Gönderen Konu: Sararan Farları Temizleme  (Okunma sayısı 3822 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 195000
  • Model Yılı: '05
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Sararan Farları Temizleme
« : Haziran 06, 2022, 18:51:26 »
Aracımın farları bayağı sararmış durumda ve internette yaptığım araştırmalarda kimi zımpara, diş macunu, cif gibi şeylerle kendi imkanlarıyla far temizliği yaptığını söylerken, kimi de bu yöntemlerin farları çizip daha da zarar veriğini söylüyor. Tabi bir de "kloroform" gibi kimyasallarla (buhar) yapılan temizlik videoları var ve sonuç gayet başarılı görünüyor.

Öte yandan, araç eski olduğu için bu işlem için 200-300 lira vermek yerine mümkünse kendi şmkanlarımda düşük bir maliyete bu sorunu çözme düşüncem var. Tabi beklentim kloroform gibi profesyonel işlemlerin verdiği sonuç değil ama şu anki duruma göre mümkün olduğu kadar zarar vermeden iyileşme sağlanabilirse benim için yeterli.

Forumda bu tür konularda bilinçli arkadaşlar olduğunu bildiğimden, youtube daki videolara göre hareket etmek yerine sizlere danışmak istedim. Acaba far temizliği için kendi imkanlarımızla sorunu çözebileceğimiz sağlıklı yöntemler var mıdır? Yoksa Ankara için tavsiye edebileceğiniz ve bu işi yapan yerler varsa onları da paylaşabilirseniz ikinci aşamada düşünebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

Sararan Farları Temizleme
« : Haziran 06, 2022, 18:51:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Sararan Farları Temizleme
« Yanıtla #1 : Haziran 06, 2022, 20:27:18 »
Aracımın farları bayağı sararmış durumda ve internette yaptığım araştırmalarda kimi zımpara, diş macunu, cif gibi şeylerle kendi imkanlarıyla far temizliği yaptığını söylerken, kimi de bu yöntemlerin farları çizip daha da zarar veriğini söylüyor. Tabi bir de "kloroform" gibi kimyasallarla (buhar) yapılan temizlik videoları var ve sonuç gayet başarılı görünüyor.

Öte yandan, araç eski olduğu için bu işlem için 200-300 lira vermek yerine mümkünse kendi şmkanlarımda düşük bir maliyete bu sorunu çözme düşüncem var. Tabi beklentim kloroform gibi profesyonel işlemlerin verdiği sonuç değil ama şu anki duruma göre mümkün olduğu kadar zarar vermeden iyileşme sağlanabilirse benim için yeterli.

Forumda bu tür konularda bilinçli arkadaşlar olduğunu bildiğimden, youtube daki videolara göre hareket etmek yerine sizlere danışmak istedim. Acaba far temizliği için kendi imkanlarımızla sorunu çözebileceğimiz sağlıklı yöntemler var mıdır? Yoksa Ankara için tavsiye edebileceğiniz ve bu işi yapan yerler varsa onları da paylaşabilirseniz ikinci aşamada düşünebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
https://www.hepsiburada.com/kraftech-buharli-far-temizleme-far-parlatma-seti-p-HBCV00000NDMET?magaza=Kraftech&url_src=and-product-detail
Burada fiyatı çok güzel hemde birkaç aracı fazlasıyla yapar,zaten videolarda nasıl yapılması gerektiği detaylı anlatıyor ki yapması çok basit başka türlü bu işin çözümü malesef yok,bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken,farın çamurluk kenarlarına gelen yere kağıt bant çekmeniz lazım yoksa zımpara ve kloroform boyayı soyar.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 06, 2022, 20:36:28

[/color]
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 144000
  • Model Yılı: '13
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 07, 2022, 09:52:00 »

Bende aynı dertten müzdaribim.  Ankara Şaşmaz da bir kez zımpara ile parlatma yaptırdım ama nafile. Sağ farım katarakt olmuş gibi.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 07, 2022, 10:16:04 »
Bende 3 ay önce  kloroform ile yaptırdım  acayip fark etti. Ama ömrü ne kadar sürecek bakalım.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 07, 2022, 13:51:40 »
https://www.hepsiburada.com/kraftech-buharli-far-temizleme-far-parlatma-seti-p-HBCV00000NDMET?magaza=Kraftech&url_src=and-product-detail
Burada fiyatı çok güzel hemde birkaç aracı fazlasıyla yapar,zaten videolarda nasıl yapılması gerektiği detaylı anlatıyor ki yapması çok basit başka türlü bu işin çözümü malesef yok,bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken,farın çamurluk kenarlarına gelen yere kağıt bant çekmeniz lazım yoksa zımpara ve kloroform boyayı soyar.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 06, 2022, 20:36:28
  [/color]

Hocam teşekkürler, videoyu izledim uzta gayet güzel anlatmış. Aslında o buhar makinası ve ürüne en fazla 2 yılda bir ihtiyacım olduğunu düşünerek alıp evde bulundurmak yerine daha farklı bir çözüm (yine klorofol ve zımpara kullanarak) düşünüyorum ve o ürün videosundan sonra şans eseri izlediğim şu video da iş görecek gibi. Tabi klorofol kimyasal bir madde olduğundan kullanırken ve uygulama yaparken dikkatli olmakta yarar var.

