0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aracın şanzıman yağının kararmaya başladığını fark ettim ve bildiğim kadarıyla değişim gerekiyor. Bu konuda daha önce tecrübem olmadığından öncelikle forumda konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlara danışmak istedim. 1. Corolla Sol 2005 HB Otomatik Vites aracım için hangi tip şanzıman Yağı kullanmam gerekiyor acaba? Marka önerileriniz varsa onları da öğrenmem yararlı olabilir.2. Bu işlemi kendi başımıza uygulama şansımız yok sanırım? Yani motor yağı değiştirmek gibi bir işlem ise bu durumda servis veya bir usta tarafından işlemin yapılması gerekecek, doğru mudur?
Eğer aracınızın kilometresi 200 bin civarında veya üstündeyse hiç ellemeyin derim yoksa vites geçişlerinde kayma kaçırma sorunu yaşarsınız. ama eğer yok içim rahat olsun istiyorum yine de değiştirmek istiyorum derseniz ozaman eski yağı bir temiz kovaya indirin eğer sorun yaşarsanız yeniyi boşaltıp takrar eski yağı koyarsınız.Bir de değişimi mutlaka flush yöntemi ile yapınız zira servisler sadece alt karteri açıp ordaki 2-2.5 litre yağı boşaltıp ve ordaki filtreyi değiştirip çıktığı kadar yeni yağ ekliyorlar buda doğru değil çünkü şanzımanın içinde 6-7 litre eski yağ kalıyor ve yeni yağla karışmış oluyor. yağ değişmenin en dogru şekli flushing yöntemidir 100% olmazsada 90% üzeri değişmiş oluyor yağ ozaman. son olarakta kitapçıkta hangi yağ spesifikasyonu yazıyorsa onu bire bir alıp kullanın, sevisler buna dikkat etmiyor bizzat kendim şahit oldum. adam kafasına göre en son çıkan yağı kullanıyor halbuki son çıkan yağ sınıfı aracta kullanılan yağdan daha ince ondan sonra yok efendim senin şanzıman bitikti sende patlıyor.
Eğer aracınızın kilometresi 200 bin civarında veya üstündeyse hiç ellemeyin derim yoksa vites geçişlerinde kayma kaçırma sorunu yaşarsınız. ama eğer yok içim rahat olsun istiyorum yine de değiştirmek istiyorum derseniz ozaman eski yağı bir temiz kovaya indirin eğer sorun yaşarsanız yeniyi boşaltıp takrar eski yağı koyarsınız.Bir de değişimi mutlaka flush yöntemi ile yapınız zira servisler sadece alt karteri açıp ordaki 2-2.5 litre yağı boşaltıp ve ordaki filtreyi değiştirip çıktığı kadar yeni yağ ekliyorlar buda doğru değil çünkü şanzımanın içinde 6-7 litre eski yağ kalıyor ve yeni yağla karışmış oluyor. yağ değişmenin en dogru şekli flushing yöntemidir 100% olmazsada 90% üzeri değişmiş oluyor yağ o zaman. son olarakta kitapçıkta hangi yağ spesifikasyonu yazıyorsa onu bire bir alıp kullanın, sevisler buna dikkat etmiyor bizzat kendim şahit oldum. adam kafasına göre en son çıkan yağı kullanıyor halbuki son çıkan yağ sınıfı aracta kullanılan yağdan daha ince ondan sonra yok efendim senin şanzıman bitikti sende patlıyor.
Ayrıntılı bilgi için teşekkürler hocam. Araç 215.000 km de, geçen sene sübap kapakları değişmişti o zaman muhtemelen usta kontrol etmiştir diye düşünüyorum ama bu her yıl değişen bişey değilse dediğiniz gibi şimdilik o şekilde kalabilir eğer sonradan başıma daha büyük sorunlar açmayacaksa. Renk dışında değişim zamanının geldiğini gösteren bir durum varsa (vites geçişlerinde sorun, vs.) onu da kontrol edip emin olduktan sonra gerekirse değiştiririm tabi. Flush yöntemi hususunda Ümit Hocamın da uyarısını dikkate alarak değişim yapacağım zaman belirtmiş olduğu hususları kontrol edip ona göre hareket edebilirim. Ancak ben aracı alalı bir buçuk yıl oldu ve daha önce değişip değişmediğini bilmiyorum eğer ustam geçen seneki bakımda değiştirmediyse.
Yıllık rutin bakımlarda değişen bişey değil,80 k da değişmesi gerekiyor daha sonraki değişim periyodu 60 k gibi yapılabilir,Sinan beyin bahsettiği gibi 200 k üzerindeki eski araçlarda daha önce hiç değişmemiş se sıkıntı olabiliyor ama karter açılıp mıknatıslar ve filtre kontrolü yapılarak kademeli değişim yapılırsa risk yarıya düşürülmüş olur,3.seferde flush yöntemi ile komple değişim çok daha iyi olur ama kesinlikle orjinal transmisyon sıvısı kullanın,yetkili servisten alabilirsiniz.