0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aslında çok haklı ve çok samimi sorularım vardı, yazdım yazdım sildim. Ancak şunu söyleyebilirim ki mevcut kullandığım corolla TOGG dan daha yerli. İnşallah bir gün Türk Malı olarak lanse edebileceğimiz bir otomobilimiz olur.
Bu forumda siyasi yorum yapmaktan mümkün mertebe kaçınıyorum çünkü farklı görüşlerde insanlar bulunduğundan iş laf dalaşına dönüyor. Ancak tamamen siyasetten arındırarak fikrimi söylemek istiyorum. Hatta maddelendireceğim ki daha rahat anlaşılsın.-Dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.yılında bir otomobil markasının bulunmasını ve otomobil üretilmesini destekliyor ve yerinde buluyorum.-Otomobilin %100 yerli ve milli olmasını önemsemiyorum. Hatta tüm parçalar dışardan alınıp burada birleştirilip önüne TOGG markası yapıştırılsa bile kabulümdür. Bir parçanın dışardan ithal edilmesi veya içerde üretilmesi konusunda önemli olan şey fizibilite..Kısa ve uzun vade dengesi gözetilerek hangisi optimum ise o yolla ilerlenebilir.Farzedelim bugün %5 yerli,önümüzdeki yıllarda ar-ge harcaması ve elde edilen know-how ile %80 olur.. -İktidar partisinin bu durumu siyaset malzemesi yaparak "yerli ve milli otomobilimizi yaptık" demeçlerini, muhalefet partilerinin de "bu araç yerli değil ki" demeçlerini doğru bulmuyorum.
Yazdıklarımı silmemin nedeni sizin de belirttiğiniz konuda benim de hassasiyetim. Lütfen yazdıklarımı siyasi olarak değil teknik olarak değerlendirelim.Herkes iptal edilen devrim projesinden bahsediyor ama o kadar geriye gitmeye gerek yok. Askeriyede halen kullanılmakta olan ve köylerde de rastlayabileceğimiz %100 yerli araçlarımız var. Tuzladaki fabrikada üretilen ve askeri amaçla kullanılmakta olan jipler tamamen yerli üretimdir. Taki 2006 yılında üretim sonlandırılana kadar 1990 yılında başlanılan seri üretimleri devam etmiştir. Aracın bir çok parçası üniversitelerde tez konusu olarak işlenmiş, üniversite sanayi işbirliği ile geliştirilmiştir. Ancak TSK üretimi olduğu için gizlilik içerisinde yapılmış olup çok fazla dillendirilmemiştir. Yani seri üretim ilk yerli aracımızın üretimi 2006 yılında durdurulmuştur. Bu süre zarfında yaklaşık 10 bin araç üretilmiştir. Bu tür projeler desteklenmiş olsa çok daha güçlü temellere dayalı bir üretimin gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum. Tamamı yerli olmasa da bu tarz bir üretim yerli sayılabilir. Üretilen araçlar ithal araçlara kıyasla min. dörttebir maliyetle üretilmekteydi. Üretimin Türkiye topraklarında yapılması malesef ki yeterli değil. Örnek verirsek bildiğiniz gibi Ford Cargo %88 yerli imkanlarla üretilmektedir.