Gönderen Konu: Tanımlanamayan Problem / Kaput tarafından geldiği tahmin edilen ses hakkında.  (Okunma sayısı 642 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 21000
  • Model Yılı: '21
Herkese merhaba,

Problem özetle şu şekilde, yalnızca gaza basıldığında oluşan, araç ile sabah evden işe giderken duyulmayan (var ise de duyamıyorum) fakat işten dönerken (yani ilk stop sonrası tekrar kullanıldığında) çok bariz bir şekilde duyulan (değişim noktaları hava sıcaklığı, motor vb. parça sıcaklıkları mı ?), ilk başlarda vites P ya da N konumundayken değil yoldayken fark edilebilecek boyutta oluşan sonradan Pde de duyulmaya başlayan(son videodaki gibi), ilk başlarda 1500 ile 1700 devirler arasında çok belirli olan sonradan diğer devir aralılarında da rahat duyulan, kaput içerisinden gelen bir zırıltı, bozuk bir pervane şeklinde duyulan rahatsız edici bir ses. Arıza lambası yok, çekişten düşüş yok, spor-eko-normal fark etmeksizin, şanzımanda sarsılma vb. rahatsız edici bir his yok, direksiyonda boşalma vb. bir his yok, direksiyonda titreme yok, yüksek hıza çıkamama yok, vites manuelde - otomatikte fark etmeksizin böyle bir ses var.



https://www.youtube.com/shorts/MjZpaXmYhnw
https://www.youtube.com/shorts/2IrDl-16M7E
https://www.youtube.com/shorts/_ZdFG6SOYRQ
(sanırım kulaklıkla daha net duyuluyor)

Videoda, #3 yazanda fark edeceğiniz üzere devir 2000leri geçer geçmez ses duyulmuyor, toplamda 4 video var, gündüz çekimleri problemin ilk fark edildiği zamanlar diğerleri ise güncel durum. Umarım ilginç sesi siz de duyabilirsiniz.

Aracı sıfır olarak aldım, ilk 11000 kilometrede hiç problemle karşılaşmadım, sonrasında 1500 ile 1700 devirler arasında önceden olmayan bir ses duymaya başladım, konuyu araştırdım, aracı iki defa Ankara'da Toyota bayiye de götürdüm, bir kez de Eskişehir'de bir ustamıza sesi duyduğum videoyu paylaştım fakat maddi sebeplerden dolayı aracı kendisine bizzat götüremedim. Türkçe bilgi bulamadım, İngilizce olarak <vakum regülatör valfi> Toyota tarafından değişimi yapılan kronik iki problem: 1.wastegate solenoid 2. Hose vacuum transmitting olarak görünüyor, bu parçaları kontrol ettiler ve kronik problem sonrası yeni lot numaraları olduğu için sorunu buralarda aramadılar, Eskişehir'deki ustamız ise wastegate sesine benziyor, ufak bir parça değiştirmemiz gerekebilir dedi, wastgateten çok şüphelenemedim çünkü gaza bas çek yaptığımda değil yalnızca gaza basılı olduğu anda ses geliyor, fakat geldiğim şu son noktada her şeyden şüpheleniyorum ve aracı kullanırken keyif alamıyorum.

Yardımlarınızı, fikirlerinizi bekliyorum.
Şimdiden çok teşekkür ederim
Ogün

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
İnan herşey olabilir. Arabanın yaşı küçük olduğundan sanayide birisi gaz verirken ustanın yoklaması lazım. Benim arabada bir zırıltı vardı, sonradan anladım ki eksoz tarafından yalıtım metalleri var. Fabrikada vidaları tam sıkılmamıştı. Onun dışında titreşim kaynaklı herşey ses yapabilir. Küçük bir problem ama can sıkıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Moderatör
  • *****
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Anıl abiye katılıyorum. Sesi verdiği gibi sanayide nazınızın geçtiği ustaya gidin.
Bunun dışında 2007 yarisim 70-80bin km.de zırıltı sesi çıkarıyordu 2000 devirde tam. Sesin kaynağı V kayış gergi bilyasındanmış.
Aynı şekilde corollalarda da bu gergi bilyası homurtu, zırıltıya da yol açabiliyor. Bilyaları kontrol etsin usta, zaten döndürünce ufak ses, takılma, oynama şeklinde kendisini belli ediyor.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.