Gönderen Konu: Toyota yaris el freni  (Okunma sayısı 1352 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 158000
  • Model Yılı: '05
Toyota yaris el freni
« : Haziran 09, 2022, 09:52:15 »
Arkadaşlar bende otomatik mmt şanzıman yaris var.bunu dün bir yerde durdum.aracı çalışır vaziyette bıraktım.el frenini çektim.vitesi E konumunda bıraktım.araçtan indim.birine bakıp hemen gidecektim.az sonra arkama bir baktım araç kendi kendine gidiyor.hemen araca koştum.frene bastım.aracı durdurdum.şimdi el frenini çektiğim halde araç niye hareket etti.vitesi E konumunda bıraktığım içinmi yoksa başka bir problemmi var .tekrar durduğumda vitesi hangi konumda bırakmam lazım.

Toyota Club Türkiye

Toyota yaris el freni
« : Haziran 09, 2022, 09:52:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota yaris el freni
« Yanıtla #1 : Haziran 09, 2022, 11:12:45 »
Durduğunuz zaman vitesi park konumuna almalısınız,ayrıca sizin el freni tutmuyor eğer tutsaydı araç hareket etmezdi acilen baktırın.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Haziran 09, 2022, 11:50:37 »
Frenleri daha dün yaptırmıştım.ustayıda aradım.E konumunda bırakma boşta bırak dedi.E konumunda bırakırsan el freni çekili de olsa hareket eder dedi.bana pek mantıklı gelmedi.çünkü el freni o zaman ne işe yarıyor.yani bana göre el freni çekili ise E konumundada olsa aracın hareket etmemesi lazım değilmi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 09, 2022, 13:15:25 »
Frenleri daha dün yaptırmıştım.ustayıda aradım.E konumunda bırakma boşta bırak dedi.E konumunda bırakırsan el freni çekili de olsa hareket eder dedi.bana pek mantıklı gelmedi.çünkü el freni o zaman ne işe yarıyor.yani bana göre el freni çekili ise E konumundada olsa aracın hareket etmemesi lazım değilmi.
El freninin esas görevi hareket halindeki aracı durdurmak degildir, ayak freni ile durdurdugunuz aracı yerinde sabit tutmak için tasarlanmıştır. Otomatik araçları çok iyi bilmiyorum ama sanırım E konumunda araç harekete geçiyor (yaptığınız manuel 1.viteste çok yavaş hızda giderken el freniyle arabayı durdurmaya çalışmak gibi birsey oluyor), bu durumda el freninden çok birşey beklememek lazım. Ayrıca, E'de el freni çekili bırakırsanız el freniniz zamanla zarar görecektir diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Haziran 09, 2022, 14:58:24 »
El freni iyi tutan bir araç rolanti devrinde hareket etmez ayar düzgün yapılmamış olabilir.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Haziran 09, 2022, 15:30:01 »
Frenlere bakan ustaya sordum.ben herşeyi yaptım.herhangi bir sorun yok dedi.vitesi E konumunda bırakırsan hareket eder buda normal dedi.daha ne diyeyim adama.benim yaptığım işte hata yok diyor.1.200 lirada ücret ödedim.ön balatalar değişti.arka balataları bulamamış.çakma yaptırmış.el frenini yapmış.yapılacak herşeyi yapmış yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 09, 2022, 15:55:43 »
Ben otomatik vitesli arac kullanmiyorum ama dusunceme gore el freni hangi viteste olursa olsun tutmasi lazim..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 09, 2022, 16:12:14 »
El freni iyi tutan bir araç rolanti devrinde hareket etmez ayar düzgün yapılmamış olabilir.
Üstat, bildiğim kadarıyla, E'de araç rölanti devrinde olmuyor; E (easydrive), D yani drive'a tekabül ediyor (ama tam da emin değilim).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 101000
  • Model Yılı: '12
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 09, 2022, 16:20:07 »
Kendim manuel aracımı kullanırken ışıklarda durduğumda el frenini çeker vitesi boşa alırım. Pedallara uzun süreli basmak istemediğimden. Bacaklarım ağrımasın diye. Kuzenimden aracını ödünç almıştım. Kuzenimde 1.4 tsi golf var. Dsg otomatik vites. Aynı şeyi dalgınlıkla vitesi D konumundayken el freni çekip freni bırakmıştım. Araç hareket etmemişti ama Dsg hemen kavrama yapmaya başlamıştı.
Yani uzun lafın kısası el freni çekip aracı E konumunda bırakmayın çünkü kavrama yapmaya başlıyor araç. Bununda baskı balataya zararı olur. Eğer el frenini düzgün çektiğiniz halde hareket ediyorsa arka frenlerinizde sorun olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Haziran 09, 2022, 16:49:20 »
Arkadaşlar ilgilenip cevap yazdığınız için hepinize teşekkür ederim.aracı düz bir zeminde tekrar deniyeceğim.yine hareket ederse tekrar ustaya götürüp baktıracağım.normalmi değilmi diye.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Haziran 09, 2022, 17:33:53 »
Frenlere bakan ustaya sordum.ben herşeyi yaptım.herhangi bir sorun yok dedi.vitesi E konumunda bırakırsan hareket eder buda normal dedi.daha ne diyeyim adama.benim yaptığım işte hata yok diyor.1.200 lirada ücret ödedim.ön balatalar değişti.arka balataları bulamamış.çakma yaptırmış.el frenini yapmış.yapılacak herşeyi yapmış yani.
Eğer aracınızda el freni balataları arka balatalardan bağımsız değilde el freni ayarı olmamış ama bir kaç gün kullanın balatalar alışsın tekrar gidin ayar yapsınlar,çakma balata kullanılabilir ama toyatanın parçasını bulamadım demek olmamış en yakın zamanda ekonomik durumunuz el veriyorsa tem otodan veya bölgenizdeki yetkili servisten alıp değiştirin,el freni ancak gaza yüklenirseniz çok az bişey kaçırma yapması lazım daha dün 93 model Şahin aracın el fren halatını ve limitörünü değştirdim şuanda en dik rampada bile kaçırmıyor,balatalar iyi seviyede olduğu için kampana ve balatalara ince bir zımpara çektim ve ayar yaptım direk muayeneye gittim araç tek seferde geçti,şuanda 1. Viteste bile yüklenince araç kalkmıyor el freni tutuyor,el freni tam çekiliyken gaza yüklenin aracın arkası yere doğru esner bırakır ( bu hareketi Tempra da yapmayı çok severdim mübarek yaylı karyola gibi yaylanır :)) ayarını düzgün yaptırın sorun yapmaz.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 111111
  • Model Yılı: '08
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ağustos 08, 2022, 14:58:48 »
rolanti devri N'de yani boşta iken alınır araca herhangi bir ivme vermez, ama e konumunda iken otomatik araç için 1. vites demek bu da rolantinin üstü güç uygular. bu gücün el frenine karşı gelememesi lazım.

Ümit Bey'de açıklamış gaza basmanız lazım. el frenini unutup ben 300-500 mt yokuş aşağı yol gitmiştim araç neden gitmiyor demiştim. Ayar kötüyse 40-50 km de gidersin burnunuzun ne kadar iyi koku aldığına bağlı  :rofl:

daha iyi bir usta çözüm olur gibi. forumun genel önerisi tem toyota aracım şuan orda benim de  :tamam: