Merhaba arkadaşlar, 2016 1.6 D-4D BMW motorlu Avensis bakıyorum. Tanıdığım ustalara soruyorum. Parçası pahalı, uzak dur, 200 binde dizel alınmaz gibi can sıkıcı yorumlar yapılıyor. Siz ne söylersiniz bu konuda? 200BİN Km dizel avensis alınır mı? Özellikle BMW motorlu.
Ben 2016 yılında aynı motorlu 0 km verso almıştım. 6 yıl ve 88 bin km tecrübelerimi aktarayım.
-Aracın motorunun performansı ve devirlenmesi kesinlikle çok iyi. Çok daha hafif olmalarına rağmen ne 1.4 dizel ne de 1.6 benzinli corollam yanına yaklaşabilir. 6. viteste 120km de 2000 devirden biraz daha düşük oluyor. Gaz tepkileri 1500-3500 devir arasında cidden çok iyi. Aracın gerek yakıt gerek performans açısından potansiyeli kesinlikle söylediğimden daha iyi fakat şanzıman bunu törpülüyor. Keşke onu da bmw den alsalarmış
- Motor kesinlikle aşırı sessiz, asla bir dizel olduğuna inanamazsınız.
-Aracın Gerek depo ölçümü gerek ekranında yazan ortalama karma tüketimi 5 lt civarıydı. 0.1 lt az veya fazla. Avensis daha hafif olduğu için kesinlikle daha az tüketebilir
-88 bin km boyunca 9 kere yağ/filtre bakımı yaptım yalnızca bir de şanzıman yağı değişimi harici hiç bir masrafı olmadı.
-N47C16 kodlu motor BMW-Mini modellerinde kullanıldığı için kolayca parçasını bulursunuz. Hem orjinal hem yan sanayi olarak.
Bu iyi özelliklerden sonra olumsuz durum olarak şunları söyleyebilirim.
-Motorda soğutma suyu - egr valf - devirdaim - krank kasnağı paslanması kronik sorunları var
-EGR valf - soğutma sistemini ücretsiz şekilde serviste değiştiriyorlar fakat benim kişisel tahminim ustaların tecrübesi çok olmadığı için ayar tutmuyor. Aracım düzenli olarak soğutma suyu eksiltmeye başlamıştı son 3bin km de. Satmadan önce servise götürdüm ve yeniden ayar yaptırmıştım.
-Krank kasnağı paslanarak ses yapmaya başlıyor, benim aracımda 80 bin km de başlamıştı. Orjinal parça değişimle 5bin, yan sanayi parça 2bin TL. Aracımı Vavacarsa sattım onlar fiyattan bu meblağı düştüler zaten.
- Aracı sakin kullanan biriyim ve genelde şehirlerası sürdüm ve turboyu dinlendirerek kullandım, vavacarsa satarken turbodan ses geliyor onarım gitmesi gerek demişlerdi. Büyük ihtimal oradan da arıza verecekti belki 20/30 b km sonra.
-Bu motorun önceki sürümünde zincir sorunu vardı, bunda çözüldü deniliyor fakat yurt dışı forumlarında hala sorun çıkaranlar olabiliyormuş.
Ben aracın bakımını hiç aksatmadan orjinal parçalarla yapan birisi olarak başıma gelenler bunlardı. Motor 1/2 kronik sıkıntısı hariç kesinlikle çok kaliteli. eğer alırım derseniz tavsiyem bir bmw servisinde mutlaka kontrol ettirin/yaptırın.
Ben aracımı dizel manuel kombinasyonu bitiyor diye sattım ve benzin otomatik bir araç aldım. Bunun yanında gerek dizel verso olsun gerek avensis olsun piyasada çok tutulmayan modeller. Ne olursa olsun kendimizin kullanımı kadar bizden sonraki kullanıcı tercihlerini de düşünmemiz gerekiyor maalesef.