Gönderen Konu: Avensis T25 Klima Arızası Hakkında  (Okunma sayısı 1930 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '21
  • 6 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Avensis T25 Klima Arızası Hakkında
« : Haziran 28, 2022, 17:27:30 »
Herkese merhabalar,

2003 model T25 kasa 2.0 Avensis aracımda çözümleyemediğim bir klima arızası mevcut. Bazen soğuk üflüyor bazen sıcak üflüyor. 

Klima sisteminde herhangi bir kaçak bulunmuyor. Polen filtresini de vaktinde yeniliyorum. Daha önce aracımın klima radyatörünün altında bulunan ezikliğinin bu probleme sebebiyet vereceğini düşünmüştüm(Klima gazı içeride devridaim yapmıyor diye düşünmüştüm). Klima radyatörünü değiştirdim. Gazını tekrar bastık sorun yine aynı. Bazen çalışıyor bazen çalışmıyor.

Oto klima servisinde sorunun klima radyatörü ile birlikte klima kompresörünün birlikte değişmesinden sonra düzeleceği söylendi. Ancak ben bu sorunun klima kompresöründen kaynaklandığını düşünmüyorum. Kompresör devreye giriyor herhangi bir sorun yok.

Problemin elektronik sebeplerden kaynaklanma ihtimali var mıdır, T25 kasa Avensislerde klima kontrol beyni bulunuyor mu, dış sıcaklık sensörü veya solar sensörle bu problemin bir ilgisi olabilir mi?

Bu konularda desteklerinizi rica ediyorum.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 28, 2022, 19:13:05
Bu arada klima kontrol panelinde auto ve iç sirkülasyon tuşu ile yapılan testte 24 kodu çıkıyor.
Corolla 1.5 Vision 2021 - Multidrive S

Toyota Club Türkiye

Avensis T25 Klima Arızası Hakkında
« : Haziran 28, 2022, 17:27:30 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Avensis T25 Klima Arızası Hakkında
« Yanıtla #1 : Haziran 28, 2022, 21:27:02 »
Genel arıza kodunda 24 kodu,Emme Havası Sıcaklık Sensörü (Intake Air Temperature (IAT)) motora giren havanın sıcaklığını ölçer,optimum hava yakıt karışımı için bu bilgi çok önemlidir,klima sorunun bununla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum ama işin uzmanları daha iyi bilgi verirler,klima kompresörü zayıflamışsa belirli süre çalıştıktan sonra bayılmaya başlar,diğer ihtimalde evaporatör öncesinde bulunan regülatör arızalanmış olabilir, regülatör arızasında bazen tek taraflı soğutma olur bazende hiç soğutmaz veya çok az soğutur.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '21
  • 6 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 28, 2022, 22:03:23 »
Ümit Bey merhaba,

Yorumlarınız için teşekkürler. Avensis Repair Manual dosyasından incelediğim kadarıyla ilgili arıza "Solar Sensor Circuit (Driver Side)" olarak görünüyor. Saat 18:00'de hava kararmamıştı ve güneşli bir alanda ilgili testi gerçekleştirdim. Servis kitapçığında hava karanlıksa 24 kodu görüntülenebilir ifadesi yer alıyor.

Elektronik problemler peşimi bırakmıyor maalesef. Forumda açtığım bir önceki konu da P2008 arıza kodu ve emme manifoldu akış kontrol valfinde yaşanan sorun ile alakalı. Sağolsun @Ahmet Güve (8047) bey teşhis konusunda yardımcı oldu ancak vakit ayırıp kontrol edemedim.

Sizin yorumlarınızı tekrar değerlendirdiğimde, 24 kodunun Emme Havası Sıcaklık Sensöründen kaynaklandığını belirtmiştiniz.

Klimadan ziyade yukarıda belirttiğim emme manifoldu akış kontrol valfi hatası ile bağlantılı olarak mı bu hatayı alıyorum beni tekrar düşündürdü.
Corolla 1.5 Vision 2021 - Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 29, 2022, 02:03:07 »
Klima kompresorunun enerjisini harici verdiginizde sogutma kesilmeden devam ediyor mu?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 144000
  • Model Yılı: '13
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 30, 2022, 14:41:17 »
Herkese merhabalar,

2003 model T25 kasa 2.0 Avensis aracımda çözümleyemediğim bir klima arızası mevcut. Bazen soğuk üflüyor bazen sıcak üflüyor. 

