Gönderen Konu: Amatör olarak laboratuvar cinsi ayarlı güç kaynağı yapımı  (Okunma sayısı 960 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Merhaba bildiğiniz üzere elektronik ve elektriğe olan merakım aşikar. Evde ufak tefek devre yapımı gibi işlerde kullanmak üzere aşağıdaki akım ve volt ayarlı güç kaynağını  yaptım.

Malzemeler:

1- Eski bir fotokopi makinasından çıkma 24V 12 amper çıkış verebilen  bir smps tarzı besleme kartı
2- 300W/20A DC-DC Buck Dönüştürücü - Gerilim Düşürücü Modül   https://www.robitshop.com/urun/300w-20a-dc-dc-buck-donusturucu-gerilim-dusurucu-modul 
3- 0-100V DC 4 Digit Voltmetre   https://tr.aliexpress.com/item/1005003611255104.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5910e479wR6fdW&algo_pvid=341e74c9-5432-4fe0-b57c-641bbb246cd3&algo_exp_id=341e74c9-5432-4fe0-b57c-641bbb246cd3-20&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000026486023161%22%7D&pdp_pi=-1%3B26.88%3B-1%3B6748%40salePrice%3BTRY%3Bsearch-mainSearch
4- 0-50 Amper 4 Digit  Ampermetre  https://tr.aliexpress.com/item/1005002293719173.html?gatewayAdapt=glo2tur&spm=a2g0o.9042311.0.0.55d54c4doFDVaG
5-0-3 Amper 5 Digit Ampermetre https://tr.aliexpress.com/item/1005001805907786.html?gatewayAdapt=glo2tur&spm=a2g0o.9042311.0.0.55d54c4doFDVaG
6- Mdf, pleksi, cam filmi, 2 adet 100k potansiyometre, 2 adet banana jack, fan vb.

Sonuç, aşağıda
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
Ynt: Amatör olarak laboratuvar cinsi ayarlı güç kaynağı yapımı
« Yanıtla #1 : Şubat 19, 2022, 09:09:29 »
Güzel olmuş elinize sağlık. 0-3A Ampermetreyi ne için kullandınız?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 1409 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 19, 2022, 13:13:29 »
Osman bey,
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş,iyi günlerde kullanın.
Kutulama için bir hayli uğraşmışsınız belli kutu olarak altinkaya nin kutularını da tavsiye ederim,her ebatta kutu üretiyorlar.
Selamlar.
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Şubat 19, 2022, 15:52:47 »
Güzel olmuş elinize sağlık. 0-3A Ampermetreyi ne için kullandınız?

Elimde zaten amatör seviyenin biraz üzerinde iki adet multimetrem var. Hassas ölçümleri gerekirse onlar ile yapıyorum. Ancak,  özellikle çalışma masamda örneğin bir yada iki ledin çektiği akımı görmek, aldığım yada yaptığım bir devrenin standby modunda  ne kadar akım çektiğini görebilmek için kullandım. 1 miliamper hassasiyetle ölçüm yapıyor.   Çünkü 0-50A olan  ampermetre özellikle 50ma altındaki ölçümlerde fazla hassas değil.  0-50A lık olanla da, oto far ampülleri, motorlar gibi  daha fazla akım çeken yükleri  ölçüyorum.  İki ampermetre arasında geçiş için switch var şimdilik, ilerleyen zamanlarda otomatik geçişi sağlayacak bir devre arayışına girerim.

Ama şunu anladım ki, tek bir ürün ile  hem hassas miliamper seviyesini hem de 10Amper üzerini  ölçemiyorsun.  Zaten ölçü aletlerinde de miliamper ve amper kademelerini ayrı ayrı yapmaları boşuna değilmiş :D

Osman bey,
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş,iyi günlerde kullanın.
Kutulama için bir hayli uğraşmışsınız belli kutu olarak altinkaya nin kutularını da tavsiye ederim,her ebatta kutu üretiyorlar.
Selamlar.

Ümit bey, diğer konuda belirttiğim,   dekupajdan yaptığım tezgah testere projesi ile  zaten elimde olan malzemeleri değerlendirdim.  Tabii hazır bir kutu olsa görsel olarak daha da güzel görünebilirdi ama şimdilik bu şekilde işimi görüyor.  Zamanla  belli olmaz değişikliğe gidebilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Şubat 19, 2022, 17:25:52 »
Elimde zaten amatör seviyenin biraz üzerinde iki adet multimetrem var. Hassas ölçümleri gerekirse onlar ile yapıyorum. Ancak,  özellikle çalışma masamda örneğin bir yada iki ledin çektiği akımı görmek, aldığım yada yaptığım bir devrenin standby modunda  ne kadar akım çektiğini görebilmek için kullandım. 1 miliamper hassasiyetle ölçüm yapıyor.   Çünkü 0-50A olan  ampermetre özellikle 50ma altındaki ölçümlerde fazla hassas değil.  0-50A lık olanla da, oto far ampülleri, motorlar gibi  daha fazla akım çeken yükleri  ölçüyorum.  İki ampermetre arasında geçiş için switch var şimdilik, ilerleyen zamanlarda otomatik geçişi sağlayacak bir devre arayışına girerim.

