Gönderen Konu: Cuk cuk alarm yapımı  (Okunma sayısı 1582 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Cuk cuk alarm yapımı
« : Ekim 21, 2022, 20:56:31 »
Merhabalar,
Eski corollamda sonradan kendi taktığım alarm vardı.  Kumandadan kapıları kilitleyince bir defa cuuuk diye,  kapıları açınca da cuuuk cuuuk diye ses çıkartırdı.  Buradaki "u" ların sayısı sesin çıkma süresi. O zamanlar hep  bazı araçlarda olduğu gibi bu sesin cuk ve cuk cuk olarak çıkmasını isterdim. Muhtemelen farklı alarm devrelerinin farklı tasarımların kaynaklanıyordu.

Neyse gelelim konumuza,  yapmak istediğim şey videonun 5:55  saniyesinde.

Bir çok araç markasında da  aynen videoda olduğu gibi bu ayarlardan yapılabilmekte ama benim aracımda yok diye biliyorum. 

Aracın sürücü kapısının içinde çok fazla kablo olduğundan  arka kapının birisinin içini açtım. Kapı motoruna giden iki kabloyu açarak kumandadan açılıp ve kapandığında hangi kabloya (+) geldiğini buldum.

Ama bu kapıdan kabloyu kornaya kadar geçirmek sizlerin de bildiği üzere oldukça zahmetli olacağından, elimde önceden bulunan bir alarm sirenini kapının içinde uygun bir yere  bir güzel sabitledim. Şimdilik sadece kapatma  komutuna bağladım. Kapı pandizotunu kapattım. Tamam şimdi kumandadan kapıyı kilitleyince videodaki gibi değil de, yine ilk paragraftaki gibi cuuuk diye ötüyor. Muhtemelen kumanda komutu yaklaşık yarım saniye boyunca (+) yı tutuyor orada.

Düşünürken bu sefer bu videodaki devreyi yaptım.

Sireni oradaki ledin birisinin yerine bağlayarak, devreye enerji gelince (kumandadan basılınca) devre çalıştı ve  potansiyometre ile de zamanı ayarladım, iki defa cuk cuk yaptırmasını sağladım.

Her şey tamam, ama bu sefer siren kapının içinde, araç ta kapalı olunca sesi sadece aracın yanındaysam duyuluyor.   

Aklıma  evde kullanmadığımız kablosuz zilimiz var, bu devreyi buraya uyarlamak geldi. Zilin butonu kısa devre olacak şekilde kapının içine monte olacak. Kumandadan bas komutu gelince zil butonunun batarya uçlarına enerji gelecek ve buton basılmış gibi olacak. 

Kaputun altında ise,  7805 li bir devre yapılarak zil devresi aküden beslenecek, zilin  ses çıkışı ile transistörlü röle devresi sürülecek, röleye de artık ister korna (korna olursa araya diyot eklenecek) ister alarm sireni bağlanacak.

Bu son kısım daha düşünce aşamasında ve teoride oldukça güzel çalışıyor. Pratiğe bakacağız bakalım.  Yaptığım zaman tekrardan bilgilendiririm.

Şimdi sayın arkadaşlarımız, projemin tehlikeli bulduğunuz, eksik bulduğunuz ya da şu şekilde daha iyi olur dediğiniz bir yanı var mı ? Bu arada bahsi geçen işlem için hazır modül satılıyor, https://www.trendyol.com/iq-elektronik/cuk-cuk-sahte-alarm-sesi-korna-modulu-iq-elektronik-p-46361471 ama kendim uğraşmayı yeğlerim.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Cuk cuk alarm yapımı
« : Ekim 21, 2022, 20:56:31 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Cuk cuk alarm yapımı
« Yanıtla #1 : Ekim 21, 2022, 21:48:17 »
Merhabalar Osman bey,
Sondan başlıyorum,bende kendim uğraşmayı severim ama işi en iyi çözmek en kısa yoldan güvenli şekilde çözmektir,gelelim daha kolay çözmeye,
Toyota araçlarda merkezi kilit beyni sürücü tarafında sol ayak dayama yerinin orada bulunur,oradaki kapağı sökerseniz göreceksiniz yada orada yoksa sol kapı içinde ayrı olarak görürsünüz bir kaç kablo kontrolü sonrası kapama ve açma uçlarını bulabilirsiniz, sonrasında yapmanız gereken kapı tesisatı kablo körüğü içinden geçirip motor bölümüne çekmeniz yeterli eski alarm sireninide uygun yere monte ederseniz gerisi kolay ses süresini çözmek içinde uygun bir direnç işinizi görür en önemlisi de sisteme sigorta takmanız gerekir,aslında ses olayını uygun bir role ilede destekleyebilirsiniz.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ekim 22, 2022, 00:22:24 »
Merhabalar Osman bey,
Sondan başlıyorum,bende kendim uğraşmayı severim ama işi en iyi çözmek en kısa yoldan güvenli şekilde çözmektir,gelelim daha kolay çözmeye,
Toyota araçlarda merkezi kilit beyni sürücü tarafında sol ayak dayama yerinin orada bulunur,oradaki kapağı sökerseniz göreceksiniz yada orada yoksa sol kapı içinde ayrı olarak görürsünüz bir kaç kablo kontrolü sonrası kapama ve açma uçlarını bulabilirsiniz, sonrasında yapmanız gereken kapı tesisatı kablo körüğü içinden geçirip motor bölümüne çekmeniz yeterli eski alarm sireninide uygun yere monte ederseniz gerisi kolay ses süresini çözmek içinde uygun bir direnç işinizi görür en önemlisi de sisteme sigorta takmanız gerekir,aslında ses olayını uygun bir role ilede destekleyebilirsiniz.