Klima sisteminde herhangi bir kaçak bulunmuyor. Polen filtresini de vaktinde yeniliyorum. Daha önce aracımın klima radyatörünün altında bulunan ezikliğinin bu probleme sebebiyet vereceğini düşünmüştüm(Klima gazı içeride devridaim yapmıyor diye düşünmüştüm). Klima radyatörünü değiştirdim. Gazını tekrar bastık sorun yine aynı. Bazen çalışıyor bazen çalışmıyor.

Oto klima servisinde sorunun klima radyatörü ile birlikte klima kompresörünün birlikte değişmesinden sonra düzeleceği söylendi. Ancak ben bu sorunun klima kompresöründen kaynaklandığını düşünmüyorum. Kompresör devreye giriyor herhangi bir sorun yok.

Problemin elektronik sebeplerden kaynaklanma ihtimali var mıdır, T25 kasa Avensislerde klima kontrol beyni bulunuyor mu, dış sıcaklık sensörü veya solar sensörle bu problemin bir ilgisi olabilir mi?

Bu konularda desteklerinizi rica ediyorum.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 28, 2022, 19:13:05
Bu arada klima kontrol panelinde auto ve iç sirkülasyon tuşu ile yapılan testte 24 kodu çıkıyor.

Merhaba Ahmet bey,
Aynı sorundan 2005 model aracımda da vardı. Öncelikle size tavsiyem Avensislerden anlayan bir elektrikçi bulmanız. Ben Ankara'da sorunu  işten anlayan elektrikçi ile çözdüm. Usta torpido kapağını söktü ve içeride bulunan istenince sıcak ve soğuk hava akışını kapatan motorun flap kapağının bozulduğunu gördük. Zamanla olabiliyormuş. Şöför tarafındaki motor tamir edildi ancak ön yolcu tarafında bulunan motorun değişmesi gerekmekteymiş. Tamiri mümkün değilmiş. Onu da soketi çıkararak çözdük. Kış başlangıcında tekrar yerine takıyoruz ve motor alıncaya kadar böylece devam edeceğim. Şimdi klima buz gibi soğutmakta.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 30, 2022, 16:28:41 »
Merhaba Ahmet bey,
Aynı sorundan 2005 model aracımda da vardı. Öncelikle size tavsiyem Avensislerden anlayan bir elektrikçi bulmanız. Ben Ankara'da sorunu  işten anlayan elektrikçi ile çözdüm. Usta torpido kapağını söktü ve içeride bulunan istenince sıcak ve soğuk hava akışını kapatan motorun flap kapağının bozulduğunu gördük. Zamanla olabiliyormuş. Şöför tarafındaki motor tamir edildi ancak ön yolcu tarafında bulunan motorun değişmesi gerekmekteymiş. Tamiri mümkün değilmiş. Onu da soketi çıkararak çözdük. Kış başlangıcında tekrar yerine takıyoruz ve motor alıncaya kadar böylece devam edeceğim. Şimdi klima buz gibi soğutmakta.

Bahsettiğiniz Ankara'daki elektrikçinin iletişim bilgilerini öğrenebilir miyiz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 30, 2022, 16:49:10 »
Herhangi bir elektrikçi de yapabilir çok basit bir işlem videosunu daha önce yüklemiştim forumda vardı izleyebilirsiniz,hatta eliniz yatkınsa kendiniz bile yapabilirsiniz.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 30, 2022, 23:04:48 »
Herhangi bir elektrikçi de yapabilir çok basit bir işlem videosunu daha önce yüklemiştim forumda vardı izleyebilirsiniz,hatta eliniz yatkınsa kendiniz bile yapabilirsiniz.

Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ama benim halihazırda bu tarz bir sorunum yok, sadece elektrikçinin iletişim bilgilerini öğrenmek istemiştim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Temmuz 01, 2022, 02:10:04 »
Rica ederim,önder beyin bahsettiği hava yönlendirme klepelerini hareket ettiren servo motor,Oğuzhan beyin aracındaki farklı bir sorun.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 144000
  • Model Yılı: '13
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 01, 2022, 10:09:10 »

Çakır Usta
0533 812 01 17

Telefon edip öyle  veya sabah 8,30 veya dokuz gibi gidin. dükkan her zaman doludur.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 02, 2022, 11:18:39 »
Bilgiler verilmiş zaten. Sistem termosrat barındırıyorsa kontrolü doğru olur.