Ama şunu anladım ki, tek bir ürün ile  hem hassas miliamper seviyesini hem de 10Amper üzerini  ölçemiyorsun.  Zaten ölçü aletlerinde de miliamper ve amper kademelerini ayrı ayrı yapmaları boşuna değilmiş :D

Ümit bey, diğer konuda belirttiğim,   dekupajdan yaptığım tezgah testere projesi ile  zaten elimde olan malzemeleri değerlendirdim.  Tabii hazır bir kutu olsa görsel olarak daha da güzel görünebilirdi ama şimdilik bu şekilde işimi görüyor.  Zamanla  belli olmaz değişikliğe gidebilirim.

Güzel düşünce... Sonradan taktığınız 100K potlarla devrenin orijinalinde olan trimpotlar gibi hassas şekilde gerilim ve akım ayarı yapabiliyor musunuz? Çünkü devre üzerindekiler çok turlu sizde çok turlu potansiyometre mi taktınız?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Şubat 20, 2022, 17:09:39 »

Güzel düşünce... Sonradan taktığınız 100K potlarla devrenin orijinalinde olan trimpotlar gibi hassas şekilde gerilim ve akım ayarı yapabiliyor musunuz? Çünkü devre üzerindekiler çok turlu sizde çok turlu potansiyometre mi taktınız?

Tabiiki trimpotlar kadar hassas olmuyor, sadece daha yavaş ve dikkatli ayarlamak gerekiyor.  Ayar potlarını bu şekilde kullanabilmek için iki seçenek vardı.  Birincisi  potansiyometrenin içini açarak direnç kısmını iptal edip kol kısmını trimpota sabitlemek şeklinde modifiye ederek, diğeri de benim yaptığım gibi işin kolayına kaçmaktı, ben kolay yolu seçtim :D   Çünkü kollu  çok turlu trimpotlar anlamsız bir şekilde pahalı.  Haa diyeceksiniz  o göstergelere falan o kadar para verdiniz iki trimpot mu pahalı geldi. Haklısınız.  Belki ilerleyen zamanlarda  değişikliğe gidebilirim.  Çünkü bu projenin bu hale  gelene kadar  üçüncü arayüzü bu.  Şöyle düşünün başladım v1,  değişiklik yaptım v2,  şu an son hali v3 :)   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Şubat 20, 2022, 17:19:39 »
Tabiiki trimpotlar kadar hassas olmuyor, sadece daha yavaş ve dikkatli ayarlamak gerekiyor.  Ayar potlarını bu şekilde kullanabilmek için iki seçenek vardı.  Birincisi  potansiyometrenin içini açarak direnç kısmını iptal edip kol kısmını trimpota sabitlemek şeklinde modifiye ederek, diğeri de benim yaptığım gibi işin kolayına kaçmaktı, ben kolay yolu seçtim :D   Çünkü kollu  çok turlu trimpotlar anlamsız bir şekilde pahalı.  Haa diyeceksiniz  o göstergelere falan o kadar para verdiniz iki trimpot mu pahalı geldi. Haklısınız.  Belki ilerleyen zamanlarda  değişikliğe gidebilirim.  Çünkü bu projenin bu hale  gelene kadar  üçüncü arayüzü bu.  Şöyle düşünün başladım v1,  değişiklik yaptım v2,  şu an son hali v3 :)

Bir adet 10K lık potansiyometrenin bir ucu ile orta bacağını birbirine bağlayıp 100K lık potansiyometrenin orta bacağına bağlayın. 100K lık potansiyometrenin baştaki 2 ucu ile 10K lık potansiyometrenin boşta kalan 1 ucunu da devrenize bağlayın. 100K potansiyometre ile "coarse" 10K lık potansiyometre ile de "fine" ayarını hassas bir şekilde yapabilirsiniz.  V4  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Şubat 20, 2022, 18:07:13 »
Teşekkür ederim,  mantıklı bir düşünce. Dediğim gibi biraz da bundan sıkılayım, v4  sürümünde değerlendirmeye alacağım. ;)