Bu da ucuz şekilde sorunu çözebilir ama birkaç kullanım için sizin önerdiğiniz ürün de gayet mantıklı, duruma göre onu da düşünmekte yarar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Haziran 07, 2022, 22:42:33 »
Bende 3 ay önce  kloroform ile yaptırdım  acayip fark etti. Ama ömrü ne kadar sürecek bakalım.
İşlem sonrası üzerine vernik atılırsa daha uzun ömürlü olur.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 07, 2022, 22:56:31
Hocam teşekkürler, videoyu izledim uzta gayet güzel anlatmış. Aslında o buhar makinası ve ürüne en fazla 2 yılda bir ihtiyacım olduğunu düşünerek alıp evde bulundurmak yerine daha farklı bir çözüm (yine klorofol ve zımpara kullanarak) düşünüyorum ve o ürün videosundan sonra şans eseri izlediğim şu video da iş görecek gibi. Tabi klorofol kimyasal bir madde olduğundan kullanırken ve uygulama yaparken dikkatli olmakta yarar var.

Bu da ucuz şekilde sorunu çözebilir ama birkaç kullanım için sizin önerdiğiniz ürün de gayet mantıklı, duruma göre onu da düşünmekte yarar var.
İçerik üreticisi arkadaşın yaptığı işlem mantıklı yalnız elinize dikkat edin kaynar su dökülme riski var,iş yapayım derken yanıklarda uğraşmayın en azından daha güvenli bir kabın içerisine koyun pet şişe biraz basit olmuş.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 08, 2022, 18:02:22 »
Bilgiler verilmiş zaten. Yeni tip farların gerçeği.
Bu işlemleri çok sık tekrarlamamanız gerekir. Bir kere iyi bir şekilde yapıp, ardından iyi bir vernikle bir kaç kat kapatmanız doğru olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 09, 2022, 10:44:59 »
Evet, vernik kısmı gözümden kaçmıştı ama uyarmanız iyi oldu o konuya da dikkat ederim. Uygulama kabı olarak da pet yerine nasıl olsa çevrede arkadaşlardan birinde bu uygulamada kullanılan kaplardan vardır, onu nulur uygularım. Sağolun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 09, 2022, 12:07:23 »
Evet, vernik kısmı gözümden kaçmıştı ama uyarmanız iyi oldu o konuya da dikkat ederim. Uygulama kabı olarak da pet yerine nasıl olsa çevrede arkadaşlardan birinde bu uygulamada kullanılan kaplardan vardır, onu nulur uygularım. Sağolun.

Sonuçları merakla bekliyoruz.   

İşlem sonrası üzerine vernik atılırsa daha uzun ömürlü olur.

Bilgiler verilmiş zaten. Yeni tip farların gerçeği.
Bu işlemleri çok sık tekrarlamamanız gerekir. Bir kere iyi bir şekilde yapıp, ardından iyi bir vernikle bir kaç kat kapatmanız doğru olur.

Vernik bende yaptırmamıştım.  Acaba şu anda falan yapsam faydası olur mu ?
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Haziran 09, 2022, 15:02:28 »

Üzerinden çok zaman geçmediyse yapılabilir ama farları güzelce temizlemeniz ve tekrar sararma başlamışmı kontrol etmenizde fayda vardır,vernik atıldıktan sonra yapılan işlem ömürlük olacak diye aklınıza gelmesin sadece süreç uzayacak ama sonuçta yine sararacak ama daha uzun sürede.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 10, 2022, 15:48:20 »

Eğer yüzey düzgünse bence sorun olmaz Osman. Yalnız uygun hava koşulunda yapmak lazım, hem rüzgatla gelecek tozdan korunmak, hem de iyi sertleşme için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 13, 2022, 09:31:08 »
Tavsiye edilen seti aldım, önümüzdeki hafta fırsat bulabilirsem uygulamaya çalışacam. Yalnız işlemden önce kafama takılan birkaç husus var, bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.

