine ve frenlemeye olumlu etkisi için sorun etmiyorum. Fakat Son zamanlarda bozuk yollarda göğüs bile titreyecek şekilde sesler geliyor alt takım bakımını hallettikten sonra konfor konusunda tekrar gelişmeleri yazabilirim.
Volkswagen Polo (2015-2016)  0-15.000 Opel Astra (2016-2020) 0-50.500 Toyota Corolla (1994) 145.000-... Peugeot Rifter (2020) 0-... Honda Civic (2022-2024) 0-18.000 Cupra Formentor (2023) 0-… BMW 3.20 (2023) 0-…

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 15, 2024, 15:49:01 »
Konu hort olacak ama yenisini açmak istemedim  . Biraz kullanıp öyle yorum yapayım deidm 

Ramazan bayramı öncesi  efsanenin patlak amortisörlerini değiştireyim dedim  . Arka taraf artık beşit gibi zıplaya zıplaya gidiyordu . 4 Amortisörün  3 ü net patlak
 1 i yarım çalışıyormuş sökünce de gördük  1996 model araçtan 3 adet orjinal amortisör çıkması da şaşırttı hani . Toz körügü ve darbe takozları helezon lastikleri hani tabiri caizse artık çürümüş pulvarize olmuş . Maddi olarak da çok bütçem olmadığı için vede amortisörcünün de tavsiyesi ile Maysan tercih ettim 4 adet amortisör + toz körükleri + darbe takozları  + helezon lastikleri hepsini yeniledim . İşçilik dahil   7 binlira tuttu hepsi

Geleyim konfor olayına açıkcası aracımda amortisör kalmamıştı o yüzden yaylar üzerinde gidiyormuştu  ve yaylana yaylana gidiyordum. Özellikle ilk takıldığında araba bariz sert geldi bana bildiğin dangır dungur gidiyor gibi geldi zamanla yük üstüne bindikce vede parça çalışıp alıştıkca daha iyi olacağını düşündüm ki öylede oldu .Şu an orta sert diyebilirim  ki gazlı amortisör yapısı gereği daha sert yapılı oluyor .

Artı olarak hissettiğim  virajlarda aracı bariz tutuyor daha az yatıyor araç. Frenlemeler de aracın önü hama çöküp kaymaya başlıyordu  . Şimdi daha sert frenlemelerde bile kayma hissi hemen olmuyor . Aracın arkası artık çırpmıyor çocuklar baba arabanın arkası çok rahat oldu diyorlar . Öncede zıplamaktan valla bir hoş oluyorduk diyorlar .

İmkanım olsaydı daha kalieli ve yumuşak süspansiyon alırdım ama hiç amortisör olmamasındansa bu hali daha iyi  .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 15, 2024, 17:39:15 »
Yeni her zaman yenidir,şimdi 4 adedi ve diğer bağlantıları da yenilenince hem viraj hem de frenleme de daha güvenli oldu iyi günlerde kullanın.
Tokay Ceritoğlu