Gönderen Konu: Corolla HB 2007 1.6 VVT-i - P0120 arızası ve çözümü  (Okunma sayısı 1671 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '07
  • 3 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Merhaba arkadaşlar.

Size başımdan geçen ve beni 3 aydır sanayi yollarında perişan eden arızadan bahsetmek istiyorum. Umarım sizin başınıza gelmez ve eğer gelirse de inşallah bu yazı bir nebze yardımcı olur.

Arızayı ilk defa Artvin'de aldım. İlk anda arıza verdiğini bile anlamadım aracım sadece stop etti sandım. Hikaye bundan sonra başladı. Araç yokuş aşağı giderken arıza veriyor ve gaz yemiyordu ancak stopda etmiyordu. Kontağı kapatıp açınca hiç bir şey yokmuş gibi yola devam ediyordu. Artvin'de aracı sanayiye götürdüğümde tesisat arızası olduğunu ve 4-5 saat süreceğini öğrendik ama hem orada baktırmak istemediğim için hem de arızayı sürekli vermediği için beklemedik ve bu şekilde Artvin'den İstanbul'a geldik. İstanbul'a gelene kadar bir kaç sefer arıza verdi ancak genel olarak çok büyük sorun yaşamadık. Fakat Gebze'den itibaren 3 km'de bir durmak zorunda kaldık.

İstanbul'da aracı sanayiye götürüp bu garip arızayı ustaya anlattığımda şaşırdı. Gaz pedalının değişmesi gerektiğini söyledi. Gaz pedalını çıkma parça ile değiştirdik, düzelmedi. Aracımın Şarj dinamosundan aşırı ses geliyordu onu da temizlettim. Bu temizleme işleminden arıza kesildi. Ama 1 ay sonra yine verdi. Sürekli arıza vermediği içinde aracın tamir olup olmadığını anlamak çok zor oluyordu. Ve artık sadece yüksek devirde motor freni yaptığımda arıza veriyordu.

Ustaya gösterdiğimde bana beynin değişebileceğini söyledi. Ama öncesinde boğaz kelebeğini iyice temizledi, usta kelebeğin zor açıldığını ve çok kirli olduğunu temizlenince düzeldiğini söyledi. Ancak arıza yine düzelmedi bu sefer geri giderken arıza vermeye başladı. Düz yolda geri giderken motor bayılıyor ve stop ediyordu. Geri geri hafif rampaları bile çıkmak imkansız hale geldi. Bu sefer boğaz kelebeği komple değişti. Ama arıza yine gitmedi.

Bunun üzerine ustam beni Kavacık Çubuklu'da Ortaklar Otomotiv İlhan Usta'ya yönlendirdi. Ustaya arızayı anlatıp aracın şu an geri gitmediğini söylediğimde o da şaşırdı. Baya bi uğraştı ama çözemedi araç hala aynıydı. Aracın elektrik kablolarını yoklamaya başladı ve bingo! Sorunu tespit etti. Meğer sorun motorun sol üstünden geçen kablo kanalının içindeki kablolardaymış. Burada bir kaç kablo ısınıp kısa devre yapmış. Kabloları ayırıp bantlayınca sorun düzeldi. Şarj dinamosu temizlenince arızanın azalmasının sebebi kablonun oynamasıymış. Geri gidince vermesinin sebebi ise motor geri giderken kablolara temas etmesiymiş.

3 aydır neredeyse 2 haftada bir sanayiye gide gele arabadan soğumuştum. Şimdi Allah'a şükür aracın gidişi gaz tepkileri vs hepsi düzeldi. Artık sorunsuz bi şekilde gönül rahatı ile şoför koltuğuna oturuyorum. Umarım bu yazı aynı sorunu yaşayanlara yardımcı olur. Ve benim gibi hem masraf hem zaman harcamaktan kurtulur.

Yolunuz açık olsun. Hoşça kalın.
Corolla HB 2007, 1.6 Terra

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla HB 2007 1.6 VVT-i - P0120 arızası ve çözümü
« Yanıtla #1 : Ocak 25, 2022, 23:52:30 »
Gecmis olsun.
Geri giderken motor kablolara nasil temas ediyor anlamadim?
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 26, 2022, 04:41:08 »
Geçmiş olsun iş bilmez ustalara düşünce aracın olur olmadık yerlerini boşuna kurcalamışlar,aslında Artvin'de ki usta durumu baştan çözmüş ama sizin zamanınız olmadığı için beklememişsiniz,arıza koduda zaten gaz kelebeği konum sensörü ne düzensiz voltaj geldiğini anlatmış ama ustaların fikir yürütmemesinden sorun uzamış ki yinede şanslısınız işten anlayan bir ustaya yönlendirme yapılmış.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 26, 2022, 04:44:56
Gecmis olsun.
Geri giderken motor kablolara nasil temas ediyor anlamadim?
Sibob kapağı üzerinde ki tesisat ısıdan erimiş,geri veya ileri gitmek için hareket edildiğinde motor öne arkaya doğru salınım gösterir, geriye gitmek istediğinde bu harekette kablolar motor gövdesine deyiyordur.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 26, 2022, 10:11:50 »
Geçmiş olsun,Artvin'deki ustanın tesisat arızası olduğunu söylediğini diğer ustalara söylediniz mi  ?
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 29, 2022, 22:57:53 »
Geçmiş olsun,Artvin'deki ustanın tesisat arızası olduğunu söylediğini diğer ustalara söylediniz mi  ?

Hayır söylemedim. Usta adam anlar diye düşündüm. Ve açıkçası buradaki ustama daha çok güveniyordum.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 29, 2022, 23:02:15
Geçmiş olsun iş bilmez ustalara düşünce aracın olur olmadık yerlerini boşuna kurcalamışlar,aslında Artvin'de ki usta durumu baştan çözmüş ama sizin zamanınız olmadığı için beklememişsiniz,arıza koduda zaten gaz kelebeği konum sensörü ne düzensiz voltaj geldiğini anlatmış ama ustaların fikir yürütmemesinden sorun uzamış ki yinede şanslısınız işten anlayan bir ustaya yönlendirme yapılmış.
Dediğiniz gibi maalesef iş bilmez ustaların kurbanı olduk.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 29, 2022, 23:05:27 »
Hayır söylemedim. Usta adam anlar diye düşündüm. Ve açıkçası buradaki ustama daha çok güveniyordum.
Malesef bazı sorunlar için ıstayıda yönlendirmek gerekebiliyor, aslında sorun ustaların her araca servislik yapmasından kaynaklanıyor her aracı A dan Z ye bilmek imkansız ama bunun farkında değiller,
Bende sattığım araçta 2 seneye yakın camlardan dolayı sıkıntı yaşadım ve elektrikçi bulamamıştı benim yönlendirmem ile başka bir usta sorunu çözdü tabi ustada işten anlıyordu anlatmam ile direk teşhis koydu 1 karış kablo ekleyerek sorun giderildi.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 30, 2022, 23:00:45 »
Malesef bazı sorunlar için ıstayıda yönlendirmek gerekebiliyor, aslında sorun ustaların her araca servislik yapmasından kaynaklanıyor her aracı A dan Z ye bilmek imkansız ama bunun farkında değiller,
Bende sattığım araçta 2 seneye yakın camlardan dolayı sıkıntı yaşadım ve elektrikçi bulamamıştı benim yönlendirmem ile başka bir usta sorunu çözdü tabi ustada işten anlıyordu anlatmam ile direk teşhis koydu 1 karış kablo ekleyerek sorun giderildi.

Adam Toyota ustası :D Ama yine de söylemek gerekiyormuş, öğrendik.