Ümit bey, aracım Nissan. Ayrıca zaten kapı içinde komut kablolarını da buldum sorun yok.  İstediğim sistem de çalışıyor.  Bahsettiğiniz gibi kapı körüğünden kabloyu geçirip motor bölümüne aktarma işini kablolu olarak değil de,  kablosuz olarak yapabilirmiyim  derdindeyim.

Bu arada ses süresi için  direnç veya uygun bir röleden bahsettiniz. Önerinizi daha net bir şekilde şemayla anlatabilirmisiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 22, 2022, 18:05:56 »
Ümit bey, aracım Nissan. Ayrıca zaten kapı içinde komut kablolarını da buldum sorun yok.  İstediğim sistem de çalışıyor.  Bahsettiğiniz gibi kapı körüğünden kabloyu geçirip motor bölümüne aktarma işini kablolu olarak değil de,  kablosuz olarak yapabilirmiyim  derdindeyim.

Bu arada ses süresi için  direnç veya uygun bir röleden bahsettiniz. Önerinizi daha net bir şekilde şemayla anlatabilirmisiniz.
Şema ya gerek yok o kadar becerikli değilim ama direnç'i hattın herhan bir yerine veya sirenin oraya bağlarsanız tetik ucundaki bahsettiğiniz artı tetikte 1 saniyelik süreyi kısaltır yükü üzerine alır sirene sadece tek komut gider.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ekim 22, 2022, 20:12:46 »
Şema ya gerek yok o kadar becerikli değilim ama direnç'i hattın herhan bir yerine veya sirenin oraya bağlarsanız tetik ucundaki bahsettiğiniz artı tetikte 1 saniyelik süreyi kısaltır yükü üzerine alır sirene sadece tek komut gider.

O şekilde direnç bağlarsanız,  sirene giden voltajı düşürürsünüz. Bu da süreyi kısaltmaktan ziyade, sirenin daha az ses çıkarmasına hatta çalışmamasına sebep olur Ümit bey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 22, 2022, 20:33:21 »
Osman Bey Allahtan işten anlıyorsunuz da her söylenileni yapmıyorsunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ekim 22, 2022, 23:23:25 »
Osman Bey Allahtan işten anlıyorsunuz da her söylenileni yapmıyorsunuz.

Ümit bey  belli ki yardım etmeye çalışıyor anlıyorum ama daha spesifik olmalı. Ben, önerisinden  elinde  yada düşüncesinde bir devre  var olarak algıladım onun için sordum.  Yoksa  bahsi geçen işlem bir direnç yada standart bir röle ile olacak iş değil.  Bize  bir devre lazım ama, nasıl ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 23, 2022, 12:43:20 »
Bunu yapmak yıllar önce benim de aklıma gelmişti. Eski corolla daki alarm sistemi çok cırtlak bir ses çıkarıyordu kapı açıp kilitlerken, komşuları rahatsız ediyordu. Hatta araştırıp bu özellikte olduğunu idda eden bir siren getirtmiştim. Kısa atımlarda cuk sesi çıkarıyor, uzun DC girişinde alarm çalıyordu. Ama bendeki cenmax alarmın kapı-açma kapama atımı yeteri kadar kısa değildi, 1sn sivarı bir 12v veriyordu, siren ise yaklaşık 400ms de "cuk" sesi çıkarıyordu. Bu nedenle düzgün bir "cuk" alamadım onunla :) Sonra da araç yatmaya başladı zaten yine, bütün elektrik çeken şeylerin sigortasını söktük, öyle kaldı.

edit:
Mailını buldum, 2011 de almışım, "DEI 514N Soft Chirp"
Şurada bir örneği var sesinin:
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 23, 2022, 13:00:23 »
Aynen Alper tam da istediğim şey. Bende iki tane var birisi böyle küçük konikli çırtlak sesi var, diğer oldukça eski yine 6 sesli ama daha uzun bir hunisi var ve güzel tok bir sesi var. İkisinde de senin bahsettiğin özellik yok yalnız. Klasikler. Senin ürün de maşallah  ebay ve amazonda 20 usd civarı :)     Biz Türkiye"de 125 TL den kaçarken  :)