Gönderen Konu: jikle levyesi  (Okunma sayısı 1613 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
jikle levyesi
« : Nisan 24, 2009, 13:48:35 »
merhaba 97 model xl sahibiyim yani aracım karbüratörlü aynı zamanda lpg li. aracımı bir ara servise götürmüştüm burada yapılan kontrolde jikle levyesinin (kelebek diye de geçiyor galiba) olmadığını söylediler acaba bunun eksikliği fazla yakıt sarfiyatına sebep olurmu hesaplarıma göre km de 20 krş yakıyor buda bana fazla geldi bu arada 15 gün önce aracın  yağ filtre hava filtresi değişip  genel bakımı ve lpg ayarı yapıldı . acaba jikle levyesi eksikliğinden mi başka bir sebepten mi..

Toyota Club Türkiye

jikle levyesi
« : Nisan 24, 2009, 13:48:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: jikle levyesi
« Yanıtla #1 : Nisan 24, 2009, 14:00:33 »
Daha önce ne yakıyordu Gürdal Bey, bence 20 kuruş çok fazla sayılmaz.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 24, 2009, 14:18:06 »
gürdal bey bu rakamı hangi kullanım tarzında yakıyor önemli olan o. sonuçta kullanım şekliniz çok etkiler ve direk rakam olarak kıyaslama yanlık sonuç verir... örnek olarak 97 gli ile aynı yolda biraz sıkıştırarak gittiğimde 185 yakmış sakince gittiğimde ise 148 yakmıştı(lpg fiyatı 1.65)...
bildiğim kadarıyla aracınızda otomatik jikle var ve jikle levyesinin olmaması demek aracınız ya hiç jikle açmıyor yada devamlı jiklede gidiyor... devamlı olarak jiklede gidiyorsa tabiki çok yakar...
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #3 : Nisan 24, 2009, 14:23:50 »
bazı forumlarda 12- 14 kuruşlardan bahsedilince fazla yaktığını düşündüm birde ekonomik kullanma kurallarına uymaya gayret ediyorum acaba ustalarda mı bir eksiklik var diye düşünüyorum birde şu an lpg lt 1,54 lira

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 24, 2009, 17:30:46 »
  Selam.
 Bence tüketimi Litre bazında ve kullanım koşulları ile beraber verirseniz daha belirleyici olur. Bence her verilen değerede itibar etmeyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 24, 2009, 17:38:54 »
bazı forumlarda 12- 14 kuruşlardan bahsedilince fazla yaktığını düşündüm birde ekonomik kullanma kurallarına uymaya gayret ediyorum acaba ustalarda mı bir eksiklik var diye düşünüyorum birde şu an lpg lt 1,54 lira

Gürdal Bey, 12-14 kuruşlara inanmayın karbüratörlü araçlar için. O kadar düşmez şehir içinde. Ben hesabımı şu şekilde yapıyorum. LPG'nin benzine göre % 30-35 tasarruflu olduğunu varsayıyorum. % 35'e göre benzinli kullandığınız takdirde sarfiyatınızı hesaplıyorum : 20/0,65= 30,7 kuruş yapar. Karbüratörlü bir aracı şehir içinde kullanıma bağlı olarak bu kadar yakması doğaldır.

Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 25, 2009, 10:22:22 »
gürdal bey hakan beyinde dediği gibi lpg tasarrufu %35 civarındadır ancak karbüratörlü araçlarda 12-14  rakamlarına ulaşılmaz kısmına katılmıyorum. tabiki şehir içi kullanımda o rakamları yazanlar abartıyorlar yada şehir içi tanımları gerçek şehir işini yansıtmıyor. bir kıyaslama yapmanız için 138 rakamını nasıl koşullarda yaktığımı anlatayım
yol afyon ankara yollu aşırı dik rampaları fazla olmayan geneli duble yol olan bir yol dolayısıyla araç arkasına düşmeniz pek mümkün değil. bu yolda ortalama 110-130 arası seyir etmiştim(geneli 110 kısmına yakın 130 aşağı meyilde aracın kendi hızlanmasıyla beraber çıkıyordu) ve bu seyir esnasında ankadan afyona kadar ışıklar harici nerdeyse fren kullanmadan geldim(yani araç arkasına aniden yaklaşıp yavaşlama hızlanma gibi agresif hareketlerde bulunmadım)
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #7 : Nisan 25, 2009, 13:44:04 »
aracımı genelde şehir içi kullanıyorum sakin bir sürüş tarzı seçmemle birlikte
a- jikle levyesi olmadığı için ilk çalıştırmada yani motor soğukken gaz pedalına bir kaç defa basmak zorunda kalıyorum (basılmadığı takdirde biraz uğraştırıyor)
b- vites geçişlerinde bir üst vites için yavaş yavaş devir yükseltiyorum. (yoksa hızlı bir şekilde mi hızlanmam gerekiyor?)
c-ileride kırmızı ışık dönme halinde vitesi boşa alarak o noktaya ilerliyorum
bu saydığım maddeler fazla yakıt sarfiyatına sebep olabilir mi? görüşlerinizi bekliyorum efendim...