Gönderen Konu: 2008 Auris 1.6 aşırı yağ eksiltme sorunu  (Okunma sayısı 1652 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
2008 Auris 1.6 aşırı yağ eksiltme sorunu
« : Mayıs 17, 2022, 21:14:06 »
Merhabalar,

Bir çok yağ eksiltme sorununu okudum, araştırdım forumda ancak benim eksiltme oranım fazla olduğundan yeni konu açmak istedim. Eğer hatalı isem özür dileyerek, yöneticilerden ricam uygun başlığa aktarmaları.

2008 Auris 1.6 Benzin + LPG 192000 km.

Benim ilk aracım ve 5 senedir, 140 binden beri kullanıyorum. Önceleri yağ eksiltme sorununu birden karşıma gelen ''düşük yağ basıncı '' uyarısıyla anladım. Sanayideki normal ustam görünürde yok motoru da açtırma kullan satana kadar yağ ekleyerek dedi. 10 binde 1.5-2 lt eksiltiyordu.

Çok uzatmıyayım.. Geçen sene gittiğim bir Toyota özel servisi motoru indirmek lazım demişti.

Bugün de başka bir Toyota özel servisine gittim; 2 lt yağ eksiltmiş dedi. Hesaplamalarıma göre son 1000 km de bahsedilen bu eksiltme çünkü yarım litre eksik denmişti ve eklemiştim 2-3 ay önce. Lifte almadı aracı. Rektefiye olmadan düzelmez bu saatten sonra dedi.

Araç ''düşük yağ basıncı'' dediğinde de, 2 LT eksilttiğinde de hiç bir zaman yağ lambası yanmadı..

30bin TL dedi rektefiyeye de. Şimdi aklımdaki sorular:

1- Rektefiye buna kesin çözüm müdür? Rektefiyeli araç satılırken problem mi? (Aracı bu şekilde satıp kul hakkına asla girmek istemem)
2- Rektefiye 30 binle kalır mı? O da değişçek vb.. fiyat artar mı..?
2- Mobil 5-30 esp ve formula kullanıyordum.. bir ara kalınlaştırayım azalır belki diye Mobil 5-40 kullanmıştım. Azalmadı. 10-40 mı denemeliyim? Bir zararı olur mu?

İnanın ilk aracım ve kullanmak dışında arabalarla ilgili hiç bir bilgim yok. Yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.

Teşekkürler & Sağlıkla kalın..

Toyota Club Türkiye

2008 Auris 1.6 aşırı yağ eksiltme sorunu
« : Mayıs 17, 2022, 21:14:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: 2008 Auris 1.6 aşırı yağ eksiltme sorunu
« Yanıtla #1 : Mayıs 17, 2022, 23:09:19 »
Rektefiye düzgün yapılırsa yağ eksiltme kesilir,zikredilen rakamlar farzidir motor açılmadan hiç birşey belli olmaz,aracı o şekilde satmak sorun değil konuyu açıklarsanız sorun olmaz,rektefiyeli araç satışta sıkıntı olmaz aksine daha iyidir,bulunduğunuz şehri yazarsanız usta/servis önerisi yapılır.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 18, 2022, 00:14:54 »
Merhabalar,

Bir çok yağ eksiltme sorununu okudum, araştırdım forumda ancak benim eksiltme oranım fazla olduğundan yeni konu açmak istedim. Eğer hatalı isem özür dileyerek, yöneticilerden ricam uygun başlığa aktarmaları.

2008 Auris 1.6 Benzin + LPG 192000 km.

Benim ilk aracım ve 5 senedir, 140 binden beri kullanıyorum. Önceleri yağ eksiltme sorununu birden karşıma gelen ''düşük yağ basıncı '' uyarısıyla anladım. Sanayideki normal ustam görünürde yok motoru da açtırma kullan satana kadar yağ ekleyerek dedi. 10 binde 1.5-2 lt eksiltiyordu.

Çok uzatmıyayım.. Geçen sene gittiğim bir Toyota özel servisi motoru indirmek lazım demişti.

Bugün de başka bir Toyota özel servisine gittim; 2 lt yağ eksiltmiş dedi. Hesaplamalarıma göre son 1000 km de bahsedilen bu eksiltme çünkü yarım litre eksik denmişti ve eklemiştim 2-3 ay önce. Lifte almadı aracı. Rektefiye olmadan düzelmez bu saatten sonra dedi.

Araç ''düşük yağ basıncı'' dediğinde de, 2 LT eksilttiğinde de hiç bir zaman yağ lambası yanmadı..

30bin TL dedi rektefiyeye de. Şimdi aklımdaki sorular:

1- Rektefiye buna kesin çözüm müdür? Rektefiyeli araç satılırken problem mi? (Aracı bu şekilde satıp kul hakkına asla girmek istemem)
2- Rektefiye 30 binle kalır mı? O da değişçek vb.. fiyat artar mı..?
2- Mobil 5-30 esp ve formula kullanıyordum.. bir ara kalınlaştırayım azalır belki diye Mobil 5-40 kullanmıştım. Azalmadı. 10-40 mı denemeliyim? Bir zararı olur mu?

İnanın ilk aracım ve kullanmak dışında arabalarla ilgili hiç bir bilgim yok. Yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.

Teşekkürler & Sağlıkla kalın..