1. Uygulama esnasında temizleyici malzemeyi ne kadar kullanmak gerekiyor? Örneğin ısıtıcıyı ağzına kadar doldurup farlardan birine başladım, bitene kadar devam edip sonra yeniden ekleme yapıp ısıttıktan sonra aynen devam edecem sanırım? Tahmini ne kadar harcamak gerekiyor gereğinden fazla aşırı kullanmamak için sormak istedim.

2. Setten 3 farklı numarada zımpara çıkıyor, yalnız yaptığım araştırmalara göre o numaraların dışında da zımpara kullanmakta yarar var gibi. Bi abimiz şöyle demiş:

"İşlem yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. İlk basta 220 zimpara kuru şekilde tamamen körerene kadar atılır. 220 sulu ile devam edilir, 400 sulu atılır, 800 sulu atılır, 1200  sulu atılır, 2000 sulu atılır"

Kullanılan numaraların yanı sıra ilk başta kuru zımpara atılması da püf noktalarından biri gibi. Ne dersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Haziran 13, 2022, 18:30:34 »
Isıtıcıyı tam doldurmanıza gerek yok zaten çok az miktarda 1 far için yeterli oluyor tahmini 150 ml yeterli olur gibi,
Zımpara işlemine 800 ile başlayıp 1200 ve 2000 olarak devam edebilirsiniz,dikkat etmeniz gereken nokta farların etrafında olan kaporta aksamını güzelce bantlamak yoksa zımpara işlemi esnasında boyaya zarar verirsiniz,diğer konuda klorofil kullanımı esnasında mümkünse şeffaf gözlük ve N95 maske kullanın kesinlikle solumayın,işlemi yaptığınız ortamda rüzgar olmasın ve kapalı ortamda yapmayın.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 21, 2022, 09:03:02 »
Evet far etrafını bantla kapatma kısmı aklımda hocam, izlediğim videolarda gördüğüm kadarıyla genelde gözden kaçan bir husus. Öte yandan diğer miktar ve uygulama ile ilgili bilgiler çok iyi oldu, ben o kısımları muhtemelen atlardım uyarmasaydınız ama onları da dikkate alırım çok sağolun.

Bu arada vernik olayı önemli ama biraz karmaşık geldi. Birkaç video izledim, hazır sprey vernikler veya sanayide tümle atanlar var ama işlem sonrası vernik olayını en sağlıklı ve pratik şekilde nasıl çözebilirim?

Bir de kloroform sonrası vernik atmak sanırım işlem ömrünü bayağı uzatıyor, eğer bunun katkısı %20 falansa (yani far parlaklığı 10 ay yerine ortalama 12 ay sürecekse) hiç uğraşmayabilirim de. Bu konuda önerilerinizi alabilir miyim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Haziran 21, 2022, 09:13:00 »
Vernik koruyucu tabaka oluşturur ömrünü uzatır ama şu kadar sürer demek afaki olur,her halükarda süre olarak kayda değer fark olacaktır,sprey verniklerle işi kolay şekilde çözebilirsiniz.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 21, 2022, 09:17:17 »
Hocam bir de şimdi fark ettim de bu far parlatma setinin (benim aldığım marka Kraftech) hem 12, hem de 220 V luk olan modeli varmış ama ben sipariş verirken bunu bilmediğimden 220 V luk olan modeli sipariş etmişim. Ancak uygulama kolaylığı açısından 12 V luk olanı daha pratik görünüyor (her yere uzatma kablosu çekmek mümkün olmayabilir), ürünü kullanmadığım için değiştirmeyi düşünüyorum. 12 V luk modelin 220 V luk modele göre herhangi bir dezavantajı var mı acaba?

Mesaj Birleştirildi: Haziran 21, 2022, 09:17:47
Vernik koruyucu tabaka oluşturur ömrünü uzatır ama şu kadar sürer demek afaki olur,her halükarda süre olarak kayda değer fark olacaktır,sprey verniklerle işi kolay şekilde çözebilirsiniz.

Önerebileceğiniz bir ürün olur mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Haziran 21, 2022, 09:22:02 »
Hocam bir de şimdi fark ettim de bu far parlatma setinin (benim aldığım marka Kraftech) hem 12, hem de 220 V luk olan modeli varmış ama ben sipariş verirken bunu bilmediğimden 220 V luk olan modeli sipariş etmişim. Ancak uygulama kolaylığı açısından 12 V luk olanı daha pratik görünüyor (her yere uzatma kablosu çekmek mümkün olmayabilir), ürünü kullanmadığım için değiştirmeyi düşünüyorum. 12 V luk modelin 220 V luk modele göre herhangi bir dezavantajı var mı acaba?