Yağın kalınlığınin artırılması (örneğin, 10w40'tan 10w50'ye geçilmesi) yağ eksiltmeye çözüm olabilir ama aracınız çok yağ yakıyor, yağın kalinligini artırmak derdinize derman olur mu açıkçası emin değilim. Bence motorda ciddi bir sorun var gibi, bütçeniz müsaitse rektefiyeyi tercih etmeniz daha mantıklı olacak gibi gözüküyor. Maddi imkanınız yoksa yağın kalinligini artırmak belki kısa vadeli bir çözüm sunabilir (tabi kalınlığı artirsaniz bile zamanla yine ekleme yapmak durumunda kalabilirsiniz, bu biraz deneme-yanilma yöntemi olacak gibi ama ben olsam sanırım denemeyi düşünürdüm, 30000₺ az bir para değil maalesef).

Yanlış anlamazsaniz özel bir soru soracağım: sizden önceki sahibi aracın kmsi ile oynamış olabilir mi? Arabanızı satsaniz ve ben alıcı olsam, araba baya yağ yakıyor, rektefiyeye girecek, acaba bu aracın kmsi ile oynanmış mi diye dusunebilirdim; (tabiki yağ eksiltmeye neden olan yüksek km dışında başka faktörler de var ama) bu kmdeki bir Auris için yaşadığınız sorun bana biraz istisnai gibi geldi. Umarım sizin için en makul olacak sekilde sorununuzu kısa zamanda çözersiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #3 : Mayıs 18, 2022, 12:22:47 »
Cevabınız için çok teşekkürler. İş arkadaşımın eşinden almıştım arabayı expere falan sokmadım tertemiz bakmış diye. Sanmıyorum kmsi ile oynayacağını. İlk yağ eksilttiğinde var mıydı böyle bir sorun demiştim bana denk gelmedi demişti. En fazla yağ eksilttiğini bilip de söylememiş olabilir ya da 5000 de 1lt normal görmüştür belki. Bu arabalara 4.2 lt mi yağ konuyor? İki çizgiden yukarıdakine mi dayanması lazım yağ çubuğunda tam dolumda? Daha yakından gözlemleyeceğim artık buna göre?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 18, 2022, 12:37:01 »
Cevabınız için çok teşekkürler. İş arkadaşımın eşinden almıştım arabayı expere falan sokmadım tertemiz bakmış diye. Sanmıyorum kmsi ile oynayacağını. İlk yağ eksilttiğinde var mıydı böyle bir sorun demiştim bana denk gelmedi demişti. En fazla yağ eksilttiğini bilip de söylememiş olabilir ya da 5000 de 1lt normal görmüştür belki. Bu arabalara 4.2 lt mi yağ konuyor? İki çizgiden yukarıdakine mi dayanması lazım yağ çubuğunda tam dolumda? Daha yakından gözlemleyeceğim artık buna göre?

Anlıyorum ama bu devirde arkadaş da olsa insanlara tam itimat etmemek lazım diye düşünüyorum, maalesef insanlar para için herşeyi yapabiliyor (yağ eksiltmesi "bana denk gelmedi" gibi birşey söylemesi de beni menfi anlamda düşündürdü açıkçası, neyse sağlık olsun, cana gelecek mala gelsin).

Bende eskiden 2007 Auris vardı, 4.2 litre yağ koymanız gerekli, seviyenin iki çizgiden yukarıdakine dayanması 4.2 litre yağ konulduğunu gösterir, daha fazlası keçelere zarar verir. İki çizgi arasındaki mesafe ise 1 litreye tekabül ediyor diye biliyorum (ben 4 litre koyuyordum ve yeterli oluyordu).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 18, 2022, 14:04:04 »
2012 ye kadar olanlarda kronik yağ eksiltme var zaten,aracın km'side yüksek olunca bu kadar eksiltmesi gayet normal ama doğru ürünler ile bakım yapılsaydı eksiltme biraz daha ötelenebilirdi,motor rektefiye yaptırmaya alternatif olarak sandık motor araştırmanızı tavsiye ederim,bazen daha uyguna gekmiş oluyor hemde sıfır tazecik yeni motor almış olursunuz.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #6 : Mayıs 18, 2022, 20:44:33 »
Hasan bey ve Ümit bey teşekkür ederim yorumlarınız için. Sandık motoru yalnızca yetkili servise mi soruyoruz? Bir de km 0 mı oluyor bu şekilde?
Doğru ürünlerden bahsedebilir misiniz belki hala yavaşlatma şansım vardır?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 18, 2022, 21:23:07 »
Hasan bey ve Ümit bey teşekkür ederim yorumlarınız için. Sandık motoru yalnızca yetkili servise mi soruyoruz? Bir de km 0 mı oluyor bu şekilde?
Doğru ürünlerden bahsedebilir misiniz belki hala yavaşlatma şansım vardır?
Sandık motor yetkili serviste veya büyük parça tedarikçilerinde bulunabilir,en son form üyemiz @Berkcan Nalçakan (43494) (yanlış hatırlamıyorsam kusura bakmayın)   bey almıştı zannedersem konu formda vardı,aslında yavaşlatma belki mobil'in yağ yakan motorlar için geliştirdiği  10w60 yağ denenerek yapılabilir ama bunların hepsi geçici çözümler dir eninde sonunda o motor rektefiye isteyecek,erken dönemde yapılırsa daha az maliyetle kurtulabilir sorunları ertelemek daha fazla sorun çıkmasına sebebiyet verecektir,motor parçaları arasındaki referans boşlukları arttıkça birbirene verdiği zararlarda artacaktır,üst kapak siboblar biyel kolları yataklar alındıkça en önemli parça olan krank ve silindir kapağına yük binecek ve aşınmalar oluşacak bir zaman sonra tolerans değerleri dışına çıkacaktır, yağın en büyük görevi bu boşlukları doldurmak ve aşınmayı engellemektir.
TOYOTA CORONA 3S FE