Mesaj Birleştirildi: [time]Haziran 21, 2022, 09:17:47[/time]
Önerebileceğiniz bir ürün olur mu?
Tek dez avantajı aküden yemesi olur,çokta değiştirmize gerek yok zaten klorofil 40 C⁰ den sonra buharlaşıyor hatta sadece klorofil alarak işlemi çözebilirsiniz,ürünü küçük cam şişe içine doldurup bir pipet yardımıyla buharını çıkmasını sağlayabilirsiniz klorofil dolu şişeyi sıcak suyun içine koymanız yeterli.
Vernik markası bilmiyorum genelde hepsi aynı oluyor,ben alırken sadece ml ve fiyatına bakıyorum.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Haziran 21, 2022, 09:27:48 »
Tek dez avantajı aküden yemesi olur,çokta değiştirmize gerek yok zaten klorofil 40 C⁰ den sonra buharlaşıyor hatta sadece klorofil alarak işlemi çözebilirsiniz,ürünü küçük cam şişe içine doldurup bir pipet yardımıyla buharını çıkmasını sağlayabilirsiniz klorofil dolu şişeyi sıcak suyun içine koymanız yeterli.

Aslında aküden yemesinden ziyade 220 V sağlamak için aracın bulunduğu yere uzatma kablosu çekmek veya daha önemlisi işlemi mecburi olarak prize yakın bir yerde yapma zorunluluğu gereksiz gibi görünüyor. O nedenle 12 V luk olan model daha pratik gibi. Bir de ilk etapta klorofil alıp dediğiniz şekilde işlemi uygulamayı düşünmüştüm ama zaten klorofil fiyatı da (1 lt) 100 ₺ civarında olduğundan cihazı da alayım set olarak dedim. Yani set fiyatı çok abartı olmuyor ilerde de kullanma durumum olursa diye :)

Bu arada vernikle ilgili öneriniz olur mu acaba?

Mesaj Birleştirildi: Haziran 21, 2022, 09:32:10

Bir de aşağıdaki konuyla ilgili son yorumunuzu alabilir miyim acaba? Yani İran yapıştırıcısı biraz fazla mı olur kaportaya yapıştırmak için? Derby/Bally falan iş görmez sanırım yıkama esnasında etiket çıkabilir belki?

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=94293.new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Haziran 21, 2022, 10:45:36 »
Aslında aküden yemesinden ziyade 220 V sağlamak için aracın bulunduğu yere uzatma kablosu çekmek veya daha önemlisi işlemi mecburi olarak prize yakın bir yerde yapma zorunluluğu gereksiz gibi görünüyor. O nedenle 12 V luk olan model daha pratik gibi. Bir de ilk etapta klorofil alıp dediğiniz şekilde işlemi uygulamayı düşünmüştüm ama zaten klorofil fiyatı da (1 lt) 100 ₺ civarında olduğundan cihazı da alayım set olarak dedim. Yani set fiyatı çok abartı olmuyor ilerde de kullanma durumum olursa diye :)

Bu arada vernikle ilgili öneriniz olur mu acaba?

Mesaj Birleştirildi: Haziran 21, 2022, 09:32:10

Bir de aşağıdaki konuyla ilgili son yorumunuzu alabilir miyim acaba? Yani İran yapıştırıcısı biraz fazla mı olur kaportaya yapıştırmak için? Derby/Bally falan iş görmez sanırım yıkama esnasında etiket çıkabilir belki?

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=94293.new
Hocam klorofil 40 C⁰ den sonra buharlaşıyor yani bir defa kaynamış suyun içine cam şişe ile koysanız zaten işlem bitene kadar buharlaşma ya devam eder,
Diğer konuda yazmıştım size en güzeli dayson ile yapıştırmaktır,iran yapıştırıcı dediğiniz çok sert tutar ama harflerin kenarından taşarsa temizlemesi zor olur, silikon nun fazlasını çekip koparabilirsiniz.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Haziran 21, 2022, 12:12:12 »
Hocam klorofil 40 C⁰ den sonra buharlaşıyor yani bir defa kaynamış suyun içine cam şişe ile koysanız zaten işlem bitene kadar buharlaşma ya devam eder,
Diğer konuda yazmıştım size en güzeli dayson ile yapıştırmaktır,iran yapıştırıcı dediğiniz çok sert tutar ama harflerin kenarından taşarsa temizlemesi zor olur, silikon nun fazlasını çekip koparabilirsiniz.

Evet hocam şişe ile de hallolur, ama sırf kloroform fiyatı nedeniyle seti almaya sıcak bakıyorum ama duruma göre cam şişe ile de uygulayabilirim, sağolun.

Diğer konuyla ilgili olarak da hiç riske girmeden dediğiniz gibi Dayson kullanıp yapıştırayım, sanırım diğer silikonlar (ısı ile uygulanan veya fayansçıların kullandığı türden olanlar) işime yaramayacak (hazırda var diye belki kullanabilirim diye düşünmüştüm). Teşekkürler.